Het aantal langdurig zieke werknemers is sterker gestegen in de zorgsector dan in andere sectoren.

Opvallend meer langdurig zieken in de zorgsector dan 2 jaar geleden, "gevolg van coronapandemie"

Het aantal werknemers in de zorgsector dat langer dan Ć©Ć©n jaar ziek thuis is, is de afgelopen 2 jaar met 13 procent gestegen. Dat is opvallend, want in andere sectoren bleven die cijfers eerder stabiel. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener Securex. De coronaperiode is een mogelijke verklaring.

Ongeveer 1 op de 25 werknemers in de zorgsector was in 2023 langer dan een jaar afwezig van het werk wegens ziekte.Ā Dat blijkt uit een steekproef van Securex bij 5.880 werknemers uit 1.079 instellingen (onder meer ziekenhuizen, ouderenzorg, revalidatiecentra en thuisverpleging). Dat is 13 procent meer dan in 2021. Securex spreekt van een zorgwekkende stijging.

"Het aantal werknemers dat met ziekte thuis zit, is altijd al hoger geweest in de zorgsector. MaarĀ het verschil met andere sectoren is de laatste 2 jaar een stuk groter geworden", zegt onderzoekster Heidi Verlinden van het studiecentrum van Securex. "In de zorgsector zien we een sterke stijging, terwijl in alle andere sectoren het aantal langdurig zieken eerder stabiel is gebleven de voorbije jaren."

"Het lijkt ons een weerslag te zijn van de coronapandemie, die heel intensief was voor het zorgpersoneel", zegt Verlinden. "Vermoedelijk zijn veel werknemers toen blijven doorwerken terwijl ze zelf ziek waren. De helden van toen zijn vandaag aan het kraken."

"Maar er is ook vandaag nog een hoge werkdruk in de zorgsector. De zorgnoden worden steeds groter door de vergrijzing van de bevolking. En het blijft moeilijk om extra personeel aan te trekken."

Uit de cijfers blijkt nog dat in Belgiƫ vorig jaar in totaal 8,2 procent van de werknemers met ziekte thuis zat. In de zorgsector was dat 10,1 procent. In 2008 waren dat nog respectievelijk 4,9 en 5,7 procent.

Meest gelezen