© Hollandse Hoogte / Bert Spiertz

Opnieuw zomerse maatregelen door aanhoudende droogte: geen auto's wassen in Wallonië en sproeiverbod voor gewassen in Nederland

Sinds mei heeft het veel te weinig – lees: amper – geregend. Onze bodem mist per vierkante meter 280 liter water. De aanhoudende droogte leidt nu zelfs tot de invoering van ‘zomer’-maatregelen: aan de sluizen in Bocholt en Lommel moeten boten weer gezamenlijk schutten, in Wallonië mogen ze hun auto niet meer wassen en in Nederland is er een sproeiverbod voor gewassen als cichorei.

Nele ACHTEN/Marij WYERS

Voor Vlaanderen geldt al sinds 26 juli code oranje. “De grondwaterlagen staan heel laag, maar er dringen zich nu geen maatregelen op”, zegt Jan Dhaene, woordvoerder van de droogtecommissie. Die commissie volgt de situatie nauwgezet op. “Het waterverbruik ligt in het najaar lager, maar door het uitblijven van regen heeft ons watersysteem zich nog niet kunnen herstellen na de warme droge zomer. De drinkwatervoorziening is niet in gevaar.”

Om onze grondwaterlagen aan te vullen, moet het dagenlang regenen. Maar die natte herfst kondigt zich nog niet aan, ook al wordt het frisser. “Het lijkt erop dat Limburg de regendans ontspringt”, zegt weerman Ruben Weytjens. “We missen in Limburg vier maanden regen. Ons tekort aan regen is sinds mei opgelopen tot 265 à 280 liter per vierkante meter. Al een half jaar zitten we maand na maand fors onder de gemiddelde neerslaghoeveelheid. Onweders en buien waren in Limburg telkens zeer lokaal. Soms viel er 60 liter per vierkante meter in een gemeente en even verderop bleef het droog. In juli viel op veel plaatsen minder dan 5 liter per vierkante meter.”

Waalse restricties

In Wallonië is de situatie nog extremer. Alle mensen worden aangemaand om hun waterverbruik te matigen. Omdat dit niet volstaat, heeft een crisiscel in elf Waalse gemeenten, waaronder Ciney en Rochefort, restricties opgelegd. Daar is het verboden om de auto te wassen, gevels, terrassen en straten te reinigen en sportvelden te besproeien. De reservoirs van Bütgenbach beschikken niet meer over voldoende water. Dat is nog nooit gebeurd. Tankwagens voeren dagelijks drinkwater aan vanuit het Duitse Monschau.

Scheepvaart

Het waterpeil in machtige rivieren zoals de Rijn bereikte ook een laagterecord. In Nederland heeft de scheepvaart flink last van de lage waterstand. Bij ons hoeven schepen hun vracht nog niet te beperken. Onze kanalen ondervinden minder hinder van de droogte. Wel zijn sinds gisteren enkele ‘zomerse’ voorzorgsmaatregelen opnieuw van kracht. “Om waterverspilling bij het schutten tegen te gaan, gaan boten gegroepeerd door de sluis. Dat is het geval op het Kanaal Bocholt-Herentals in Lommel, op de Zuid-Willemsvaart in Bocholt en op het Albertkanaal in Olen en Wijnegem. Op het Albertkanaal werken we ook met waterpompen die het water weer naar het hogergelegen gebied stuwen”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg.

Natuur

Minder zichtbaar dan de lage stand van de Maas zijn de uitgedroogde beekjes en vennen in onze natuurgebieden. “Afgelopen zomer hebben we meerdere vijvers moeten leegvissen. In het Nationaal Park Hoge Kempen staan vijvers al maanden droog”, zegt Lise Hendrickx van het Agentschap Natuur en Bos. Dit heeft een grote impact op de populatie libellen, watervogels, kikkers… “De natuur kan veel aan en kan zich herstellen, afhankelijk van hoe nat winter en zomer 2019 worden.”

BEKIJK OOK. Indrukwekkende foto’s van de droogte in Europa