© kristin matthyssen

Strandstoel van Joske Vermeulen aan kasteel van Schoten

Cinema Cabrio zorgt van 13 tot en met 17 augustus weer voor gratis filmvertoningen aan het kasteel van Schoten. Als blikvanger bouwde het team een XXL-strandstoel die geplaatst werd voor het kasteel.

kma

Wie de stoel ziet, moet meteen denken aan Gaston Berghmans en de beroemde sketch met Joske Vermeulen uit de Trammezantlei 122 in Schoten. Cinema Cabrio zorgt al sinds voor 2000 voor gratis filmvoorstellingen in de openlucht. De films worden vertoond op een doek van zes op vier meter voor het kasteel. Op de pui staan zo’n 120 strandstoelen en de gemeente stelt nog vierhonderd plastieken klapstoelen ter beschikking. Als het regent, verhuist ‘de hele cinema’ naar binnen in het kasteel. Daar is ongeveer plaats voor 150 filmliefhebbers.

Omdat die strandstoelen een van de handelsmerken van Cinema Cabrio zijn, bedacht Patrick Beauquesne, een van de vrijwilligers, dat het wel tof zou zijn om als stunt een megastrandstoel te maken, met de programmatie en sponsors op het zitdoek. Meester-meubelmaker op rust Bruno ­Peeters, net als Beauquesne een van de drijvende krachten, maakte er een grenenhouten kunstwerk van. Het zitmeubel is liefst vierenhalve meter hoog en staat sinds vrijdag naast het kasteel. ’s Avonds brandt er ook ledver­lichting.

“Ik heb er een week aan gewerkt”, zegt Bruno. “Het is toegestaan om op de voorste balk te gaan zitten voor foto’s, maar echt op het doek gaan liggen hebben wij liever niet. Wij zijn niet verantwoordelijk voor ongevallen.”

Elke avondvertoning begint om 21u. De bar met popcorn en ijspralines gaat al om 19u open. De film Coco opent op 13 augustus Cinema Cabrio, gevolgd door ­Only the Brave, The Beguiled van Sofia Coppola op Moederdag, The Greatest Showman en als afsluiter op vrijdag 17 augustus Black Panther. Tijdens diezelfde week zijn er van dinsdag tot en met vrijdag dagelijks om 14u in het kasteel gratis kinder- en jeugdfilms, van Cars 3 tot K3. Cinema Cabrio heeft al een trouw publiek. Sommige mensen komen élke dag kijken en reserveren hun strandstoel door er om 19u hun fleecedeken op te komen leggen.