© BELGA

Havenbedrijf Antwerpen werkt aan masterplan fietsinfrastructuur

Er is een masterplan in opmaak om de fietsinfrastructuur in het havengebied grondig te verbeteren. Dat zegt het Antwerps Havenbedrijf dinsdag nadat verzekeraar Vanbreda een forse stijging van het aantal fietsongevallen bij havenarbeiders optekende. Er wordt al gewerkt aan enkele concrete pijnpunten, zoals de veiligheid voor fietsers aan spooroverwegen, bij sluizen en aan oversteekpunten bij havenbedrijven.

Vanbreda, dat meer dan de helft van alle havenarbeiders verzekert, noteerde in 2017 een daling in het aantal arbeidsplaatsongevallen maar wel het hoogste aantal ongevallen op weg van of naar het werk in zes jaar. Volgens het bedrijf is de forse stijging voornamelijk te verklaren door het aandeel fietsongevallen, schrijft Gazet van Antwerpen dinsdag. De bedrijven wiens medewerkers steeds vaker met de fiets of speed pedelec komen werken, vragen om betere infrastructuur.

Volgens het Havenbedrijf Antwerpen maakt de dienst infrastructuur werk van een masterplan om de situatie voor fietsers te verbeteren. “Er wordt een inventaris opgemaakt van de belangrijkste pijnpunten”, zegt woordvoerster Annelies Nauwelaerts. “In de komende twee jaar worden die punten aangepakt.”

Aan enkele zaken wordt al gewerkt. “We verbeteren de veiligheid bij de kruisingen van fiets- en spoorwegen”, zegt Nauwelaerts. “Ook bij de sluizen en aan oversteekpunten bij grote bedrijven wordt de infrastructuur verbeterd.”

Bij de ruim 1.500 medewerkers van het Havenbedrijf zelf valt er overigens geen stijging van het aantal fietsongevallen op. “Al komen er wel meer en meer mensen met de fiets”, zegt Nauwelaerts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER