Hommelsoort kan tot een week lang onderwater overleven, ontdekken Canadese wetenschappers per toeval

© Shutterstock

Wetenschappers aan een Canadese universiteit hebben door een foutje in hun onderzoek ontdekt dat hommels tot een week lang onder water kunnen overleven. Een belangrijke ontdekking in het kader van de klimaatverandering.

SGG

Dat hommels een winterslaap doen, was al langer geweten. Maar door een foutje in een Canadees onderzoek weten we nu ook dat een bepaalde hommelsoort tot zeker een week lang onder water kan leven.

Wetenschappers van de Universiteit van Guelph waren bezig met een onderzoek waarbij 143 koninginnen van de soort Bombus impatiens in winterslaap bestudeerd werden. Maar door een lekkage kwamen de verblijven van de hommels allemaal onder water te staan. “Toen ik de ondergedompelde koninginnen vond, liet ik het water uit de buisjes lopen en de koninginnen leefden nog. Ik was geschokt”, vertelt onderzoeker Sabrina Rondeau.

Aan de universiteit besloten ze het incident verder te onderzoeken. In een nieuwe studie werden hommelkoninginnen aan een reeks onderwaterbehandelingen blootgesteld terwijl ze aan hun winterslaap bezig waren. “Verrassend genoeg vertoonden de koninginnen die tot zeven dagen onder water werden gehouden geen lagere overlevingskansen dan de controlegroep die niet aan water werd blootgesteld”, klinkt het resultaat.

LEES OOK. Zo help je de bijen in je tuin: “Bijen zijn net zo belangrijk als meststoffen voor een mooie en productieve tuin”

“Overstromingen vormen een onvoorspelbare uitdaging voor in de grond levende soorten, vooral voor bijen die ondergronds nestelen of overwinteren”, aldus onderzoeker Nigel Raine. “Dit onderzoeksgebied is tot nu toe grotendeels onontgonnen terrein gebleven en opent veel mogelijkheden voor verder onderzoek.”

Hun vermogen om de onderdompeling te doorstaan treedt volgens de wetenschappers op tijdens de diapauze, een toestand waarin groei en voortplanting worden opgeschort en er sprake is van verminderde zuurstofopname. “Insecten niet door neusgaten zoals mensen. Tijdens de diapauze kunnen de oorschelpen voor langere tijd gesloten blijven, waardoor er geen water in het lichaam kan komen”, zegt Rondeau.

De ontdekking is volgens de wetenschappers erg relevant in het kader van de klimaatverandering aangezien hommels, bijen en andere insecten onmisbaar zijn voor ecosystemen op aarde.

LEES OOK. WERKT DAT WEL? Geven bijenpollen je echt een boost? En helpen ze tegen hooikoorts?

LEES OOK. Van een donkere grot tot een kast van een huis: zo ‘verhuur’ je je tuin aan meer dieren dan vogels en insecten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen