De Vlaming voor wie Beyoncé springt

De Antwerpse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui (42) heeft de choreografie gemaakt bij Apeshit, de nieuwe song van Beyoncé en Jay-Z. De clip werd eind vorige maand opgenomen in het Louvre in Parijs. “Het was nachtwerk”, vertelt Cherkaoui, die ook meehielp aan de show voor de recente tournee van het powerkoppel.

ilse dewever

Beyoncé en Jay-Z hielden zaterdag met hun ‘On The Run II’-tournee halt in Londen. Als verrassing kondigden ze er het gezamenlijke album Everything is Love aan, waarvan Apeshit de eerste single wordt. Een nummer waarvan de clip opgenomen is in het Louvre en waarvoor Sidi Larbi Cherkaoui de dansstukken verzorgde. Na choreografieën voor een benefietconcert in 2016 en het Grammy-optreden in 2017 is dit de derde én belangrijkste samenwerking van de Antwerps-Marokkaanse choreograaf met Beyoncé.

“Ik gaf al langer advies aan haar team”, vertelt hij. “Maar na onze samenwerking met de stoelact op de Grammy’s, toen Beyoncé ook zwanger bleek, is onze samenwerking verstevigd. Eerder kwam ook de vraag om haar optreden op het Amerikaanse festival Coachella in april mee vorm te geven, maar toen kon ik me niet vrijmaken. Toen Beyoncé en Jay-Z met hun entourage een maand geleden in Parijs begonnen aan de voorbereidingen van hun wereldtournee, was ik er wel bij. Als een gewaardeerd adviseur – een vertrouwensman, zeg maar – hielp ik de show mee op poten zetten.”

“Omdat ik dan toch in Parijs was, mocht ik ineens ook de choreografie maken voor de clip in het Louvre. Dansen tussen zulke grote kunstwerken is natuurlijk formidabel. De clip werd op twee dagen ingeblikt. Gekkenwerk, maar we konden enkel werken na de bezoekuren. Dus hebben we voornamelijk ’s nachts gedraaid.”

Plagiaat

Dat Sidi Larbi Cherkaoui ooit zou samenwerken met Beyoncé, leek in 2008 nog uitgesloten. Toen beschuldigde de choreograaf de popster van plagiaat. Dansstukken uit haar optredens en clips leken wel heel erg op die van hem, vond hij. Maar kijk, nu zijn de plooien gladgestreken. “Werken met sterren als Beyoncé en Jay-Z is een voorrecht. Je werk wordt plotsklaps gedeeld met kijkers die je danstaal niet kennen uit de balletwereld. Zo boor je een nieuw publiek aan.”

Of ze nu vrienden zijn? “Bij de Grammy’s lag er veel gewicht op haar schouders, maar nu hebben we elkaar beter leren kennen. Beyoncé is een hele harde werkster. Ze is heel gedisciplineerd en weet wat ze wil. Omdat sterren als zij overbevraagd zijn, laat ik zulke mensen graag met rust. Toch kwamen Beyoncé en Jay-Z spontaan langs voor een praatje. Ook hij bleek heel geëngageerd en artistiek fijngevoelig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer