Designer onverbiddelijk: aloude arend vliegt uit logo

Arendonk heeft een nieuw gemeentelogo onthuld. De aloude arend, die al sinds mensenheugenis de dorpsmascotte is van Arendonk, staat er niet meer op.

ema

Op de Teljoorlekkersdag, een grote volkshappening op en rond de markt in Arendonk, werd zondag het nieuwe dorpslogo ontbloot: het oude blauwe wapenschild met de gele arend maakt plaats voor een eigentijds embleem met strakke letters en een vrolijke smiley. “Wij waren nog een van de weinige gemeenten met een wapenschild als logo. Dat is echt niet meer van deze tijd”, zegt schepen van Communicatie Joke Segers (CD&V).

De ingehuurde designfirma koos resoluut voor een modern en strak ontwerp, dat fors breekt met de traditie. Zo is de historische adelaar er zonder genade afgevlogen. Alleen de dorpskleuren blauw en geel zijn behouden: een blauwe achtergrond met witte letters en een gele smiley die de twee benen van de A verbindt. “De smiley staat voor onze klantvriendelijke dienstverlening, is hip en verwijst naar de aard van onze inwoners. Arendonkenaren zijn vrolijke mensen”, zegt de schepen. Dat de smiley ook breed genoeg is om de twee benen van de beginletter A te koppelen, staat voor de samenhorigheid van de Arendonkse bevolking.

Het nieuwe logo werd op de Teljoorlekkersdag in levensgroot formaat aangebracht op de toegangsdeur van het gemeentehuis. De komende weken en maanden worden ook de gemeentelijke brieven, enveloppen, affiches, flyers en website aangepast.

Dat de oude vertrouwde arend zijn vleugels niet meer strekt op de gemeentelijke correspondentie, lokte geen spontane volksopstand uit. De meesten vinden het nieuwe logo “modern”, “simpel maar mooi” en “vrolijk”.