Luister naar

Gevoeligheid van thema ‘voltooid leven’ blijkt weer

Nieuws
Er zou wrevel zijn tussen D66 en ChristenUnie in de nieuwe regeringscoalitie. En dan nog wel over het meest gevoelige punt: eventuele wetgeving rond ‘voltooid leven’.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
maandag 18 december 2017 om 20:51

Den Haag

D66-Kamerlid Pia Dijkstra zei maandag in NRC dat nieuw onderzoek naar de omvang van de groep mensen die hun leven ‘voltooid’ vindt, maar niet onder de bestaande Euthanasiewet valt, niet te lang mag duren. ‘Ik heb de minister gevraagd tempo te maken. We moeten binnen anderhalf jaar resultaten hebben. Daarna kan ik verder.’

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers reageerde dat ‘haast’ – zoals NRC het in een kop samenvatte – wel het allerlaatste is wat dit gevoelige onderwerp nodig heeft. Conclusie van diverse media: er is hommeles.

In de Haagse wandelgangen is daarvan echter niet veel te bespeuren. In het regeerakkoord is immers afgesproken dat zo’n onderzoek er komt. ‘Met de uitkomsten van het genoemde onderzoek zal het kabinet bezien wat het te doen staat en kan de Kamer zelfstandig besluiten over initiatiefwetgeving’, staat zwart-op-wit in de afspraken tussen de coalitiepartijen.

Dijkstra heeft vorige week tijdens de begrotingsbehandeling van Volksgezondheid vriendelijk, maar nadrukkelijk geïnformeerd naar de termijn waarop minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dit onderzoek in gang wil zetten. De Jonge zei dat mee te willen nemen in een nota over medische ethiek die hij vóór de zomervakantie van 2018 naar de Tweede Kamer stuurt. Dijkstra vroeg of een besluit over het onderzoek vóór 1 april kan worden genomen, maar De Jonge heeft dat niet toegezegd.

Het interview met Dijkstra in NRC wordt daarom vooral gezien als een teken dat de D66-politica met het onderwerp bezig wil blijven, en geen vertragingstactiek wil. In hetzelfde artikel geeft ze echter aan ook zelf nog veel vragen te hebben over de beweegredenen van mensen voor de wens hun leven te beëindigen, omdat ze het ‘voltooid’ zouden vinden. ‘Het blijkt dat we nog veel niet weten over deze groep’, zegt Dijkstra.

ChristenUnie-voorman Segers reageert opvallend genoeg met dezelfde woorden, door het Nederlands Dagblad gevraagd om een reactie. ‘Het gaat om een kwetsbare groep ouderen, over wie we veel nog niet weten’, zegt ook Segers. Het onderzoek moet volgens hem zorgvuldig gebeuren. ‘Het is een belangrijke vraag hoe we hen het beste kunnen helpen.’ Hij wijst op het belang van ándere initiatieven om de oorzaken van gevoelens van eenzaamheid en ‘voltooid leven’ weg te nemen. ‘Daarbij is het mijn overtuiging dat een pil uiteindelijk niet het antwoord kan zijn op gevoelens van een voltooid leven.’

In de ChristenUnie klinkt vooral enige verbazing over de termijn van anderhalf jaar die Dijkstra voor het onderzoek noemt. Een termijn is immers niet afgesproken. En voor daarná zou elke partij open moeten staan voor alle mogelijke conclusies. Ook het nieuwe onderzoek zou immers tot de slotsom kunnen leiden dat mensen met een concrete stervenswens vaak ook onder de Euthanasiewet kunnen worden geholpen (zoals de commissie-Schnabel eerder al stelde). D66 stelt dat het interview met Dijkstra slechts de ‘stand van zaken’ weergeeft. Alles wat erin wordt gezegd, past volgens een woordvoerder binnen de afspraken van het regeerakkoord.

Het enige wat opnieuw duidelijk blijkt, is hoe gevoelig het thema ‘voltooid leven’ was, is en zal blijven binnen de nieuwe regeringscoalitie. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Omtzigt en Geert Wilders.

Dit was het liveblog van het debat over de formatie • Bikker waarschuwt: Hoop moet geen valse hoop worden • Bontenbal: akkoord is kil

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over de formatie. Wat vinden de partijen van het eindverslag van de informateurs? Redacteuren Ilse Brandemann en Wian Slendebroek volgen het debat op de voet en houden jou hier op de hoogte.

Jesse Klaver, Frans Timmermans, Rob Jetten, Henri Bontenbal en Mirjam Bikker tijdens een debat over de formatie met oud-informateur Ronald Plasterk.

Kamerdebat over hoofdlijnenakkoord zal ook contouren van nieuwe oppositie tonen

Zes maanden lang moest de Tweede Kamer toekijken hoe de formatie zich voortsleepte. Nu PVV, VVD, NSC en BBB eindelijk een hoofdlijnenakkoord hebben gesloten, kan ook de oppositie aan de slag.

Mona Keijzer en Caroline van der Plas bij de presentatie van Keijzer als nummer twee van BBB. Gedoe over de vraag of Keijzer ook de premierskandidaat van BBB is, speelde de partij volgens onderzoekers parten.

Waarom BBB bij de Tweede Kamerverkiezingen veel kiezers kwijtraakte aan Wilders en Omtzigt

De BBB van Caroline van der Plas wist de megawinst van de provinciale verkiezingen niet vast te houden. Uit onderzoek blijkt nu dat BBB maar een tijdelijke vluchtheuvel was voor een groot deel van de ontevreden kiezers.

Chris Stoffer: 'Alle maatschappelijke initiatieven die je hiermee ontmoedigt, komen straks als een boemerang terug'

Nieuw kabinet zet het mes in de giftenaftrek: regeling voor de helft op de schop

Het nieuwe kabinet zet het mes in de giftenaftrek. Geven aan een goed doel wordt fiscaal veel minder aantrekkelijk. De giftenaftrek gaat voor de helft op de schop.

Minister Pia Dijkstra sprak de hoop uit dat mensen er ‘niet in tuinen’ en niet naar de gebedsgenezingsdiensten van Tom de Wal gaan

Minister heeft 'afkeer' van genezingsdiensten Tom de Wal. 'Mensen worden voor de gek gehouden'

Bezoekers moeten zich melden bij de inspectie als er ‘iets niet goed gaat’ bij genezingsdiensten van de evangelische prediker Tom de Wal, zegt minister Pia Dijkstra (Medische zorg).

Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgoz (VVD), Caroline van der Plas (BBB) en Pieter Omtzigt (NSC) tijdens de presentatie van het hoofdlijnenakkoord. De vier partijen PVV, NSC, VVD en BBB bereikten vorige week een akkoord voor een nieuw kabinet.

Plasterk als voorbode van lastige nieuwe fase: waarom een kabinet voor het zomerreces geen zekerheid is

Wie dacht dat er na het hoofdlijnenakkoord van de formerende partijen snel een kabinet zou zijn, komt bedrogen uit. Hoe moet het verder nu beoogd premier Ronald Plasterk zich heeft teruggetrokken?