Leie en Schelde vloeien na zestig jaar opnieuw samen in Gentse binnenstad

De rivieren Schelde en Leie vloeien na zestig jaar opnieuw samen aan de Reep en Portus Ganda in Gent. De afgelopen weken is dertienduizend kubieke meter aarde weggegraven uit de Reep. Maandagochtend is de laatste scheiding tussen de twee rivieren, een stukje dam aan het Bisdomplein, in besloten kring symbolisch gebroken.

Bert Staes

Gent, stad aan de samenvloeiing van Schelde en Leie. De bekende leuze is opnieuw de waarheid. Maandag is met een kraan de laatste dam tussen de twee rivieren symbolisch gebroken. Het water stroomde eerst zachtjes, dan met grote golven de Reep in. Op minder dan tien minuten was de Reep opnieuw gevuld met water.

De verbinding tussen Schelde en Leie aan de Reep werd in de jaren '60 geknipt en gedempt met tonnen zand. Het water stonk, de Ringvaart had de functie overgenomen van de Reep en de stad had parkeerplaatsen nodig. 58 jaar later is die beslissing ongedaan gemaakt.

Ontstaan van de stad

Het gaat om een symbolisch moment. De plek waar de twee rivieren eeuwenlang in elkaar vloeiden, ligt aan de basis van het ontstaan van de stad Gent. De naam Gent is volgens de overlevering afgeleid van het Keltische ­ganda, wat samenvloeiing of monding betekent.

In het gebied rond de samenvloeiing werd de Sint-Baafs­abdij gesticht. Die site wordt beschouwd als de plek waaruit Gent zich ontpopte van een nederzetting tot een invloedrijke middeleeuwse stad.

Besloten kring

Het breken van de laatste dam tussen de twee rivieren gebeurde maandag in besloten kring, omdat de werf volgens beheerder De Vlaamse Waterweg niet beveiligd kon worden om grote groepen mensen te ontvangen. Media en politiek en enkele scholen uit de buurt waren wel uitgenodigd.

"Voor de bewoners is er een feestelijk openingsevent voorzien op 3 november, wanneer ook de Scaldissluis gebruiksklaar is", zegt De Vlaamse Waterweg.

Er is drie jaar gewerkt aan de herstelling van de verbinding tussen de twee rivieren. De Vlaamse regering, de Stad Gent en het waterbedrijf Farys investeerden er samen 3,5 miljoen euro in.