Direct naar artikelinhoud
Telenet

Telenet maakt Play duurder, maar kijker krijgt in ruil alle HBO-reeksen

Topreeksen als ‘Game of Thrones’ zijn voortaan voor 11,95 euro per maand bij Telenet te bekijken.Beeld rv

Voor 11,95 euro per maand kan je via Telenet Play voortaan een gigantische hoop buitenlandse topreeksen kiezen. Een aanbod dat je aan dat van Netflix doet denken? Laat dat nu precies de bedoeling zijn.

Sinds de komst van Netflix zijn we met zijn allen verslaafd aan series kijken. En die series gaan we massaal bij de Amerikaanse streamingdienst halen. Een half miljoen abonnees zijn er volgens een recente Econopolis-studie ondertussen in Vlaanderen. 

En dat voelen ze ook in de cijfers bij Telenet. In een poging een graantje mee te pikken van die collectieve honger naar kwalitatieve tv-reeksen stuurt het kabelbedrijf zijn betaalpakketten bij. Vanaf 26 november verhuizen een heel pakket topreeksen zoals Game of Thrones, The Walking Dead, Insecure, Westworld of Sharp Objects van Play More naar Play. 

Referentie

Waar je voor die reeksen vroeger dus 24,95 euro per maand betaalde, kan je ze nu voor 11,95 euro per maand bekijken. “Gebaseerd op marktonderzoek hebben we besloten om Play met een sterkere invulling, aan een aantrekkelijk prijspunt opnieuw te positioneren in de markt“, zegt Ils Neuts, VP Entertainment bij Telenet. “Met deze volgende stap willen we een nog bredere doelgroep bereiken en een absolute referentie voor series worden. We beantwoorden zo aan de vraag van de Vlaming en brengen het beste samen van de internationale en de lokale markt: zowel gekende populaire films en series als de nieuwste producties.”

Vanaf 26 november verhuizen een heel pakket topreeksen zoals ‘Insecure’, ‘Westworld’ of ‘Sharp Objects’ van Play More naar Play

Discussie over reclame doorspoelen

Telenet-topman John Porter was daarnaast categoriek over de roep van commerciële omroepen om reclame doorspoelen onmogelijk te maken. “Dat zou commerciële zelfmoord zijn.”

Zendergroepen Medialaan en SBS wijzen al een hele tijd op het probleem dat ze advertentie-inkomsten verliezen doordat kijkers reclame kunnen doorspoelen. Vorig jaar zei de toenmalige topman van Medialaan, Peter Bossaert, nog dat hij “zo snel mogelijk” van doorspoelbare reclame af wil.

Maar Telenet is tegen dat idee. “We kunnen klanten niet afnemen wat ze al een decennium kunnen doen. Dat is commerciële zelfmoord”, zegt Porter. hij legt de bal in het kamp van de zenders. “Ze kunnen nog veel meer doen om de situatie te verbeteren: een gemeenschappelijk platform voor gericht adverteren maken bijvoorbeeld, of reclame-onderbrekingen interessanter maken zodat je ernaar wil blijven kijken.”

John Porter.Beeld Photo News

“Vlaamse Netflix”

In de marge van de voorstelling van de vernieuwde Play, ging het uiteraard ook weer over de “Vlaamse Netflix”. Van verschillende kanten werden er de voorbije maanden initiatieven aangekondigd om daaraan te werken, maar het is nog steeds niet duidelijk hoe zo’n Vlaams Netflix-alternatief er dan zou moeten uitzien.

De demarche is opvallend, want Telenet wordt binnenkort - de procedure is bijna afgerond - volledige eigenaar van de zenders VIER, VIJF en ZES. Maar Porter zegt dat hij zijn boodschap ook richt tot die zenders. Hij had daarbij een citaat in petto van Benjamin Franklin, een van de oprichters van de Verenigde Staten: “We must all hang together or we shall all hang separately”. Vrij vertaald: alleen samen komen we eruit.