© ram

EVapp weerlegt kritiek op beschikbaarheid AED’s in app voor vrijwilligers

Hoogstraten -

De app die vrijwilligers in Hoogstraten oproept bij een melding van hartfalen werkt volgens aanbieder EVapp wel correct.

In Hoogstraten kunnen inwoners zich registreren bij EVapp om bij een melding van een persoon met hartfalen de eerste hulp te bieden. Ze krijgen via de app ook de locatie van de dichtstbijzijnde AED. Op de gemeenteraad meldde oppositiepartij CD&V dat de app niet alle beschikbare AED’s toont. Volgens Steven Vercammen van EVapp klopt dat niet helemaal. “Voor de applicatie is al jarenlang de keuze gemaakt om enkel de AED-toestellen in de onmiddellijke omgeving weer te geven van de vrijwilliger en niet die van het hele grondgebied. Op die manier konden we de AED-leveranciers bij het project betrekken om gegevens over hun toestellen te delen en uiteindelijk de beschikbaarheid van defibrillators te verhogen voor alle betrokken inwoners. Bijna alle AED’s in Hoogstraten zijn intussen al eens gebruikt bij een oproep.”

LEES OOK. App die vrijwilligers oproept voor hulpverlening bij hartfalen toont niet alle beschikbare AED’s

Hoogstraten is voorlopig de enige gemeente in Vlaanderen waar EVapp actief is. De bedoeling is om het systeem verder uit te rollen naar andere gemeenten. Steven Vercammen verwacht dat de nodige stappen daarvoor ten vroegste volgend jaar genomen kunnen worden.

 (ram)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners