ook dat nog

Japanners blokkeren uitzicht op Fuji om toeristen weg te pesten

Met een grote omheining van 2,5 meter hoog en 20 meter lang zal de stedelijke overheid van Fujikawaguchiko een populaire fotospot elimineren. De Japanners zijn al een hele tijd geïrriteerd over de grote drommen toeristen die overlast veroorzaken.

fee
Bron: the guardian

Japan zit in de lift als toeristische bestemming. In maart bezochten voor het eerst meer dan drie miljoen buitenlanders de eilandstaat. “Het is spijtig dat we deze omheining moeten bouwen omdat sommige toeristen de regels niet respecteren. Ze laten zwerfvuil achter en lappen de verkeersregels aan hun laars”, vertelde een ambtenaar van Fujikawaguchiko aan persbureau Agence France-Presse. Eerder dit jaar heeft het stadsbestuur van Kyoto ook al bezoekers uit kleine privéstraatjes geweerd.

Fuji is de hoogste berg van Japan en is vanaf veel plekken in de toeristische trekpleister Fujikawaguchiko goed zichtbaar. De stad is vooral populair omdat de majestueuze en actieve vulkaan verschijnt achter een Lawson-supermarkt, een alomtegenwoordige keten in Japan. Door die visuele confrontatie “heeft zich op sociale media de reputatie verspreid dat deze plek erg Japans is, waardoor ze een populaire foto­locatie is”, klinkt het bij de gemeenteambtenaar, die niet bij naam genoemd wil worden.

Buitenlandse toeristen lopen het trottoir naast de Lawson-winkel plat en daardoor ontstaan onveilige toestanden. Verkeersborden en stadswachters leverden geen resultaat op, vandaar de drastische maatregel. Die moet ook een nabijgelegen tandartskliniek tegen toeristen beschermen. Autobestuurders nemen de parkeerplaatsen in en klimmen zelfs op het dak om de perfecte foto te maken.

Wereldwijde plaag

Japan boomt als toeristische bestemming sinds de coronamaatregelen zijn opgeheven. De regering heeft fel op toerisme ingezet, maar het succes heeft een keerzijde. Ook in Kyoto zijn er klachten over de massale toestroom van kiekgrage toeristen die de traditioneel geklede geisha’s lastigvallen. Deze zomer moeten wandelaars die de populairste wandelroute gebruiken om de berg Fuji te beklimmen 2.000 yen betalen, zo’n 12 euro. Ook elders in de wereld kampen populaire bestemmingen met overtoerisme. Sinds donderdag moeten dagjesmensen betalen om Venetië binnen te mogen. Ook de Canarische Eilanden, Amsterdam en Dubrovnik zijn het massatoerisme beu.