Huishoud­hulp

  1. De stadsvilla van Paul en Kim is 2 miljoen waard: “Oude kaasplanken voor de vloer en ramen van 4 meter hoog”
    PREMIUM

    De stadsvilla van Paul en Kim is 2 miljoen waard: “Oude kaasplan­ken voor de vloer en ramen van 4 meter hoog”

    “Met een kettingzaag ging de schrijnwerker de houten salontafel te lijf en de vloeren waren ooit kaasplanken.” Toch straalt de woning van Paul Vanrunxt en zijn vrouw Kim één en al ingetogen luxe uit. Een zwembad in de tuin, liefst 500 vierkante meter aan woonruimte en een topligging in hartje Mechelen maken dat deze woning ongeveer twee miljoen euro waard is. Voor onze speciale reeks ‘Miljoenenhuizen’ zetten de bewoners de deuren van hun bijzondere stadsvilla open.
  2. Verplicht renoveren naar een beter EPC-label: met deze duurzame ingrepen is jouw woning in regel
    Livios

    Verplicht renoveren naar een beter EPC-la­bel: met deze duurzame ingrepen is jouw woning in regel

    “Voor wie verstandig verbouwt, ligt er een geweldige kans in de renovatiemarkt”, lazen we eerder deze week. Tegen 2050 moeten alle Vlaamse woningen immers energieneutraal zijn. Uiteraard lukt dat niet van vandaag op morgen: daarom legt de overheid stapsgewijze doelstellingen op. Sinds begin 2023 moet je in Vlaanderen een pas aangekocht huis of appartement met EPC-label E of F binnen de vijf jaar renoveren naar label D of beter. In 2035 is label C het streefdoel, om in 2050 te landen op een label A. Bouwsite Livios overloopt welke concrete, haalbare ingrepen je richting die ambities helpen.

Binnenkij­ker

  1. Na een kletsnatte winterperiode: let op voor vochtproblemen in je kelder (want de gevolgschade kan enorm zijn)
    Livios

    Na een kletsnatte winterperi­o­de: let op voor vochtpro­ble­men in je kelder (want de gevolgscha­de kan enorm zijn)

    De afgelopen maanden viel de regen bij momenten met bakken uit de lucht. En daar zien we nu nog steeds de gevolgen van: weides en tuinen liggen er kletsnat bij, beken lopen (net niet) over en heel wat mensen kampen met vochtige kelders. En dat laatste is niet onschuldig, want zoiets kan de stabiliteit van de muren aantasten én brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Om benedengronds vocht te verjagen, zet men vaak kelderbekuipingen en -drainages in. Bouwsite Livios vroeg aan Michel Jans van Noaqua, specialist in vochtbestrijding, wanneer welke methode de voorkeur verkiest.
  2. IN KAART. Verkoop van kustvastgoed keldert, maar prijzen stijgen tot 50 procent: “Nog nooit meegemaakt”
    PREMIUM

    IN KAART. Verkoop van kustvast­goed keldert, maar prijzen stijgen tot 50 procent: “Nog nooit meegemaakt”

    We kochten vorig jaar 20 procent minder vastgoed aan de Vlaamse kust en dat terwijl de verkoop ook in 2022 al kelderde, zo blijkt uit nieuwe cijfers van notaris.be. Toch blijven de prijzen flink stijgen. Zo kost een dijkappartement in Knokke nu 49,6 procent (!) meer dan een jaar eerder. Hoe kan dat? HLN-vastgoedexpert Bjorn Cocquyt duikt in de prijzen en tipt enkele kustgemeentes waar je vandaag nog wél betaalbaar vastgoed vindt: “Deze gemeente is hét alternatief voor Knokke.”
  1. BINNENKIJKER. Dit unieke huis is zeker 1,5 miljoen waard, maar ook ingericht met spotgoedkope spullen: “Zelfs in de kringwinkel koop ik wat niemand wil”
    PREMIUM

    BINNENKIJ­KER. Dit unieke huis is zeker 1,5 miljoen waard, maar ook ingericht met spotgoedko­pe spullen: “Zelfs in de kringwin­kel koop ik wat niemand wil”

    “Ik heb zwarte sneeuw gezien, maar een project voor de rijkste familie van Portugal bracht daar verandering in”, zegt decorateur Jean-Philippe Demeyer (53). In onze nieuwe reeks ‘Miljoenenwoningen’ gunt hij ons een blik achter de gevel van zijn huis in Brugge dat 1,5 à 2 miljoen euro waard is. Het visitekaartje van zijn uitgesproken stijl? Veel kleur en antiek dat een verjongingskuur kreeg. “Ik geef doodse objecten een update en vaak kosten die niet eens veel geld”, verklapt Demeyer, die in de lijst van de 100 meest getalenteerden uit het wereldje staat.
  2. Verbouwing niet of te laat aangegeven? Let op voor hoge boetes. Maar wat met je carport, zwembad of zonnepanelen?
    PREMIUM

    Verbouwing niet of te laat aangegeven? Let op voor hoge boetes. Maar wat met je carport, zwembad of zonnepane­len?

    Wie een woning verbouwt of renoveert, durft weleens belangrijke administratieve taken te vergeten. De fiscus op de hoogte brengen van je bouwwerken zodat die het kadastraal inkomen (KI) kan wijzigen is daar een van. Nochtans kan dat je een forse boete kosten: geef je ze te laat of niet aan, dan riskeer je sinds oktober een boete die kan oplopen tot 3.000 euro. Maar waarom moet het KI worden aangepast? Welke gevolgen heeft dat voor jou als eigenaar? Welke werken moet je al dan niet aangeven, en op welke termijn? We vragen het aan fiscaal expert Michel Maus.