Direct naar artikelinhoud
Politiek

N-VA bestempelt VN-migratiepact als inhoudelijk “zeer problematisch”

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld EPA

N-VA blijft zich binnen de regering verzetten tegen het VN-migratiepact. Dat meldt het partijbestuur na een vergadering. Toch spreekt de partij geen duidelijk veto uit tegen het pact, dat ze weliswaar “zeer problematisch” vindt.  Zowel oppositiepartijen sp.a en Groen als coalitiepartners CD&V en Open Vld reageerden al verbaasd of misnoegd op dat standpunt.

“De partij maakt zich grote zorgen over de mogelijke juridische implicaties van het pact. De tekst gaat in tegen onze visie op migratie en tegen het gevoerde regeringsbeleid”, zo staat er in een reactie van N-VA aan het persagentschap Belga. “Deze inschatting zullen wij binnen de regering kenbaar maken, uitleggen en verdedigen.”

Na afloop wilde voorzitter Bart De Wever geen commentaar kwijt, net zoals staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Ook elders in de partij blijft het voorlopig bijzonder stil. Dat komt omdat de discussie over het VN-migratiepact voor hoogspanning zorgt in de regering-Michel.

Na afloop wilden Bart De Wever en Theo Francken geen commentaar kwijt. Ook elders binnen de partij blijft het stil.

Tot dusver blijft N-VA zich verzetten tegen het pact van Marrakesh, een akkoord met internationale afspraken rond migratie. Eerder had premier Charles Michel in september, tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York, nochtans gezegd dat ons land het pact zou ondertekenen.

Met haar verklaring lijkt N-VA de druk op premier-Michel te verhogen. De premier, die maandag niet wilde reageren, liet vorige week nog verstaan dat er pas in de weken na zijn verklaring voor de VN - waar dus de steun voor het pact was toegezegd - vanuit verschillende Europese landen vragen zijn gerezen over de tekst. 

Vorige week sprak de regering af een juridische analyse te laten uitvoeren naar de tekst. Er loopt ook overleg met andere Europese landen.

Lees ook

Lees ook
Beeld AP

Is het migratiepact echt een drama?

Sp.a reageert ‘verbaasd’

Oppositiepartij sp.a toont zich verwonderd over de discussie binnen de regering over het VN-migratiepact. “Sp.a neemt met stijgende verbazing akte van het standpunt dat N-VA voortaan de Global Compact on Migration als ‘zeer problematisch’ inschat en dat ze dit ‘binnen de regering zullen kenbaar maken, uitleggen en verdedigen.” 

Bovendien heeft België het akkoord al ondertekend, benadrukt Kamerlid Monica De Coninck. “Wat nog moet volgen, is enkel nog de formele aanname. N-VA heeft zoveel kansen gehad om haar positie kenbaar te maken, uit te leggen en te verdedigen, maar die werden nooit gegrepen”, zegt ze. “En plots - nu de wind draait en de Orbans van deze wereld steeds luider roepen - keert N-VA haar kar.”

‘Plots - nu de wind draait en de Orbans van deze wereld steeds luider roepen - keert N-VA haar kar’
Sp.a-Kamerlid Monica De Coninck

Over het pact doen volgens de sp.a “veel indianenverhalen” de ronde. “Het klopt niet dat de Global Compact irreguliere migratie aanmoedigt. Het wil net vermijden dat uit wanhoop gemigreerd wordt”, meent De Coninck. “Net van een partij als N-VA, die een bestuurspartij is en van de strijd tegen irreguliere migratie een belangrijk punt maakt, mogen we verwachten dat ze mee naar oplossingen zoekt.”

Bij Groen reageren ze ook misnoegd. “Groen vindt houding N-VA over VN-migratiepact zeer problematisch”, zegt Kamer-fractieleider Kristof Calvo op twitter.

Coalitiepartners

En ook bij de regeringspartners klinkt kritiek op de houding van N-VA. Vlaams parlementslid voor CD&V Orry Van de Wauwer noemt die “niet serieus”. “Dit hoort niet bij een partij die pretendeert een betrouwbare beleidspartij te willen zijn.”

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten sprak op twitter dan weer haar steun uit voor de Franse president Emmanuel Macron. Hij verklaarde maandagmiddag volledig achter het pact te staan. Macron is momenteel op staatsbezoek in ons land.

Het VN-migratiepact is een niet-bindende tekst die onder meer de rechten van migranten vastlegt. De VN-landen komen volgende maand samen in het Marokkaanse Marrakesh op de tekst formeel goed te keuren, maar in verschillende landen is intussen protest ontstaan tegen de tekst, onder meer omdat ze ondanks het niet-bindende karakter toch juridische implicaties zou hebben.