Céline Dion siert de cover van de Franse Vogue, maar optreden nog niet voor meteen: "Zal mijn lichaam bepalen"

De Canadese zangeres Céline Dion maakt haar mediacomeback: ze prijkt op de cover van de Franse editie van Vogue. Eind 2022 maakte Dion bekend dat ze aan een neurologische ziekte lijdt - het 'stiff-person syndrome' - en stopte ze noodgedwongen met optreden. 

Dion leert met haar zeldzame ziekte, waarbij spieren - en dus ook de stem - verstijven, te leven. Of ze probeert toch. Samen met een medisch team volgt ze intensieve therapie. "Ik train als een atleet", zegt Dion daarover in Vogue. 

Of ze terug op een podium zal staan, laat ze in het midden. "Mijn lichaam zal het me vertellen", besluit ze. "1 ding zal nooit stoppen: mijn wil, mijn passie, mijn vastberadenheid."

Dion blikt terug op haar carrière, op het prille begin toen ze met 13 broers en zussen overleefde in een klein huisje. Luxe was er allesbehalve.

Maar muziek was wel een constante: iedereen bespeelde een instrument. Ze gingen in de weekends op bruiloften spelen voor geld, en voor een extra bord soep. 

Zowat de rest is geschiedenis: Dion werd een internationaal gerenommeerde zangeres met een overwinning op het Songfestival in 1988 ('Ne partez pas sans moi'), de klassieker 'My heart will go on' uit de filmkaskraker 'Titanic' en meer dan 200 miljoen verkochte albums. 

De zangeres woont en werkt nu in Las Vegas (VS). "Ik zie mijn team, we oefenen met zingen. Ik kan nog autorijden, ik kom thuis, zie mijn kinderen, slaap in mijn eigen bed. Ik heb het beste van 2 werelden", vindt ze.

Over schoonheid

Naast zangeres is Dion ook gebombardeerd tot mode-icoon. "Ik heb altijd alles gekocht. Ik weigerde te lenen. Het is een vorm van respect. Het publiek betaalt om me te horen zingen. Dus ik betaal voor designerkledij", licht ze toe in Vogue.

Hoe heeft het vakblad haar kunnen overtuigen voor het interview met fotosessie? Dion voelt zich vereerd om op haar 56e gevraagd te worden.

"Op mijn 30e was ik op mijn best qua uiterlijk en schoonheid. Niemand nodigde me toen uit. (...) Maar wat is schoonheid? Schoonheid ben jij, schoonheid ben ik. Het zit vanbinnen. Schoonheid is wat ons omringt."

Die jas op de Grammy's

Dion verscheen in februari nog in het openbaar. Niet zomaar op de eerste de beste plaats: op de Grammy Awards.

Ze mocht de Grammy voor beste album aankondigen en de prijs overhandigen aan Taylor Swift. Achter de schermen zong Dion enkele noten met collega Sonyae Elise.

Bekijk: verrassing op de Grammy's, daverend applaus voor Céline Dion

Videospeler inladen...

Op het podium zelf droeg Dion - vreemd genoeg in een nochtans warme zaal - een lange jas van Valentino over haar jurk.

Voor Vogue legde ze onlangs in een YouTube-reeks uit waarom: "Het gaf me een beter gevoel. Een houvast om mezelf een beetje te verbergen."

Meest gelezen