LIVE. Volg hier alle nieuws over de oorlog in de Gazastrook

© AFP

De spanningen blijven hoog oplopen in het Midden-Oosten: niet alleen door de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook, maar ook in de bredere regio staan de zenuwen strak gespannen. Volg alle ontwikkelingen hier live.

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb
Laurence Torck

Pro-Palestijnse betoging aan Israëlische ambassade: politie breekt betoging op

In Ukkel is de politie dinsdag rond 18.20 uur begonnen met het opbreken van de betoging van een veertigtal pro-Palestijnse activisten. Die hadden dinsdagmiddag de toegangsweg tot de Israëlische ambassade in Brussel geblokkeerd. De politie pakt de activisten soms hardhandig aan. Dat stelt Belga ter plaatse vast.

De activisten blokkeerden dinsdag rond 16.30 uur de toegang tot de straat waar de Israëlische ambassade gehuisvest is door een muur te plaatsen. De actie vindt plaats naar aanleiding van de herdenkingsdag van de Nakba, of 'Catastrofe', die plaatsvond op 14 mei 1948.

De betogers eisten dat de federale regering de politieke, diplomatieke en economische banden met Israël verbreekt en concrete maatregelen neemt om een staakt-het-vuren te bereiken in het Midden-Oosten. De politie was talrijk aanwezig, met politiecombi's, wagens en een waterkanon.

Omstreeks 18.50 uur was de blokkade helemaal opgebroken. Er resten nog enkele activisten die leuzen scanderen, waaronder "bourgmestre complice" en "police partout, justice nul part."
 
Laurence Torck

Pro-Palestijnse burgers blokkeren toegang tot Israëlische ambassade in Ukkel

Een veertigtal pro-Palestijnse burgers heeft dinsdagmiddag de toegangsweg tot de Israëlische ambassade in Brussel geblokkeerd. De solidaire burgers eisen dat de federale regering de politieke, diplomatieke en economische banden met Israël verbreekt en concrete maatregelen neemt om een staakt-het-vuren te bereiken in het Midden-Oosten. Dat stelt Belga ter plaatse vast. De politie is talrijk aanwezig, met politiecombi's, wagens en een waterkanon.

De activisten blokkeerden dinsdag rond 16.30 uur de toegang tot de straat waar de Israëlische ambassade gehuisvest is door een muur te plaatsen. De actie vindt plaats naar aanleiding van de herdenkingsdag van de Nakba, of 'Catastrofe', die plaatsvond op 14 mei 1948. "Dat is de dag dat meer dan 70 procent van het grondgebied in Palestina werd overgenomen door de koloniale staat Israël", aldus Marie, actievoerder van het collectief.

Volgens het naamloze collectief vragen Belgische burgers al maandenlang dat er concrete stappen genomen worden om een staakt-het-vuren te bereiken in het Midden-Oosten. "Elke dag wordt de situatie in Gaza erger, maar er gebeurt helemaal niets."

De actievoerders eisen vooral dat de diplomatieke en politieke banden tussen de Belgische staat en Israël verbroken worden. Dat is meteen ook de reden dat de actie plaatsvindt aan de Israëlische ambassade, die symbool staat voor de diplomatieke banden tussen België en Israël. "België moet stoppen met de collaboratie met Israël", stelt Marie. 

Daarnaast moet er een economische boycot in voegen treden en moet de handel tussen België en Israël stopgezet worden. "Verder moet België ook sancties nemen tegen Israël", aldus de woordvoerster van het collectief zonder naam. Ook de universiteiten moeten hun steentje bijdragen door een academische boycot uit te vaardigen, zoals ook de conferentie van Spaanse rectoren laatst besloten heeft. "Er moet meer druk komen om deze genocide van Israël op Palestina stop te zetten."
 
Laurence Torck

Tachtigtal KU Leuven-studenten heeft nacht doorgebracht in bezet College De Valk

Een tachtigtal studenten en medewerkers van de KU Leuven heeft maandagavond de nacht doorgebracht in College De Valk. Sinds maandagochtend hebben de studenten er een tentenkamp opgezet, om te protesteren tegen de samenwerkingen die hun universiteit heeft met enkele Israëlische universiteiten.

In de inkomhal van De Valk kamperen sinds maandag tientallen studenten. Enkele tientallen andere doen mee aan de actie. In totaal zijn zo volgens de organisatie al 200 studenten langsgekomen. Het tentenkamp begint intussen op een kleine gemeenschap te lijken: er is een dagprogramma uitgewerkt waaraan studenten kunnen deelnemen, er is een kleine bibliotheek opgericht, er worden naaicursussen gegeven enzovoort. 

