Luister naar

Oproep tot gebed valt slecht bij regering India

Nieuws
Aartsbisschop Anil Couto van Delhi ligt onder vuur van hindoepartij BJP, omdat hij christenen in India heeft opgeroepen te bidden voor land en democratie. Hindoeleiders menen dat Couto uit is op ‘polarisatie langs godsdienstige lijnen’.
Gerhard Wilts
donderdag 24 mei 2018 om 21:03
aartsbisschop Anil Couto
aartsbisschop Anil Couto ap / Altaf Qadri

New Delhi

De aartsbisschop had op 8 mei in een brief aan alle kerken in de hoofdstad New Delhi gewaarschuwd dat de seculiere grondwet van India wordt bedreigd. ‘We zijn getuige van een turbulente politieke atmosfeer, die een bedreiging vormt voor de democratische principes zoals vastgelegd in onze grondwet en de seculiere structuur van ons land’, aldus Couto.

De constatering lokte een scherpe reactie uit van de regerende hindoe-nationalisten. De machtige BJP beschuldigde Couto ervan kiezers tegen elkaar op te zetten. Diverse ministers reageerden op Indiase tv-zenders verontwaardigd. ‘India is een van de landen waar minderheden veilig zijn’, verklaarde minister Rajnath Singh (Binnenlandse Zaken) tegen NDTV.

‘Elke actie leidt tot reactie’, waarschuwde minister van Economische Zaken Giriraj Singh bij de nieuwszender ANI. Hij was het eens met hindoenationalist Rakesh Sinah, die Couto’s uitlatingen als een ‘rechtstreekse aanval van de kerk op het seculiere India en de democratie’ had bestempeld. Sinah beschuldigde het Vaticaan ervan, zich via de bisschoppen te mengen in de verkiezingen, omdat de regering-Modi donaties aan kerkelijke hulporganisaties aan strenge regels heeft gebonden. ‘Die groepen willen een regering die hun bekeringswerk laat bloeien.’

De katholieke aartsbisschop zei dinsdag in de Hindustan Times dat zijn waarschuwing niet gericht was tegen de regering van BJP-premier Narendra Modi. ‘Ik heb gevraagd om een keer per week tijd te nemen voor ons land en in het bijzonder voor de verkiezingen. De regering gaat ons immers allemaal aan’, lichtte Couto zijn standpunt toe.

campagne

Christelijke groepen beschuldigen de BJP ervan, geweld tegen christenen te tolereren en zelfs aan te wakkeren. Vorig jaar zijn zeker 350 aanvallen op christenen en kerken uitgevoerd, in veel gevallen door radicale hindoes. In zeven Indiase deelstaten zijn antibekeringswetten aangenomen, die de christelijke minderheid verder marginaliseert. Slechts twee procent van de Indiase bevolking, die overwegend hindoeïstisch is, is christen.

Aartsbisschop Couto had met het oog op de parlementsverkiezingen in 2019 opgeroepen tot een twaalf maanden durende gebedscampagne. Dat is heel gebruikelijk, benadrukte woordvoerder Nigel Barrett van het aartsbisdom in Mumbai tegenover The Times of India. ‘Het is ongelukkig dat er zo veel in de brief wordt gelezen wat er niet staat. Voor de kerk is het niet meer dan normaal om te bidden voor onze gekozen leiders en te bidden voor vrije en vreedzame verkiezingen. De aartsbisschop heeft alleen dat gezegd.’

Bijval voor Couto’s oproep kwam van minister Mamata Banerjee van West-Bengalen en oud-premier Chandrababu Naidu uit Andhra Pradesh. ‘Het klopt wat Couto heeft gezegd’, zei Banerjee in The Times of India. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Twee mensen lopen door overstroomd gebied in Eldorado do Sul, in de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul.

Ongekende watersnoodramp in zuiden Brazilië is 'klimaatrekening'

Hevige regenval en overstromingen hebben ten minste honderd levens geëist in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul. ‘De aarde presenteert ons de rekening’, stelt president Lula da Silva.

Via een groot scherm is de jaarlijkse toespraak van president Vladimir Poetin op het Rode Plein in Rusland te volgen.

Poetin verwijt Westen 'geschiedenis te willen herschrijven' op wederom sobere Dag van de Overwinning

Traditiegetrouw haalde Vladimir Poetin in zijn toespraak ter ere van de jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland, flink uit naar het Westen.

Israëlische tanks zijn bij opgesteld bij de grens met Gaza. De Verenigde Staten dreigen wapenleveranties aan Israël te stoppen als het de aanval op Rafah opent.

Biden dreigt leverantie van sommige wapens te stoppen als Israël Rafah binnenvalt

De Amerikaanse president Joe Biden dreigt voor het eerst wapenleveranties aan Israël te stoppen als het de aanval op Rafah opent. Met deze ongekende koerswijziging probeert de VS te voorkomen dat het leger alsnog de stad binnentrekt.

De Dominicaanse immigratiedienst arriveert bij de grens met Haïtiaanse burgers die worden uitgezet.

Het eiland van de tegenpolen: in hun succesvoller buurland dreigt voor Haïtianen elke dag deportatie

Ze delen een eiland en een geschiedenis, maar het contrast tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek is enorm. Naast het stuurloze Haïti oogt de Dominicaanse Republiek als een paradijs. Maar wel een waar Haïtianen niet welkom zijn.

Prinses Benedikte, prinses Irene en koningin Sofia in 2021 bij de het huwelijk van prins Fílippos van Griekenland en Denemarken.

De steun en toeverlaat van de Spaanse koningin Sofia: wie is prinses Irene?

Haar broer Constantijn werd koning, haar zus Sofia koningin. Prinses Irene van Griekenland zocht haar eigen weg, net buiten de schijnwerpers. Ze woont inmiddels ruim veertig jaar in Spanje.

Bij het soms pittige gesprek tussen de Chinese leider Xi, president Macron en EU-commissievoorzitter Von der Leyen ging het ook om Europese eenheid

Het Europa dat we kennen kan sneller aan zijn einde komen dan we denken, stelt Macron terecht

In een gedreven toespraak en in een interview heeft de Franse president Macron gewaarschuwd dat de EU snel kan sterven, als het geen eenheid is. Meteen volgde een praktijktest, bij het bezoek van de Chinese president Xi.