Luister naar

Seks zonder toestemming taboe in Zweden

Nieuws
Met ingang van 1 juli wordt in Zweden een wet van kracht die bedoeld is om vaker tot vervolging van verkrachters te komen. Critici betwijfelen echter of dit zal leiden tot meer veroordelingen. Daarvoor vinden zij de wet te onduidelijk.
Tilly Dodds
donderdag 24 mei 2018 om 21:03

Stockholm

Volgens de nieuwe, zogenoemde ‘toestemmingswet’ mogen seksuele handelingen slechts plaatsvinden met expliciete toestemming van beide partners. Die toestemming kan mondeling of op andere wijze worden gegeven. In de wet wordt geen onderscheid gemaakt tussen korte relaties, langdurige relatie en groepsseks. Ook maakt het niet uit of er wel of geen geweld is gebruikt.

In de huidige wetgeving is het zo dat iemand niet veroordeeld kan worden wegens verkrachting, tenzij de partner heeft laten weten geen seks te willen. Vanaf 1 juli kan iemand wegens verkrachting veroordeeld worden in geval van seks zonder toestemming. ‘Wie zwijgt, stemt toe’, gaat straks dus niet meer op.

De toestemmingswet, die eind vorig jaar al werd gepresenteerd door de rood-groene minderheidsregering, kon van meet af aan rekenen op veel steun in het parlement. Woensdag werd hij – met 257 stemmen voor en 38 stemmen tegen – aangenomen in het parlement.

verontwaardiging

Al langere tijd bestond er in Zweden onvrede over het geringe aantal aanklachten en veroordelingen na verkrachting. Zo leidde in 2014 de vrijspraak van een man die een vrijpartij doorzette tegen de wil van zijn partner, tot verontwaardiging. Net als de (aanvankelijke) vrijspraak, in 2013, van drie verkrachters van een tienermeisje, op grond van het feit dat volgens de rechter ‘het dichthouden van je benen niet als een weigering kan worden beschouwd’. Het opstellen van de toestemmingswet kwam echter in een stroomversnelling door de #MeToo-campagne.

Amnesty International spreekt van ‘een grote overwinning voor vrouwen die onvermoeid hebben gestreden voor deze verandering’.

Juristen, onder wie Anne Ramsberg, secretaris-generaal van de Zweedse Orde van advocaten, denken niet dat er nu meer veroordelingen komen, omdat het ook onder de nieuwe wet lastig blijft om vast te stellen of er sprake was van instemming, of niet. De nieuwe wetgeving verlaagt de bewijslast niet. ‘De officier van justitie moet bewijzen dat moedwillig een misdrijf is gepleegd’, zei Ramsberg tegen TheNew York Times.

De sociaaldemocratische premier Stefan Löfven, een groot voorstander van de toestemmingswet, vindt dat niet zo erg. Volgens hem gaat het bij die wet ook om het veranderen van de mentaliteit en de waarden in de maatschappij.

Zweden is het tiende land in Europa dat seks zonder toestemming beschouwt als verkrachting. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.

Anti-abortusdemonstratie in 2023 in Rome.

Italië wil anti-abortusactivisten toegang geven tot abortusklinieken: 'Mogelijkheid voor reflectie'

De Italiaanse regering is van plan om anti-abortusactivisten toegang te geven tot centra voor gezinsplanning. Het Italiaanse lagerhuis nam een wet aan waarin dat wordt geregeld. Critici noemen het een aanval op het recht op abortus.

‘Rusland wint ongeveer een kilometer terrein per week, dat kan Oekraïne nu stoppen’, zegt Osinga. Belangrijk zijn met name 155mm-granaten, de standaardmunitie voor westerse houwitsers.

Nieuwe steun kan snel het Oekraïense front bereiken, maar zal niet direct het verschil maken

De afgelopen maanden waarschuwde hij steevast voor een nederlaag, nu denkt president Zelensky dat Oekraïne ‘kans maakt op de overwinning’. Door het steunpakket van de VS is de hoop terug.