© Photo News

Sneeuw- en ijzelbestrijding in Antwerpen: “Al 146 ton zout en 28.000 liter pekel gestrooid”

Dinsdagochtend sneeuwde het al hevig in Antwerpen. Tegen de avond kan het gevaarlijk glad worden. De stadsdiensten doen er alles aan om de wegen en fietspaden sneeuw- en ijsvrij te houden, zo laat het stadsbestuur weten.

jtp

Met het vriesweer reed de strooidienst zondag en maandagnacht al preventief uit om straten en fietspaden te strooien met zout en pekel. Sinds de start van de sneeuwval dinsdagochtend wordt op maximale capaciteit uitgereden.

“En zijn momenteel 14 strooiwagens voor de rijwegen en 12 strooiwagens voor de fietspaden constant in de weer om de wegen zo veilig mogelijk te houden. Er werd de voorbije 24 uur al 146 ton zout en 28.000 liter pekel gestrooid en we hebben nog meer dan voldoende voorraad om onze wegen veilig te houden. Daarnaast zijn de medewerkers van de veegdienst bezig met het manueel strooien van oversteekplaatsen, fietspaden en gevaarlijke punten”, zegt schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau.

Vertraagde huisvuilophaling

De gewone huisvuilophaling en meer bepaald de fractie papier en karton heeft intussen beperkte vertraging opgelopen in Luchtbal en een deel van Merksem, net als de kerstboomophaling in Merksem. Bewoners mogen hun huisvuil buiten laten staan, de achterstand wordt zo snel mogelijk weggewerkt. Ook de lediging van de sorteerstraatjes is vertraagd.

Bewoners dragen hun steentje bij

Naast de inspanningen van de stad en andere diensten is elke bewoner verplicht om de stoep voor zijn deur proper en veilig te houden. Zodat buren en voorbijgangers zonder ongelukken op hun bestemming geraken.

De stad vraagt ook aan alle weggebruikers om hun snelheid aan te passen en om gevaarlijke situaties meteen aan de politie te melden via de Blauwe Lijn (0800 123 12). De politie bepaalt dan of er bijkomend gestrooid moet worden en neemt in dat geval contact op met de strooidiensten.

75-plussers en personen met een handicap die zelf geen sneeuw kunnen ruimen, vragen best hulp aan buren, familie of vrienden. Als ze geen beroep kunnen doen op mensen uit hun naaste omgeving, kunnen ze via het online-aanvraagformulier op www.antwerpen.be een melding doen, of tijdens weekdagen bellen naar het stedelijk contactcenter (03 22 11 333). Er komt dan gratis iemand langs om de stoep sneeuw- en ijzelvrij te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER