Abdeslam en Ayari krijgen maximumstraf voor terroristische moordpoging tijdens schietpartij in Vorst

Salah Abdeslam en Sofian Ayari zijn maandag door de Brusselse correctionele rechtbank elk veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar. Ze zijn schuldig aan de moordpoging op agenten in een terroristische context en verboden wapenbezit in een terroristische context. De feiten vonden plaats op 15 maart 2016 in de Driesstraat in Vorst.

jdb

Het is het eerste Belgische vonnis waarbij twee personen terechtstaan die ook betrokken waren bij de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Zowel Abdeslam als Ayari hebben de maximumstraf van twintig jaar gekregen. De Brusselse correctionele rechtbank heeft daarmee de vordering van het federaal parket gevolgd. Beide verdachten waren niet aanwezig tijdens de uitspraak. De verdediging heeft nu dertig dagen om in beroep te gaan tegen het vonnis.

Abdeslam en Ayari moeten ook een schadevergoeding van 315.000 euro betalen aan de politieagent die zwaargewond raakte bij de schietpartij in de Driesstraat, en een schadevergoeding van 142.000 euro aan de Belgische staat. Twee andere politieagenten krijgen een schadevergoeding van 15.000 euro, drie anderen een schadevergoeding van 10.000 euro, en voor nog twee agenten werd een expertise bevolen.

(lees verder onder de video)

“De rechtbank is in haar vonnis bijzonder creatief geweest, vooral dan wat de procedures betreft”, zegt Sven Mary, advocaat van Salah Abdeslam, in een eerste reactie. Mary had aangevoerd dat de strafvordering onontvankelijk was omdat er een procedurefout gemaakt was. De rechtbank is echter van mening dat het hier gaat om een ordemaatregel, waardoor er geen schending kon zijn van de taalwetgeving. “Ik ben er niet mee akkoord dat het hier om een ordemaatregel gaat”, aldus Mary.

De advocaat gaf ook aan dat hij met zijn client zal overleggen of ze in beroep gaan. "Dat zal gebeuren in de komende dagen of weken." Mary bestempelde de vraag of Abdeslam hem zal vragen om in beroep te gaan trouwens als "een hele mooie vraag, misschien wel de vraag van de dag". "Ik zal het hem voorleggen. Als hij het niet vraagt, kunnen we binnen dertig dagen, na het afsluiten van de beroepstermijn, afsluiten. Ik zal hem bepaalde zaken suggereren, maar de beslissing ligt bij hem."

Op de vraag of hij verrast was met de maximumstraf, antwoordde hij dat er "geen verrassingen meer kunnen zijn als je de naam Salah Abdeslam draagt". Over het waarom van Abdeslams afwezigheid, zei Mary dat zijn cliënt spreekt van "moeilijke vervoersomstandigheden".

Anoniem

© Photo News

De burgerlijke partijstelling van V-Europe, de vereniging van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart, werd dan weer onontvankelijk verklaard. Volgens de rechtbank kon zij niet aantonen dat ze een direct belang had. De voorzitter van V-Europe reageerde teleurgesteld op die beslissing, maar keek vooral naar de toekomst.

De correctionele rechtbank besliste overigens ook dat de twee leden van de speciale eenheden van de federale politie die zich anoniem burgerlijke partij wilden stellen, dat ook kunnen doen. De wet voorziet immers dat de anonimiteit van de leden van de speciale eenheden enkel opgeheven moet worden als zij zelf vervolgd worden voor een misdrijf. Dat is hier niet het geval, zodat de rechtbank zelf een misdrijf zou begaan als ze de agenten zou verplichten hun identiteit bekend te maken of hun identiteiten in het vonnis zou opnemen, luidde het vonnis.

Huiszoeking na aanslagen Parijs

Sinds de aanslagen in Parijs waren Franse en Belgische speurders koortsachtig op zoek naar terroristen die bij die aanslagen betrokken waren en heelhuids uit Parijs waren gevlucht, alsook naar mensen die een ondersteunende rol hadden gespeeld bij de voorbereiding van de aanslagen. De bekendste daarvan was ongetwijfeld Salah Abdeslam, die zich ter elfder ure niet had opgeblazen aan het Stade de France en ondanks een controle door de Franse politie tot in Brussel was geraakt.

De speurders hadden al een hele reeks verdachten opgepakt en schuilplaatsen blootgelegd toen leden van het gemeenschappelijk onderzoeksteam (JIT), het Frans-Belgische team dat de aanslagen onderzocht, op 15 maart een huiszoeking wilden uitvoeren in de Driesstraat. De zes agenten, die hadden verwacht niemand aan te treffen in het appartement, werden onmiddellijk onder vuur genomen. Drie van hen raakten daarbij gewond.

© EPA-EFE

Urenlange belegering

De woning werd daarop urenlang belegerd door de speciale eenheden van de federale politie. Een scherpschutter van de politie slaagde erin een van de terroristen neer te schieten. Die werd later geïdentificeerd als de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaid (36), ook gekend onder de schuilnaam Samir Bouzid.

Al gauw bleek echter dat Belkaid zich verschanst had in de woning en de politie bezig had gehouden terwijl twee andere aanwezigen in het appartement konden ontsnappen. Op basis van vingerafdrukken in de flat achterhaalde de politie dat één van hen Salah Abdeslam was.

Drie dagen later werd Abdeslam, die al sinds de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs gezocht werd, opgepakt in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Daar kon de politie ook de tweede man die uit het appartement ontsnapt was, arresteren. Dat bleek Sofian Ayari, ook bekend onder de valse namen Amine Choukri en Monir Ahmed Alaaj.

Vier dagen na hun arrestatie, op 22 maart, sloegen een aantal overblijvende leden van de terreurcel toe op de luchthaven Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek.

© VTM nieuws

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen