Direct naar artikelinhoud
China

Chinese schrijfster krijgt 10 jaar cel voor roman over homoseks

Books Reading Pages Reading Book Words TextbooksBeeld Maxpixel

Een Chinese schrijfster heeft een celstraf van 10 jaar gekregen voor het schrijven van een roman met passages over homoseks. De auteur, Liu, werd veroordeeld voor het produceren en verkopen van “obsceen materiaal”, schrijft de BBC op haar website.

De roman, Occupation, bevatte passages over “mannelijk homoseksueel gedrag, inclusief perverte seksuele daden zoals verkrachting en misbruik”, oordeelde de rechter.

De lange celstraf heeft op Chinese sociale media tot protesten geleid. Een gebruiker van Weibo, de Chinese tegenhanger van Twitter, maakt de vergelijking met een incident uit 2013, toen een gewezen Chinese functionaris 8 jaar celstraf kreeg voor de verkrachting van een meisje van 4 jaar. Volgens de krant The Beijing News heeft Liu, die beter gekend is onder haar online nickname Tian Yi, intussen beroep aangetekend. 

Illegaal

Pornografie is in China illegaal. Toch heeft Liu naar verluidt meer dan 7.000 exemplaren van Occupation en andere erotische romans kunnen verkopen, waarmee ze 150.000 yuan (19.000 euro) verdiend zou hebben.

Met Occupation trok ze de aandacht van de politie, nadat de roman populariteit verwierf op het internet. Liu werd al veroordeeld op 31 oktober, maar details over de rechtbankzitting verschenen pas afgelopen weekend in Chinese media.