"Het stemt me hoopvol", zegt Samier Khaled, student geneeskunde en woordvoerder van het collectief. "We krijgen veel positieve reacties en hulp van mensen die met ons sympathiseren. De energie en motivatie zit hoog genoeg om te blijven doorgaan tot onze eisen ingewilligd zijn." 

Die eisen gaan over de samenwerkingen met Israëlische universiteiten. De KU Leuven heeft geen structurele partnerschappen met Israëlische academische instellingen, maar heeft wel enkele onderzoeksprojecten lopen waaraan ook Israëlische onderzoekers werken. Gisteren/maandag had een delegatie van het collectief een nieuw onderhoud met KU Leuven-rector Luc Sels. 

"De universiteit heeft Israël al bestempeld als problematische partner (in een mededeling riep de rector onderzoekers op om voorzichtig en terughoudend te zijn bij het aangaan van nieuwe samenwerking, zolang de overheid haar harde lijn aanhoudt, red.), maar voor ons is het niet genoeg", zegt Khaled. "Bovendien is er een probleem van transparantie: de KU Leuven heeft sinds januari van dit jaar een samenwerking met Technion University, de 'backbone' van het Israëlisch militair onderzoek, maar dat wordt niet vermeld op hun website. Dat is niet alleen zeer problematisch, maar ook inconsequent op vlak van openheid en transparantie."
 
Laurence Torck

Deze week hoorzittingen van Internationaal Gerechtshof over Israëlisch offensief in Rafah

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) houdt donderdag en vrijdag hoorzittingen op verzoek van Zuid-Afrika, dat een zaak bij het hof heeft aangespannen om de terugtrekking van de Israëlische troepen uit Rafah te vragen. Op donderdag komen de advocaten van Zuid-Afrika aan het woord, en de dag nadien is Israël aan de beurt, meldt het belangrijkste gerechtelijke orgaan binnen de Verenigde Naties in een communiqué.

Zuid-Afrika vraagt het ICJ om Israël ertoe te brengen dat het garandeert om "zich onmiddellijk terug te trekken uit Rafah en zijn militaire offensief te staken". Ook moet het land volgens Zuid-Afrika "onmiddellijk maatregelen nemen om een ongehinderde toegang tot Gaza te verzekeren en faciliteren" voor humanitaire hulp, luidt het in het verzoek dat vorige week werd gepubliceerd.

Het is al de derde keer dat Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof om aanvullende maatregelen tegen Israël vraagt. Eind vorig jaar spande Pretoria een genocidezaak aan tegen Israël bij het hof, waarna het ICJ Israël eind januari opdroeg al het mogelijke te doen om genocide te voorkomen. Begin maart beval het ICJ Israël voorts, naar aanleiding van een nieuw verzoek van Zuid-Afrika, om "dringende humanitaire hulp" voor Gaza te verzekeren.

Vonnissen van het ICJ, dat geschillen tussen staten beslecht, zijn bindend, maar het hof beschikt over geen enkel middel om ze af te dwingen.
 
Jef Van Hoofstat

"Egypte overweegt om betrekkingen met Israël te beperken"

Egypte zou overwegen om de diplomatieke betrekkingen met Israël te beperken als gevolg van het harde militaire optreden van het land in de Gazastrook. De Wall Street Journal meldt onder aanhaling van Egyptische regeringsmedewerkers dat onder andere de terugtrekking van de Egyptische ambassadeur uit Tel Aviv tot de mogelijkheden behoort. Er zou momenteel wel geen sprake zijn van het volledig verbreken van de diplomatieke betrekkingen, luidde het. Een officiële bevestiging van Caïro is er voorlopig niet.
De oorlog in Gaza stelt de relatie tussen beide landen op de proef. De Egyptische regering is onder meer bezorgd dat een groot aantal Palestijnen de grens naar Egypte zou over vluchten indien het Israëlische offensief in Rafah, in het zuidelijke deel van Gaza, wordt uitgebreid. 
Egypte sloot in 1979 als eerste Arabische land vrede met Israël. Caïro steunt ook de Israëlische blokkade van de Gazastrook. Zondag kondigde Egypte echter aan dat het zich gaat aansluiten bij de genocidezaak die Zuid-Afrika eind december bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft aangespannen tegen Israël. 
Eind januari had het Internationaal Gerechtshof Israël vervolgens opgedragen om al het mogelijke te doen om genocide te voorkomen. Maar Israël beroept zich op zijn recht op zelfverdediging en wil Hamas compleet uitschakelen. Het land meent dat Rafah het laatste bolwerk is van de radicale Palestijnse beweging die op 7 oktober een ongeziene terreuraanval op Israël uitvoerde.
Jef Van Hoofstat

