Bourgeois roept werkgevers op 'minder selectief' te zijn bij vacatures

Werkgevers moeten werklozen meer kansen geven, stelt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) tijdens zijn jaarlijkse Septemberverklaring. Burgers vraagt hij om de lokale middenstand te steunen. ‘Denk globaal, koop lokaal, koop Vlaams.'

Wim Lecluyse

Het is voor het laatst deze regeerperiode dat Bourgeois zijn Septemberverklaring aflegde. Hij prees daarin 'de collectieve verdienste' dat de tewerkstelling is gestegen, meer bedrijven zijn opgericht en er minder faillissementen zijn dan bij het aantreden van zijn regering.

Hij wees er uitgebreid op dat de begroting voor het derde jaar op rij in evenwicht is. 'We hebben een slanke en efficiënte overheid', prees hij de operatie. Hij blijft achter de daarvoor genomen maatregelen staan: 'Elk van de maatregelen die wij genomen hebben was draaglijk.'

'Op onze arbeidsmarkt gaat het goed, zo goed dat bedrijven er steeds moeilijker in slagen geschikte werknemers te vinden', merkt de minister-president op. De regering maakt daarom 70 miljoen euro vrij om het voor bedrijven goedkoper te maken om laaggeschoolde jongeren, 55-plussers en mensen die na een ernstige ziekte weer aan het werk willen aan te werven.

Bourgeois verwacht echter ook iets van de kant van de bedrijven. 'Onze werkgevers en bedrijfsleiders roep ik op minder selectief te zijn in hun wervingsbeleid en meer werklozen dan nu het geval is de kans te geven aan de slag te gaan.' Daarnaast vraagt hij iedereen arbeid niet te zien als een 'noodzakelijk kwaad'. 'Werk geeft het leven diepgang en kleur. Werk geeft mensen voldoening en zelfvertrouwen. Pas als een nieuwkomer werkt heeft, heeft hij het gevoel er helemaal bij te horen.'

'Koop Vlaams'

In zijn toespraak ging Bourgeois ook in op de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hij roept de toekomstige besturen op prioriteit te maken van van de aanpak van leegstande handelspanden in de dorps- en stadscentra.

Maar ook de burger kan daar aan meewerken, gaf hij aan. 'Ik roep de Vlamingen op om wat vaker in de stads- en dorpskernen te winkelen. Om het met een boutade te zeggen: denk globaal, koop lokaal, koop Vlaams.'

Van de Brexit tot warmtepompboilers: hier maakt de Vlaamse regering extra middelen voor vrij

Tijdens zijn jaarlijkse septemberverklaring kon minister-president Geert Bourgeois (N-VA) voorstellen welke zaken volgend jaar op meer budget kunnen rekenen. Het gaat vooral om algemene cijfers eerder dan concrete projecten, al zaten er toch ook een paar verrassingen bij.

  • Er gaat 280 miljoen euro extra naar onderzoek en onwikkeling. Daarmee komt het totaal van deze regeerperiode in de buurt van 500 miljoen euro. Dat gebeurt via het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, maar ook via het Industrieel onderzoeksfonds en doctoraatsonderzoeken bij Vlaamse ondernemingen. Flanders techfund, een fonds om de technologie van de onderzoekscentra sneller te laten doorstromen naar de markt, krijgt een startkapitaal van 75 miljoen euro. Op termijn kan dat oplopen tot 300 miljoen euro.
  • De zorgsector krijgt 200 miljoen euro extra. De helft daarvan gaat naar mensen met een beperking. Kinderopvang kan rekenen op 37 miljoen euro meer, jongerenwelzijn krijgt 23,5 miljoen euro extra. Voor extra personeel woonzorgcentra is er 22 miljoen euro. Voor loonsverhogingen in de zorg is 28,5 miljoen euro uitgetrokken.
  • Het basisonderwijs krijgt een extra injectie van 40 miljoen euro. De helft gaat naar administratief en pedagogisch personeel. Een kwart dient voor de ondersteuning van leerkrachten, en nog eens evenveel gaat naar werkingsmiddelen voor kleuterscholen.
  • Het klimaatbeleid kan op 114,4 miljoen euro extra rekenen. Daarvan gaat meer dan de helft naar het energiezuiniger maken van sociale woningen, scholen en overheidsgebouwen. In Oostende komt er een warmtenet dat op 11,1 miljoen euro toelage kan rekenen. Wie een warmtepompboiler laat plaatsen krijgt tot 400 euro terugbetaald. Dat gebeurt niet via de energierekening, maar de netbeheerder kan de uitgaven recupereren bij de Vlaamse overheid.
  • De Lijn krijgt volgend jaar uit verschillende potjes in totaal bijna 27 miljoen euro om 1.200 groene bussen aan te kopen.
  • Op het vlak van mobiliteit is de meest opmerkelijke concrete maatregel het verdrievoudigen van het aantal deelfietsen. Dat gebeurt onder andere door het plaatsen van Blue Bikes bij bushaltes. Wie een abonnement op De Lijn heeft, kan ook die fietsen gebruiken.
  • Om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken gaat er 70 miljoen euro extra naar maatregelen om het goedkoper maken een job aan te bieden aan laaggeschoolde jongeren, 55-plussers en mensen die na een ernstige ziekte weer aan het werk willen.
  • Woonbeleid kan op 20 miljoen extra rekenen. Meer mensen zullen in aanmerking komen voor huursubsidie of een huurpremie.
  • Wie een verouderde woning buiten stadsgebied afbreekt en vervangt door nieuwbouw, zal tot 7.500 euro slooppremie krijgen. De hele operatie zal zo’n 15 miljoen euro kosten. Voor wie in een stadsgebied woont bestaat er al langer een gelijkaardiger regeling, die weliswaar via de btw verloopt.
  • De volgende zogenaamde erfgoedronde zal tot 2023 in totaal 9,6 miljoen euro extra krijgen. Die injectie dient om de ‘historische financieringsachterstand’ goed te maken. Het budget voor restauratie van monumenten stijgt met 10 miljoen euro.
  • Een relatief kleine maar opmerkelijke post in het budget is die voor een ‘Brexit-actieplan’. Dat mag 2 miljoen euro extra kosten. Bourgeois wees er in zijn toespraak op dat op Ierland na Vlaanderen het meest heeft te verliezen bij een Brexit. Hij herinnerde aan een berekening van de KU Leuven, die uitwees dat een no-deal bij ons tot 28.000 jobs zou kunnen kosten.