© Kioni Papadopoulos

Kledingketen Monar blaast 50 kaarsjes uit en viert dat met speciale collecties: “We willen nooit weg uit Antwerpen”

Monar blaast vijftig kaarsjes uit. Wat begon met een piepklein winkeltje in Zwijndrecht groeide uit tot een succesvol modebedrijf met vijf winkels. Hun verjaardag vieren ze met vijftig samenwerkingen die ze opzetten met hun leveranciers en producenten.

Ellen Bogaert

We treffen Tom en Els De ­Maeijer in het hart van hun onder- neming: Monar & Clothes in de Everdijstraat. De winkel is het laatst geopende filiaal en ook het hoofdkantoor van het mode­bedrijf. De schoenen- en kledingboetiek is gelegen in de voormalige woning van architect Cornelis Floris De Vriendt en deed tot 2004 nog dienst als schooltje.

“Bij iedere opening van een winkel zeiden we dat het nu wel even genoeg was geweest”, lacht Tom. “Tot er zich weer een volgende kans voordeed. We keken nooit heel lang vooruit in de toekomst. Monar groeide organisch, op basis van hard werken, een warme ­familieband en de kansen die we grepen.”

Ondertussen tekent ook de derde generatie, in de vorm van Els’ dochter Elisa, mee de krijtlijnen uit. Zij geeft een extra jonge toets aan het winkelaanbod. En met haar eigen succesvol schoenenmerk Fiamme bewees ze al eerder haar talent voor mode.

© rr

Schoenmaker na de uren

Het verhaal van Monar begon in 1967. Arrie was een arbeider die ’s avonds bijkluste als schoen­maker. Samen met zijn vrouw ­Monique, een naaister, openden ze een eerste schoenenwinkel op Dorp-West in Zwijndrecht, de plek waar ook hun kinderen opgroeiden. Dochter Els stond mee in de winkel en rolde op jonge leeftijd in het vak. De drie kinderen – op dat moment kloeke twintigers – namen de zaken over in 1997. Zoon Steven sloeg later een eigen weg in en is ondernemer in andere branches, met de blijvende steun van zijn familie.

Een eerste stap richting rechteroever werd gezet met een winkel in de Paleisstraat. Enkele jaren ­later volgden nog twee filialen op de Lombardenvest om – voorlopig dan toch – af te sluiten in de Everdijstraat. “Met enige trots kan ik zeggen dat we in al die jaren een opwaartse tendens hebben gekend. We zaten nooit stil en probeerden altijd zeer kort op de bal te spelen”, zegt Tom. “Wanneer je meerdere winkels hebt, moet je een eenheid creëren en dat is een zeer moeilijke job. Fouten worden steeds minder getolereerd, zeker vandaag.”

Belang van advies

Met zus Els als mede-eigenares heeft Tom alleszins een goede partner. Ze volgt de trends nauwgezet op en voorspelt wat binnenkort ‘in’ is. Els: “De tijd van de twee seizoenen per jaar is voorbij. Alles is mode vandaag en het ­modebeeld verandert continu. Ik geloof wel absoluut nog in fysieke winkels en vooral in het advies van goed winkelpersoneel. Onze fysieke winkels zorgen nog steeds voor 80% van onze omzet. Dat wil dus wel wat zeggen.”

Dus mogen we binnenkort dan weer een nieuwe Monar-winkel verwachten? Eventueel in een andere stad? “Absoluut niet”, klinkt het resoluut. “Wij trekken nooit weg uit Antwerpen. Monar kan niet zonder Antwerpen. Hier liggen onze roots en ons netwerk.”

De vijftigste verjaardag wordt ­ingeluid met vijftig samenwer­kingen. Samen met vijftig schoenen- en modelabels creëerde de Monar-ploeg gelimiteerde collecties die een heel seizoen op verscheidene tijdstippen beschikbaar zullen zijn in de winkel.

Monar & Clothes, Everdijstraat 35, 2000 Antwerpen, www.monar.be

© rr