HRW: "Israël voerde al zeker acht aanvallen uit op hulpverleners"

Israëlische strijdkrachten hebben sinds oktober 2023 al minstens acht aanvallen uitgevoerd op konvooien en gebouwen van hulpverleners in Gaza. Nochtans hadden de hulporganisaties hun coördinaten doorgegeven aan de Israëlische autoriteiten om hun bescherming te waarborgen, stelt Human Rights Watch (HRW) dinsdag. "Humanitaire hulp verhinderen is in strijd met het internationaal recht", hekelt minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit).
Volgens HRW hebben de Israëlische autoriteiten geen van de hulporganisaties vooraf gewaarschuwd voor de aanvallen. Daarbij stierven al zeker 15 mensen, onder wie twee kinderen, en raakten 16 mensen gewond. Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds 7 oktober in totaal al meer dan 250 hulpverleners gestorven in Gaza.
De meest bekende aanval was die op een hulpkonvooi van World Central Kitchen op 1 april, waarbij zeven mensen omkwamen. Verder waren er onder meer aanvallen op konvooien van Artsen Zonder Grenzen en UNRWA en op een aantal opvangcentra waar gevluchte Palestijnen hun toevlucht zochten. 
"De acht incidenten onthullen fundamentele gebreken in het zogenaamde deconflictiesysteem, dat bedoeld is om hulpverleners te beschermen en hen in staat te stellen veilig levensreddende humanitaire hulp te verlenen in Gaza", hekelt HRW. "Dit patroon van aanvallen ondanks kennisgeving aan de Israëlische autoriteiten, roept ernstige vragen op over Israëls inzet en vermogen om te voldoen aan het internationaal humanitair recht."
Verder heeft HRW ontdekt dat de Israëlische autoriteiten uithongering gebruiken als oorlogsmethode in Gaza. Zo zouden ze opzettelijk de aanvoer van water, voedsel en brandstof belemmeren, verwoesten ze landbouwgebieden en ontnemen ze de bevolking voorwerpen die onmisbaar zijn om te overleven, klinkt het. 
De mensenrechtenorganisatie roept Israël op de regels van het internationaal recht na te leven en onder meer een onafhankelijke internationale onderzoekscommissie toegang te verlenen tot de bezette Palestijnse gebieden. 
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) reageert op X geschokt op het nieuws. "Ongehoord dat we dit moeten blijven herhalen. Hulpverleners zijn geen doelwit. Humanitaire hulp is geen doelwit. Humanitaire hulp verhinderen is in strijd met het internationale recht. Honger is geen oorlogswapen", schrijft ze.
Jef Van Hoofstat

VN: "Al bijna 450.000 mensen zijn Rafah ontvlucht sinds 6 mei"

Sinds Israël op 6 mei opriep tot het ontruimen van Rafah, zijn volgens de VN al "bijna 450.000" mensen de stad in het zuiden van de bezette Gazastrook ontvlucht. Dat meldt de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA. "Bijna 450.000 mensen zijn sinds 6 mei met geweld uit Rafah verdreven", en de mensen zijn "uitgeput, hongerig en voortdurend bang", klonk het in een bericht van UNRWA op X. De organisatie zei er niet bij waar deze ontheemden dan naartoe zijn gegaan. 
Het Israëlische leger beval de inwoners van verschillende oostelijke wijken van Rafah enkele dagen geleden om het gebied te verlaten, omdat het zou beginnen met bombardementen en "gerichte operaties" op de grond. De afgelopen maanden waren honderdduizenden inwoners van Gaza net naar Rafah gevlucht in de hoop het geweld in de meer noordelijke delen van de kuststrook te ontvluchten. Op het piekmoment verbleven 1,4 miljoen mensen in de stad, die voorheen slechts iets meer dan 150.000 inwoners telde. Intussen zouden de meeste vluchtelingen uitwijken naar het opvanggebied Al Mawasi, iets ten noorden van Rafah, aan de kust. Daar kunnen ze volgens Israël tijdelijk verblijven, maar internationale hulporganisaties noemen de plek ongeschikt en onveilig. 
Jef Van Hoofstat

Qatar: "Gesprekken over bestand in Gaza in impasse door Israëlische operatie"

