Bijna 140 doden na onweer in Afghanistan en Pakistan

© AP

In Afghanistan en Pakistan heeft het hevige noodweer van de afgelopen dagen nu al aan minstens 137 mensen het leven gekost.

Bron: BELGA

Volgens de Pakistaanse rampenbestrijdingsdienst kwamen zeker 67 mensen om als gevolg van de ongewoon zware regenval voor deze tijd van het jaar. In de miljoenenstad Karachi, in het zuiden van het land, is de noodtoestand van kracht omdat er nog meer zwaar weer wordt verwacht.

De autoriteiten in Afghanistan maakten op hun beurt melding van minstens 70 doden en 56 gewonden nadat de hevige regen overstromingen veroorzaakte. Meer dan 2.600 huizen zijn beschadigd.

Ook buurland Iran werd de voorbije dagen geteisterd door stormweer, dat vooral de zuidoostelijke provincie Sistan en Beloetsjistan trof. De overstromingen en regenval zorgden volgens het staatspersagentschap Irna voor zo’n 25,7 miljoen euro aan materiële schade. Ook overstroomde er een stuwdam en moesten dorpen worden geëvacueerd.

Zowel in Afghanistan als in Pakistan nemen extreme weersomstandigheden zoals overstromingen en droogte toe als gevolg van de klimaatcrisis, zeggen wetenschappers. Afghanistan heeft bovendien na decennia van oorlogen en conflicten nauwelijks middelen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen