Direct naar artikelinhoud
Concerttips

Van Angèle tot Veence: deze concerten mag u deze week niet missen

Angèle op Rock Werchter.Beeld Koen Keppens

U wilt deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. Veence Hanao & Le Motel

In 2014 kreeg de Brusselse rapper Veence Hanao bezoek van het noodlot. Ernstige oorproblemen maakten een einde aan zijn carrière. Maar na vier jaar in de schaduw keert Veence Hanao terug, met een nieuwe soloplaat én als de geluidsarchitect achter het succes van – zegt het u iets? – Angèle. Op zijn nieuwe plaat Bodie, in samenwerking met beatbakker Le Motel, hoort u een scherpe, kritische maar bovenal fantastische rapper. Te ontdekken!

Lees hier ons interview met Veence Hanao.

Op 24/11 in AB, Brussel.

2. Tony Njoku

We worden regelmatig aan de mouw getrokken met de woorden ‘dit moét je echt horen’. Tony Njoku is zo’n naam die wel vaker valt, en we begrepen na één luisterbeurt van zijn album H.P.A.C. waarom. Omdat zijn soundscapes tegelijk onheilspellend en catchy zijn, bijvoorbeeld. Maar evenzeer omdat Tony Njoku het antwoord biedt op de vraag ‘hoe zou een liefdesbaby van Ghostpoet en Flying Lotus klinken?’ Zo dus!

Op 22/11 in Beursschouwburg, Brussel.

3. Angèle

Angèle is de zus van Roméo Elvis en dochter van Allez Allez-bassist Serge Van Laeken, maar dat is slechts een voetnoot in het succesverhaal van de Brusselse zangeres. Op haar debuutplaat Brol bewees de popchanteuse onlangs dat ze meer in petto heeft dan hitsingles ‘La Loi de Murphy’ en ‘Je Veux Tes Yeux’. Wie nog niet overtuigd is, kan de volgende weken terecht in de Vooruit, Trix en AB. Geef haar een kwartier, en ook u zal overstag gaan.

Lees hier ons interview met Angèle.

Op 21/11 in Vooruit, Gent, op 26 en 27/11 in AB, Brussel en op 30/11 in Trix, Antwerpen.

4. Wende

“Wat is mijn plan vandaag?”, vraagt Wende zich in het gelijknamig nummer af. Betreffende uw plannen: indien dinsdagavond een leeg gat gaapt in uw agenda, adviseren we een trip naar de Vooruit. Een performance van Wende Snijders houdt halt tussen theater en concert, tussen intrigerend en kwetsbaar, tussen bombastisch en frêle. Kortom: Nederlandse wereldklasse waar het moeilijk niet van houden is.

Lees hier ons interview met Wende.

Op 20/11 in Vooruit, Gent.

5. BRAND! Jazzfestival

Mechelen is dit weekend tijdelijk het Porto aan de Dijle. Jazzfestival BRAND! kleurt volledig Portugees, met trompettist Susana Santos Silva als curator van dienst. Silva zal u van uw sokken blazen, maar ze haalt ook de crème van de Portugese jazz en improvisatie naar Mechelen, met acts als Rodrigo Amado Motion Trio en RED Trio als aan te stippen namen.

Op 22 en 23/11 op diverse locaties, Mechelen.

6. Sigrid

Sigrid is de Angèle van Noorwegen: beiden hebben een neus voor een catchy melodie, een stem om in te kaderen en een uitstraling om verliefd op te worden. Het verschil: het succes van Sigrid overstijgt de landsgrenzen van haar thuishaven. Ook bejubeld popjournalist Serge Simonart was onder de indruk toen hij de popster vorige zomer op een Vlaams-Brabantse weide zag: “Ik heb al meer ervaren ‘serieuze’ artiesten gezien met minder podiumprésence, minder charisma en minder improvisatievermogen.” Dat zegt iéts.

Op 20/11 in La Madeleine, Brussel.

7. Liam Gallagher

De zweetgeur van zijn niet zo geliefde broer is een half jaar naar diens show uit Vorst Nationaal weggetrokken, dus acht Liam Gallagher de tijd rijp om een voet in Brussel te zetten. De laatste zaalshow van Noel en zijn High Flying Birds was een hoogvlieger, Liam Gallagher wil, zal en mag niet onderdoen. Het perfecte voer voor wie van britrock met oren, poten en een overdosis arrogantie houdt.

Op 21/11 in Vorst Nationaal, Brussel.

8. Jungle

Jungle kwam in 2014 vanuit het niets. Vandaag blikt het funkduo met enige twijfel terug op hun geweldige debuutplaat, het nieuwe For Ever is volgens hen nog meer een voltreffer. Daar was onze recensent het volmondig mee eens: “Check de tintelfrisse grooves en flukse falsetzang in ‘Happy Man’ en ‘Heavy, California’, of de sensuele, aan The Child Of Lov schatplichtige elektro-r&b van ‘Cherry’: het is sprankelende white boy soul die live voor veel vuurwerk zal zorgen.” Vuurwerk: we gaan voor niets minder.

Lees hier ons interview met Jungle.

Op 22/11 in Trix, Antwerpen.

9. blackwave.

Willem Ardui en Jay Walker van blackwave. vormen de tsunami die vorige zomer festivalland overspoelde. Na zegetochten op Rock Werchter, de Lokerse Feesten en Couleur Café verruilde het Antwerp-Gentse duo de middenmoot voor de top. “Anno 2018 kan hiphop wel een extra snuif muzikaliteit gebruiken. En daar ging blackwave. probleemloos de lat over”, noteerden wij na hun glansprestatie op Rock Werchter. Benieuwd of ze in de AB nóg beter kunnen.

Lees hier ons interview met blackwave.

Op 23/11 in AB, Brussel.

10. John Parish

John Parish kent u als rechterhand van PJ Harvey, als soundtrackcomponist of als producer. Maar de Britse muzikant dealt als sinds 2000 in eigen muziek die naar alle kanten stuitert. Ook op zijn recentste soloplaat Bird Dog Dante wedt John Parish op meerdere paarden: soms kiest hij voor folk, soms voor western, soms voor instrumentals. Vervelen doet hij echter zelden, en dat zal in Nosta hopelijk niet anders zijn.

Op 22/11 in Nosta, Opwijk.