De militaire operatie van Israël in Rafah heeft de onderhandelingen met Hamas "vertraagd". Dat zegt de premier van Qatar, dat bemiddelt in de gesprekken over een bestand in de Gazastrook. Volgens de premier verkeren de gesprekken "bijna in een impasse". "Helaas zijn de zaken niet in goede zin geëvolueerd, op dit moment bevinden we ons bijna in een impasse. Het spreekt voor zich dat wat er gebeurd is in Rafah, ons een stap achteruit heeft gezet", aldus Mohammed ben Abdelrahmane Al-Thani.
Qatar, dat sinds 2012 de politieke zetel van Hamas huisvest in Doha, treedt sinds enkele maanden samen met Egypte en de Verenigde Staten op als bemiddelaar in het conflict tussen Israël en Hamas. Israël blijft intussen de aanvallen tegen Hamas in Rafah opvoeren, ondanks Amerikaanse waarschuwingen tegen een grootschalige aanval op de stad in het zuiden van Gaza, waar honderdduizenden ontheemde Palestijnen naartoe zijn gevlucht.
"Er wordt geen enkel perspectief geboden over hoe de oorlog van Israëlische kant kan worden gestopt. Ik denk niet dat ze dit als een optie beschouwen", aldus de premier. Israël geeft aan "dat het daar zal blijven, dat het de oorlog zal verderzetten. En dat het onduidelijk is hoe Gaza er nadien zal uitzien", klinkt het.
Ans Debruyne

Families van gijzelaars: "Hoop nog niet verloren"

Zowat 100.000 mensen hebben aan de vooravond van de Israëlische Onafhankelijkheidsdag een bijeenkomst bijgewoond in Tel Aviv om de 132 gijzelaars te eren die op 7 oktober werden ontvoerd door Hamas en nog steeds niet terecht zijn. Het motto van de bijeenkomst van maandagavond was "we hebben onze hoop nog niet verloren". Behalve naasten van de gijzelaars waren maandag ook bewoners aanwezig van de dorpen die getroffen werden door de aanval van Hamas.

"Wij zijn van een verenigde gemeenschap veranderd in een gebroken en rouwende gemeenschap", zei voormalige gijzelaar Ella Ben Ami volgens een verklaring van de organisatoren. Haar vader is nog in handen van Hamas. Een andere spreker laakte dat de Israëlische regering de aanslag niet kon voorkomen. "De regering, die hen met de grootste waakzaamheid had moeten beschermen, heeft het recht niet om te spreken over de prijs van hun terugkeer (...) Er is geen prijs voor het leven van de gijzelaars."
Ans Debruyne

VS "bezorgd" over beschuldigingen van foltering tegenover Israël


De Verenigde Staten zijn "bezorgd" na een reportage op televisiezender CNN over de vernederende behandelingen waaraan bepaalde Palestijnen blootgesteld zouden zijn. 

Op basis van informatie van Israëlische klokkenluiders zond CNN vorige week een reportage uit over de basis van Sde Teiman, in de Negevwoestijn, in het zuiden van Israël. Daar zouden gevangenen vastgebonden en geblinddoekt zijn, en ledematen van gewonde, geboeide gevangenen zouden geamputeerd zijn. "We zijn bezorgd over deze beschuldigingen en buigen ons hierover en over ander beschuldigingen van misbruik van Palestijnen in gevangenschap", aldus woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Vedant Patel. 

De VS hebben Israël laten weten dat ze verplicht zijn om beschuldigingen rond schendingen van het internationaal humanitair recht "grondig te onderzoeken", aldus Patel. "We zijn altijd heel duidelijk en consequent geweest met alle landen, inclusief Israël, over het feit dat ze alle gevangenen op een menselijke manier moeten behandelen, met waardigheid en conform aan het internationaal recht." 
Jef Van Hoofstat

Hoe Hamas jarenlang zijn eigen bevolking bespioneerde: “Het is juist de Stasi van Oost-Duitsland”

De New York Times schetst een onthutsend beeld van de Algemene Veiligheidsdienst, een geheimzinnige politiemacht in Gaza. Palestijnse burgers werden de afgelopen jaren nauwlettend in de gaten gehouden. Lees hier meer (+).
Thierry Goeman

Witte Huis: Geen genocide, maar Israël moet meer doen om inwoners Gazastrook te beschermen

