© Photo News

De Planckaerts-schoonzoon Christopher Timmerman (38) over alzheimer van zijn mama: “Ik bewonder hoe ze ermee omgaat”

De Planckaerts-schoonzoon Christopher Timmerman (38) praat voor het eerst over de alzheimer van zijn moeder. “Ik bewonder de manier waarop ze met haar ziekte omgaat.”

red

Twee jaar geleden is jongdementie vastgesteld bij Lynn, de moeder van Christopher. “Maar het feit dat wij er met mekaar over kunnen praten, werkt helend voor iedereen”, zegt de man die drie kinderen heeft met Stephanie Planckaert in een dubbelinterview in Dag Allemaal. “We willen duidelijk maken dat het leven niet voorbij is wanneer je alzheimer hebt.”

Dat het soms moeilijk is, benadrukken ze allebei. “Als ik iets niet meer kan of iets niet vind”, vertelt mama Lynn, die zelf jaren in de geriatrie werkte. “Toen ik te horen kreeg dat ik ziek ben, kwam dat heel heftig binnen. Ik heb jaren met mensen gewerkt die dement waren en ik had nooit gedacht het zelf te krijgen. Ik weet wat alzheimer is, die diagnose komt dan des te harder binnen.”

De ziekte van Lynn is niet erfelijk en Christopher hoeft zich daar dus geen zorgen over te maken. “Als ik drager was, zou ik een soort proefkonijn kunnen zijn om de ziekte te laten onderzoeken”, vertelt hij. “Het bleek niet erfelijk te zijn, maar dat wil niet zeggen dat ik het niet kan krijgen. Het houdt ons met beide voeten op de grond en ik bewonder de manier waarop mama met haar ziekte omgaat. Ze probeert zo veel mogelijk te genieten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER