In ‘Special forces’ en ‘De expeditie’ worden nu al BV’s getest, straks trekt er ook een groep de Kilimanjaro op.

Survival is het nieuwe tv-goud: ook VRT stuurt groep BV’s de wildernis in en dit wordt hun uitdaging

Te land, ter zee en in de ether. Survivalprogramma’s zijn het nieuwe tv-goud. Nadat Play4 al de oceaan overzeilde en op expeditie trok, laat VRT 1 nu een groep BV’s de hoogste berg van Afrika beklimmen: de Kilimanjaro.

Benjamin Praet, Dennis Van Goethem

Je zal maar BV zijn anno 2024. Met een huis-, tuin- en keukenbezoek aan tv-studio’s of de tafel van Gert Verhulst dreig je tegenwoordig over te komen als een softie. ‘Extreem’ en ‘natuur’ zijn de nieuwe weg vooruit, leert het zendschema. In Special forces op VTM ondergaan koks, acteurs, topdokters en ex-atleten de zwaarste legeropleiding in het land. Op Play4 zeilen bekende koppen naar de andere kant van de Atlantische Oceaan, of stappen ze over ijsmeren en door woestijnen. Nu springt ook de openbare omroep op de kar.

Voor een nieuw survivalprogramma stuurt VRT 1 een team van bekende Vlamingen naar Tanzania, waar ze zullen proberen de Kilimanjaro te beklimmen. Met een piek van 5.895 meter is de berg de hoogste van Afrika, en de op drie na zwaarste van de zogenaamde Seven Summits, de hoogste toppen van elk continent.

Op VTM volgen BV’s de opleiding van de special forces.© VTM

Wie meereist, communiceert de VRT pas later, en ook de vertrekdatum houdt ze nog stil. Wel zeker is dat de omroep hoopt op een mooie klim in de cijfers zoals bij de collega-zenders. Zo scoorde Play4 vorig jaar sterk met ruim een miljoen kijkers voor de best bekeken aflevering van Over de oceaan – uitgesteld kijken en herhalingen meegeteld. Nota bene nadat de reeks al volledig te zien was op Streamz. Special forces deed nog beter met 1,2 miljoen kijkers.

Wie meereist, communiceert de VRT pas later, en ook de vertrekdatum houdt ze nog stil. Wel zeker is dat de omroep hoopt op een mooie klim in de cijfers zoals bij de collega-zenders

Het nog titelloze nieuwe programma is een productie van Geronimo, dat ook Bestemming X, Sergio over de grens en Helden van hier maakte. Met de docu’s Flying doctors en Mission Mosango, telkens goed voor een internationale Emmy-nominatie, stak het productiehuis eerder al over naar Afrika. Maar in Tanzania wacht de makers een nieuwe – zij het niet onmogelijke – uitdaging.

Ook Play4 trok naar Afrika, voor het tweede seizoen van ‘De expeditie’.© Play4

LEES OOK. Gissen is voorbij: deze acht BV’s nemen uitdaging aan in ‘De expeditie: Namibië’

De Kilimanjaro wordt algemeen beschouwd als een ‘haalbare’ berg. Jaarlijks wagen zo’n 30.000 mensen zich aan de beklimming, die afhankelijk van de route vijf tot negen dagen duurt. Driekwart van de klimmers haalt de top. De naam – Swahili voor ‘de berg die glinstert’ – straalt dan wel weinig gevaar uit, elk jaar eist de berg toch drie tot tien mensenlevens. De grootste gevaren onderweg zijn hoogteziekte en onderkoeling.

In de lift

Voor VRT 1 is het, na een resem reisprogramma’s, een eerste uitstap in het survival-genre. Bij Play4 is het sinds Expeditie Robinson wel vertrouwde kost, al zit het ook daar de jongste jaren in de lift. Vorige week kondigde de zender Alone aan, de Vlaamse versie van een format dat ook succes had in de VS, het VK en Australië. Onbekende mensen worden er moederziel alleen in de wildernis van het Hoge Noorden gedropt. Dat betekent: ook zonder cameraploeg. De deelnemers krijgen zelf materiaal mee om zich te filmen, terwijl ze dagen of zelfs weken moeten zien te overleven.

De BV’s van ‘De expeditie: Groenland’.© Play4

Ook Play4 trok naar Afrika voor de opvolger van De expeditie: Groenland. Onder leiding van survival-expert Henk-Jan Geel begon een BV-ploeg enkele weken geleden aan een tocht door de Namib-woestijn van Namibië, de oudste woestijn op aarde. Onder anderen Nathalie Meskens, Tom Van Dyck en Linde Merckpoel reisden mee. Wanneer die programma’s uitgezonden worden, is nog niet bekend. Op VTM zitten Loïc Van Impe en co. momenteel halverwege het tweede seizoen van Special forces.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER