Toen de Dikke Mee nog van Mohamed B. was, werd de zaak een tijd verzegeld.© jvdp

Voortvluchtige ex-uitbater Dikke Mee veroordeeld voor witwassen drugsgeld via iconische brasserie

De 44-jarige Mohamed ‘Kikker’ B., ex-uitbater van de Dikke Mee in het Nachtegalenpark, is veroordeeld tot vijftien maanden cel. Via de bekende brasserie zou hij 178.000 euro drugsgeld hebben witgewassen. ‘Kikker’ is al een tijd voortvluchtig.

Sam Reyntjens

Mohamed B., bijgenaamd ‘Kikker’ is al jaren een bekende naam in het drugsmilieu. De veertiger werd tot zes jaar cel veroordeeld in een dossier rond de smokkel van cocaïne via de haven van Antwerpen. B. maakte deel uit van een groep met de voortvluchtige drugsbaas Omar Govers. Ze kochten pincodes van een corrupte medewerker van rederij Hamburg Süd en haalden zo meerdere containers met cocaïne de haven uit.

Na zijn veroordeling in eerste aanleg werd B. in 2022 al opgepakt in Spanje en overgeleverd aan ons land. In afwachting van het proces in beroep werd hij vrijgelaten. Het hof van beroep veroordeelde ‘Kikker’ vorig jaar definitief tot zes jaar cel. B. was ondertussen opnieuw gevlucht. Hij zou in Marokko zitten. Donderdag veroordeelde de rechtbank in Antwerpen hem bij verstek tot vijftien maanden cel voor het witwassen van drugsgeld.

‘Kikker’ had in 2019 de bekende brasserie Dikke Mee in het Nachtegalenpark in Antwerpen overgenomen, na zijn veroordeling in het drugsdossier startte de politie een onderzoek naar de financiering van het restaurant. Het onderzoek leerde dat B. de Dikke Mee overgenomen had voor 100.000 euro, hij betaalde een voorschot van 60.000 euro.

Dure renovatie

Na de overname vernieuwde hij de zaak en zette een nieuw terras. “Dat vereist een substantiële investering in de vennootschap, die was nochtans verlieslatend”, noteren de speurders. “De middelen voor die renovatie waren er niet. We vermoeden dat B. betaald heeft met gelden van niet legale oorsprong, meer dan waarschijnlijk voortkomende uit drugsgerelateerde feiten.” Om die vermoedens verder uit te zoeken werd een inventaris van de verbouwingen opgemaakt. Daaruit bleek dat die zeker 178.862 euro gekost moeten hebben, terwijl er slechts 60.000 euro aan uitgaven via bankrekeningen terug te vinden was.

De Dikke Mee bleek ten tijde van zaakvoerder Mohamed B. ook allerminst gezond te zijn. De speurders berekenden een negatief exploitatieresultaat. De Dikke Mee bleek in een jaar 101.000 euro verlies te hebben gemaakt. Een geval van ondermijning waarbij drugscriminelen zaken overnemen om over te komen als een respectabele zakenman, zonder dat er winst gemaakt moet worden.

PODCAST. Pap maken: over het witwassen van drugsgeld

Schadevergoeding afgewezen

‘Kikker’ stuurde zijn kat naar het proces. Hij werd donderdag bij verstek veroordeeld. Volgens de rechtbank staat het vast dat de Dikke Mee gebruikt werd om geld wit te wassen. B. kreeg vijftien maanden cel en een boete van 1.200 euro. De rechtbank legde hem ook een beroepsverbod van tien jaar op. Hij moet een verbeurdverklaring van 178.000 ophoesten. Specifiek stelt de rechtbank dat de 60.000 euro van de overname geen legale herkomst hebben, net als 118.000 euro van de renovatiekosten.

De Dikke Mee werd in september 2021 verzegeld, tegen het einde van het jaar werd de vennootschap van B. eruit gezet en in februari volgde het faillissement. De curator vorderde nog ruim 600.000 euro schadevergoeding van B., een eis die ongegrond verklaard werd.

Het restaurant is sinds vorig voorjaar in andere handen en heet tegenwoordig Woods.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen