© RR

Sem (13) kan dankzij dit hulpmiddel zijn arm weer leren bewegen: “Mooi om hem zo te zien”

Sem Vermunicht uit Kessel (Nijlen) heeft als eerste een nieuw ontwikkelde elleboogorthese getest die wordt aangestuurd met spiersignalen. De dertienjarige kreeg twee jaar geleden een beroerte. Door een gelukkig toeval op school kwamen hij en de mensen achter het technologische hoogstandje samen.

Bert Provoost

Sem volgt als dertienjarige les bij Githo Nijlen, in de richting Ondernemen & IT. Een kleine drie jaar geleden kreeg hij een beroerte, die voor hem heel wat gevolgen had. Na zijn hospitalisatie volgde een zware periode. “Ik moest revalideren met normale sessies kinesitherapie en ik volgde daarnaast ook een intensieve begeleiding bij TainM, een revalidatiecentrum in Antwerpen dat kinderen en volwassenen met neurologische en orthopedische aandoeningen behandelt”, vertelt Sem.

Sem herstelde relatief goed, maar zijn linkerbeen en -arm bleven deels verlamd. Hij kan stappen met behulp van een kruk, maar gebruikt vaak een rolstoel. Het was op de Regenboogavond van Githo Nijlen dat zijn behandeling een nieuwe dimensie kreeg. “Dat is een informatieavond voor directies, leerkrachten en zorgbegeleiders uit de basisscholen uit de ruime regio waar over studiekeuzebegeleiding wordt gepraat. We hadden eind vorig jaar gastspreker Lieven De Maesschalck op bezoek, die innovatiemanager is bij MOBILAB bij Thomas More Campus Geel. Hij doet toegepast wetenschappelijk onderzoek op het raakvlak van welzijn en technologie en kwam het belang van wetenschappen in het onderwijs toelichten. Na het officiële gedeelte lieten we de naam van Sem vallen”, vertelt Jan Verreet van Githo Nijlen.

Dat laatste zorgde ervoor dat er een aantal puzzelstukjes samenvielen. “Bij MOBILAB zijn ze namelijk bezig met het ontwikkelen van Arthe, een innovatief project dat als doel heeft om een actieve, draagbare elleboogortese te ontwikkelen die wordt aangestuurd met spiersignalen. Dat leek wel iets voor Sem”, zegt technisch adviseur Jan Van Weert van Githo Nijlen, die als tussenpersoon fungeerde met de mensen van MOBILAB.

Geen prothese

Een orthese is een uitwendig gedragen hulpmiddel dat de functies van een minder functionerend lichaamsdeel verbetert. Het is niet hetzelfde als een prothese, die gebruikt wordt ter vervanging van een lichaamsdeel. “Onlangs zijn de mensen van het expertisecentrum in de school geweest om de orthese voor het eerst te testen bij Sem. De resultaten waren goed. Het was duidelijk dat dit voor hem een grote hulp kan zijn. Sem kan dankzij dat hulpmiddel zijn arm leren bewegen. Grijpen en zijn vingers bewegen kan wellicht nog in een latere fase. Het is alleszins mooi om hem zo te zien, want hij is een hele positieve jongen die alles doet om zich te ontwikkelen op school”, zegt leerkracht Kris Sels.

Sem zelf was ook erg tevreden. “Mijn arm was nadien meer ontspannen na die eerste sessie. Het was ook een groot pluspunt dat ik met de orthese mijn arm op eigen houtje thuis kan trainen”, zei hij.

Dokter Lieven De Maesschalck gaat zich buigen over de verdere revalidatie van Sem. Hij zal bijvoorbeeld nog elektrotherapie krijgen en zal in contact gebracht worden met een specialist in Lausanne.