Luister naar

Gevoeligheid van thema ‘voltooid leven’ blijkt weer

Nieuws
Er zou wrevel zijn tussen D66 en ChristenUnie in de nieuwe regeringscoalitie. En dan nog wel over het meest gevoelige punt: eventuele wetgeving rond ‘voltooid leven’.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
maandag 18 december 2017 om 20:51

Den Haag

D66-Kamerlid Pia Dijkstra zei maandag in NRC dat nieuw onderzoek naar de omvang van de groep mensen die hun leven ‘voltooid’ vindt, maar niet onder de bestaande Euthanasiewet valt, niet te lang mag duren. ‘Ik heb de minister gevraagd tempo te maken. We moeten binnen anderhalf jaar resultaten hebben. Daarna kan ik verder.’

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers reageerde dat ‘haast’ – zoals NRC het in een kop samenvatte – wel het allerlaatste is wat dit gevoelige onderwerp nodig heeft. Conclusie van diverse media: er is hommeles.

In de Haagse wandelgangen is daarvan echter niet veel te bespeuren. In het regeerakkoord is immers afgesproken dat zo’n onderzoek er komt. ‘Met de uitkomsten van het genoemde onderzoek zal het kabinet bezien wat het te doen staat en kan de Kamer zelfstandig besluiten over initiatiefwetgeving’, staat zwart-op-wit in de afspraken tussen de coalitiepartijen.

Dijkstra heeft vorige week tijdens de begrotingsbehandeling van Volksgezondheid vriendelijk, maar nadrukkelijk geïnformeerd naar de termijn waarop minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dit onderzoek in gang wil zetten. De Jonge zei dat mee te willen nemen in een nota over medische ethiek die hij vóór de zomervakantie van 2018 naar de Tweede Kamer stuurt. Dijkstra vroeg of een besluit over het onderzoek vóór 1 april kan worden genomen, maar De Jonge heeft dat niet toegezegd.

Het interview met Dijkstra in NRC wordt daarom vooral gezien als een teken dat de D66-politica met het onderwerp bezig wil blijven, en geen vertragingstactiek wil. In hetzelfde artikel geeft ze echter aan ook zelf nog veel vragen te hebben over de beweegredenen van mensen voor de wens hun leven te beëindigen, omdat ze het ‘voltooid’ zouden vinden. ‘Het blijkt dat we nog veel niet weten over deze groep’, zegt Dijkstra.

ChristenUnie-voorman Segers reageert opvallend genoeg met dezelfde woorden, door het Nederlands Dagblad gevraagd om een reactie. ‘Het gaat om een kwetsbare groep ouderen, over wie we veel nog niet weten’, zegt ook Segers. Het onderzoek moet volgens hem zorgvuldig gebeuren. ‘Het is een belangrijke vraag hoe we hen het beste kunnen helpen.’ Hij wijst op het belang van ándere initiatieven om de oorzaken van gevoelens van eenzaamheid en ‘voltooid leven’ weg te nemen. ‘Daarbij is het mijn overtuiging dat een pil uiteindelijk niet het antwoord kan zijn op gevoelens van een voltooid leven.’

In de ChristenUnie klinkt vooral enige verbazing over de termijn van anderhalf jaar die Dijkstra voor het onderzoek noemt. Een termijn is immers niet afgesproken. En voor daarná zou elke partij open moeten staan voor alle mogelijke conclusies. Ook het nieuwe onderzoek zou immers tot de slotsom kunnen leiden dat mensen met een concrete stervenswens vaak ook onder de Euthanasiewet kunnen worden geholpen (zoals de commissie-Schnabel eerder al stelde). D66 stelt dat het interview met Dijkstra slechts de ‘stand van zaken’ weergeeft. Alles wat erin wordt gezegd, past volgens een woordvoerder binnen de afspraken van het regeerakkoord.

Het enige wat opnieuw duidelijk blijkt, is hoe gevoelig het thema ‘voltooid leven’ was, is en zal blijven binnen de nieuwe regeringscoalitie. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’

Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.

Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’