Luister naar

Oproep tot gebed valt slecht bij regering India

Nieuws
Aartsbisschop Anil Couto van Delhi ligt onder vuur van hindoepartij BJP, omdat hij christenen in India heeft opgeroepen te bidden voor land en democratie. Hindoeleiders menen dat Couto uit is op ‘polarisatie langs godsdienstige lijnen’.
Gerhard Wilts
donderdag 24 mei 2018 om 21:03
aartsbisschop Anil Couto
aartsbisschop Anil Couto ap / Altaf Qadri

New Delhi

De aartsbisschop had op 8 mei in een brief aan alle kerken in de hoofdstad New Delhi gewaarschuwd dat de seculiere grondwet van India wordt bedreigd. ‘We zijn getuige van een turbulente politieke atmosfeer, die een bedreiging vormt voor de democratische principes zoals vastgelegd in onze grondwet en de seculiere structuur van ons land’, aldus Couto.

De constatering lokte een scherpe reactie uit van de regerende hindoe-nationalisten. De machtige BJP beschuldigde Couto ervan kiezers tegen elkaar op te zetten. Diverse ministers reageerden op Indiase tv-zenders verontwaardigd. ‘India is een van de landen waar minderheden veilig zijn’, verklaarde minister Rajnath Singh (Binnenlandse Zaken) tegen NDTV.

‘Elke actie leidt tot reactie’, waarschuwde minister van Economische Zaken Giriraj Singh bij de nieuwszender ANI. Hij was het eens met hindoenationalist Rakesh Sinah, die Couto’s uitlatingen als een ‘rechtstreekse aanval van de kerk op het seculiere India en de democratie’ had bestempeld. Sinah beschuldigde het Vaticaan ervan, zich via de bisschoppen te mengen in de verkiezingen, omdat de regering-Modi donaties aan kerkelijke hulporganisaties aan strenge regels heeft gebonden. ‘Die groepen willen een regering die hun bekeringswerk laat bloeien.’

De katholieke aartsbisschop zei dinsdag in de Hindustan Times dat zijn waarschuwing niet gericht was tegen de regering van BJP-premier Narendra Modi. ‘Ik heb gevraagd om een keer per week tijd te nemen voor ons land en in het bijzonder voor de verkiezingen. De regering gaat ons immers allemaal aan’, lichtte Couto zijn standpunt toe.

campagne

Christelijke groepen beschuldigen de BJP ervan, geweld tegen christenen te tolereren en zelfs aan te wakkeren. Vorig jaar zijn zeker 350 aanvallen op christenen en kerken uitgevoerd, in veel gevallen door radicale hindoes. In zeven Indiase deelstaten zijn antibekeringswetten aangenomen, die de christelijke minderheid verder marginaliseert. Slechts twee procent van de Indiase bevolking, die overwegend hindoeïstisch is, is christen.

Aartsbisschop Couto had met het oog op de parlementsverkiezingen in 2019 opgeroepen tot een twaalf maanden durende gebedscampagne. Dat is heel gebruikelijk, benadrukte woordvoerder Nigel Barrett van het aartsbisdom in Mumbai tegenover The Times of India. ‘Het is ongelukkig dat er zo veel in de brief wordt gelezen wat er niet staat. Voor de kerk is het niet meer dan normaal om te bidden voor onze gekozen leiders en te bidden voor vrije en vreedzame verkiezingen. De aartsbisschop heeft alleen dat gezegd.’

Bijval voor Couto’s oproep kwam van minister Mamata Banerjee van West-Bengalen en oud-premier Chandrababu Naidu uit Andhra Pradesh. ‘Het klopt wat Couto heeft gezegd’, zei Banerjee in The Times of India. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een Kanak-vlag wappert naast een brandend voertuig bij een onafhankelijke wegversperring in La Tampa.

Nieuw-Caledonië hoopt op gebaar Macron

Na ruim een week van rellen en geweld is president Macron onderweg naar Nieuw-Caledonië, in een poging de orde te herstellen op de Franse eilandengroep in de Stille Oceaan. Wat is er aan de hand?

Tamara en haar pasgeboren zoontje Roman.

Donkere wolken boven de baby's in de Donbas. 'Als we worden geraakt, heeft een schuilkelder geen zin'

Na de verovering van de stad Avdiivka verliest Oekraïne in rap tempo grondgebied in het oosten. De laatste kraamkliniek van de provincie Donetsk zet zich schrap voor wat gaat komen.

Rishi Sunak kondigt nieuwe verkiezingen aan voor de deur van zijn ambtswoning op 10 Downing Street

Britse premier Sunak kondigt nieuwe verkiezingen aan

De Britten mogen op 4 juli naar de stembus. Dat heeft de huidige premier Rishi Sunak woensdagavond in Downing Street bekendgemaakt.

De Spaanse premier Pedro Sánchez (links) krijgt applaus nadat hij in het congres heeft aangekondigd dat Spanje op 28 mei de Palestijnse staat zal erkennen.

Spanje gaat de Palestijnse staat erkennen. Waarom zet het land zich daar zo gepassioneerd voor in?

Als reactie op de oorlog in Gaza kondigde de Spaanse premier Pedro Sánchez woensdag aan dat zijn regering, samen met die van Ierland en Noorwegen, op 28 mei officieel Palestina als staat gaat erkennen.

Volodymyr Zelensky tijdens een interview met persbureau AFP

Oorlog houdt president Zelensky in het zadel - en daar spint vooral het Kremlin garen bij

Vijf jaar na zijn verkiezing zit de ambtstermijn van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky er officieel op. Toch blijft hij aan: vanwege de staat van beleg zijn geen verkiezingen mogelijk. Kan dat eigenlijk wel?

Premier Simon Harris (links) en buitenlandminister Michel Martin tijdens de aankondiging dat Palestina door Ierland, Noorwegen en Spanje zal worden erkend als onafhankelijke staat.

Drie Europese landen erkennen in ongekende stap Palestijnse staat, Israël reageert woedend

Noorwegen, Spanje en Ierland hebben woensdag in een ongekende stap aangekondigd dat ze Palestina gaan erkennen als onafhankelijk staat. De Palestijnse president Mahmoud Abbas verwelkomde het besluit.