© New Holland

Het nieuwe GLB steunt jonge landbouwers en vereenvoudigt

Vandaag heeft het Europees Parlement in Straatsburg gestemd met een grote meerderheid over een financiële hervorming van de landbouw- en plattelandsontwikkeling dat op 1 januari 2018 van kracht gaat. Deze hervorming zal het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) vereenvoudigen door middel van een reeks technische verbeteringen van de vier GLB-verordeningen: rechtstreekse betalingen, plattelandsontwikkeling, gemeenschappelijke marktordening en de horizontale verordening. Op het vlak van de rechtstreekse betalingen zal meer aandacht komen voor jonge en actieve landbouwers.

mal

Hilde Vautmans, Europees Parlementslid (Open Vld, ALDE): “Ik ben zeer blij met deze hervorming. Een jonge landbouwer, die bij het indienen van de subsidieaanvraag niet ouder is dan 40 jaar, met de nodige vakbekwaamheid en die voor het eerst als bedrijfshoofd een landbouwbedrijf overneemt, zal makkelijker Europese subsidies krijgen. Voorheen was de looptijd voor subsidies aan jonge landbouwers beperkt tot vijf jaar na de oprichting van hun bedrijf, ook als ze de aanvraag pas na enkele jaren indienden. Vanaf nu worden betalingen voor jonge landbouwers toegekend voor een periode van vijf jaar vanaf de datum van indiening van de aanvraag. Het zal ook niet uitmaken of hij dit alleen of met andere landbouwers doet.”

“Daarnaast kunnen lidstaten tot 50% meer steun geven aan jonge landbouwers, zolang deze steun de bestaande maximumgrenzen niet overschrijdt. Lidstaten mogen namelijk maximum 2% van de rechtstreekse betalingen voor jonge landbouwers reserveren”, aldus Vautmans.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans besluit: “Deze verordening geeft de lidstaten ook de mogelijkheid om met minder criteria aan te tonen dat een persoon een actieve landbouwer is. Ten opzichte van vroeger zal de landbouwers veel minderen administratieve regels moeten doorploegen om aan te tonen dat hij valt onder de norm ‘actieve landbouwer’. Daarnaast zal er nog een afwijking worden ingevoerd zodat kleine landbouwbedrijven vrijgesteld worden van het aangeven van landbouwpercelen waarvoor geen betaling wordt aangevraagd. Deze vereenvoudigingen zullen vele landbouwers dus meer tijd geven om met hun eigenlijke werk bezig te zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer