Na dood van jongen (19) in Welle: hoe uitzonderlijk is geweld tussen zus en broer?
Het is erg uitzonderlijk dat een ruzie tussen twee kinderen van eenzelfde gezin eindigt met de dood van een van de betrokkenen. Dat zegt jeugdcriminoloog Johan Deklerck (KU Leuven) naar aanleiding van het overlijden van een jongen van 19 in Welle bij Denderleeuw. Hij was in zijn huis aangevallen met een mes. De politie heeft zijn zus van 15 opgepakt.
Heb je zelf nood aan een gesprek? Dan kan je terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.
"Intrafamiliaal geweld op zich is niet uitzonderlijk", verduidelijkt jeugdcriminoloog aan de KULeuven, Johan Deklerck. "Maar een jongere zus die haar oudere broer doodt, dat is zeer zeldzaam."
In elk gezin kibbelen en ruziën kinderen, dat kan geen kwaad. "Een kind dat met deuren slaat of uitvliegt, dat is niets om je zorgen over te maken", nuanceert Deklerck. "Er zijn natuurlijk altijd gevallen waar het toch uit de hand loopt, maar die zijn hoogst uitzonderlijk. Je mag er als ouder nu niet van uitgaan dat de plagerijtjes gaan uitmonden in fysiek geweld, waarbij iemand zwaar geraakt of gedood wordt."
Komt niet vaak voor in doorsnee gezin
"In een doorsnee gezin mag de keukentafel ook vol messen liggen, er zal niet mee gegooid worden, ook niet bij hevige ruzies. Als dat toch gebeurt, dan hebben we vaak te maken met rugzakkinderen, kinderen uit gezinnen die al veel hebben meegemaakt", duidt Deklerck.
"Wat ook kan, is dat de kinderen het voorbeeld hebben gezien bij de ouders. Dan is de stap om naar een wapen te grijpen om een probleem of een gevoel van onmacht op te lossen, kleiner."
De jeugdrechter zal ook de thuissituatie onderzoeken. "Ouders worden vaak te snel in de slachtofferrol geduwd, maar zij zijn even verantwoordelijk voor het gedrag. Is geweld een patroon om tot gelijk te komen? Wordt er vaker op de tafel geklopt of iemand bij de keel gegrepen? Wordt geweld binnen het gezin genormaliseerd? Dat zijn factoren waar de jeugdrechter rekening mee zal houden."
Situatie onbedoeld geëscaleerd
Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. De vader van het gezin getuigde in Het Laatste Nieuws dat het om een ongeluk ging, maar dat nieuws is niet bevestigd door officiële bronnen.
Volgens de krant was de zus fruit aan het snijden, toen haar broer haar kwam treiteren. Zij gooide daarop het fruit, met bord en mes, in zijn richting. Hij raakte uit balans en landde verkeerd op het mes.
"Het parket zal samen met experten de getuigenis moeten onderzoeken", legt Deklerck uit. "Is het een realistisch verhaal? Wordt het geminimaliseerd? Ik kan mij wel perfect voorstellen dat het meisje iets heeft gedaan, wat nooit de bedoeling is geweest. Er zijn passionele delicten waarbij iemand de partner vermoordt, door stomme toevalstreffers. Iemand gooit een mes, dat komt bij toeval op een slagader terecht. Dan sta je plots in een situatie, die je 30 seconden daarvoor nooit had gewild."
"Het zou me niet verbazen dat de feiten in deze situatie ook veel verder zijn gegaan, dan de betrokken partij wou. Tenzij de feiten al zo lang aanslepen, dat het mes de enige uitweg is. Bijvoorbeeld wanneer de jongere zus al jarenlang getreiterd wordt, dat de emmer zo hard is overgelopen, dat ze dit als enige uitweg zag."
Hoe loopt het nu verder?
Het meisje is gisteravond al opgepakt door de politie. "De jeugdrechter beslist dan of ze opnieuw naar huis kan onder voorwaarden, of geplaatst moet worden, dat kan 2 weken in kortverblijf of langer in de gemeenschapsinstelling Everberg", vertelt het parket Oost-Vlaanderen. Intussen heeft de jeugdrechter inderdaad beslist om haar voorlopig te plaatsen in "een gesloten oriëntatie", zoals dat heet.
"De jeugdrechter houdt rekening met verantwoordelijkheidsbesef en wil tot herstel, maar kijkt ook naar de thuissituatie", vult Deklerck aan. "Soms kunnen er heel veel kansen in de familie zitten, maar kan iemand iets heel doms hebben gedaan. Maar het kan ook een uiting zijn van een jarenlange destructieve relatie, dan is de situatie anders. De rol van dader-slachtoffer wordt ook moeilijker te bepalen. De toekomst van de verdachte is dan afhankelijk van meer factoren."
Jeugddelinquentierecht is minder zwart-wit: zware feiten, betekent niet noodzakelijk zware straffen
Re-integratie is de hoofdzaak van jeugddelinquentierecht. "Ze zijn nog jong, het is belangrijk dat ze opnieuw in de maatschappij terechtkomen, opnieuw kunnen studeren of gaan werken. Bij volwassenenstrafrecht is het meer zwart-wit: zware feiten, betekent ook zware straffen. Bij de jeugd is er meer plaats voor nuance."
Hoe dan ook is het wachten op meer details. "Die zullen we wellicht nooit weten, want minderjarige daders, worden goed afgeschermd. En maar goed ook", besluit Deklerck.