De Verenigde Staten beschouwen de huidige gebeurtenissen in de Gazastrook niet als een genocide. Dat heeft Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, maandag verklaard. Hij erkent wel dat Israël meer moet doen om de burgers in het Palestijnse gebied te beschermen.
"We denken dat Israël meer kan en ook meer moet doen om de bescherming en het welzijn van onschuldige burgers te garanderen", zegt Sullivan op een persbriefing. "We denken niet dat wat er in Gaza gebeurt een genocide is", zo wordt hij nog geciteerd door internationale media.
Zuid-Afrika heeft enkele maanden geleden bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) al een procedure tegen Israël opgestart wegens mogelijke schendingen van het Genocideverdrag.  
Sullivan zegt tijdens de persbriefing van maandag ook dat president Biden momenteel werkt aan een oplossing "die de veiligheid van Israël garandeert en tegelijkertijd de weg vrijmaakt voor een toekomst van waardigheid en veiligheid voor het Palestijnse volk". Op die manier moet worden vermeden "dat Israël verstrikt raakt in een contraguerrillacampagne die nooit meer eindigt".
Sullivan herhaalde ook dat de regering-Biden kritisch staat tegenover een groot Israëlisch grondoffensief in de grensstad Rafah. "Het zou een vergissing zijn om in het hart van Rafah een grote militaire operatie te starten die een enorm aantal burgers in gevaar zou brengen, zonder duidelijke strategische winst".
De aangekondigde aanval op Rafah heeft tot onenigheid geleid tussen de bondgenoten Israël en VS. President Joe Biden dreigde ermee bepaalde wapenleveringen te schorsen indien de Israëlische regering doorzet met het plan. 
Jake Sullivan ontkent evenwel dat het bondgenootschap barsten vertoont. Bidens toewijding aan Israël is nog altijd "ijzersterk", maar "dat betekent niet dat er nooit een meningsverschil is", klinkt het.
Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en de extremistische Palestijnse beweging Hamas op 7 oktober 2023 zijn in de Gazastrook al meer dan 35.000 mensen om het leven gekomen, volgens het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid.

Thierry Goeman

Alle campussen Universiteit Amsterdam dinsdag en woensdag dicht na protesten

In Nederland blijven alle campussen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) dinsdag en woensdag dicht nadat er meerdere demonstraties zijn geweest, meldt de universiteit maandagavond. Het College van Bestuur (CvB) kan momenteel "geen verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid" van de mensen op de locaties van de universiteit. Er vindt de komende twee dagen dus geen onderwijs plaats op de UvA.
Voor de faculteiten geneeskunde en tandheelkunde geldt een uitzondering omdat zij les krijgen in ziekenhuizen en klinieken. De UvA meldt ook dat niet van docenten verwacht wordt dat ze op deze korte termijn kunnen overschakelen op onlineonderwijs.
Het CvB benadrukt dat de demonstratie van maandagmiddag bij de Roeterseilandcampus "ordelijk" is verlopen, maar dat de sfeer na afloop onmiddellijk omsloeg toen in het zwart geklede en gemaskerde mensen het pand binnengingen. Die groep heeft volgens de universiteit "moedwillige" vernielingen aangericht. De UvA heeft hiertegen aangifte gedaan van huisvredebreuk en vernieling.
Het college is "geschokt over de manier waarop een vreedzaam protest is gekaapt door gewelddadige elementen", staat in de verklaring van de universiteit. "Het is onaanvaardbaar dat mensen die op de UvA werken of studeren belaagd en bedreigd worden en hun werk- of studieplek moeten verlaten. Niemand heeft zoveel gelijk dat dit gedrag geoorloofd is."
Verder benadrukt het CvB geen bezettingen, blokkades, barricaderingen en overnachtingen toe te staan in en om de universiteitsgebouwen. Ook geeft het college aan in gesprek te zijn "met onze eigen mensen binnen onze bestaande overlegstructuren" over "samenwerken met externe organisaties". De komende weken worden deze gesprekken volgens de universiteit geïntensiveerd.
Een van de eisen van de pro-Palestijnse betogers die sinds vorige week meerdere keren UvA-gebouwen hebben bezet, is dat de universiteit alle banden verbreekt met Israëlische instituten die deelnemen aan "genocide, apartheid en uitbuiting van het Palestijnse volk en hun land".
 
Wim Verhaert

VS: "Vinden niet dat er genocide aan de gang is in Gaza"

De regering van Amerikaans president Joe Biden ziet de dood van Palestijnse burgers in de oorlog van Israël tegen Hamas niet als een genocide. Dat heeft nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan gezegd. "We zijn niet van mening dat er in Gaza een genocide aan de gang is. We hebben die beweringen altijd ten strengste tegengesproken." Sullivan zei op de persbijeenkomst in het Witte Huis ook nog dat de Verenigde Staten een nederlaag willen voor Hamas, dat de Palestijnen die zich middenin de oorlog zitten in "de hel" bevinden en dat een grote militaire operatie in Rafah een vergissing zou zijn.

De nationale veiligheidsadviseur herhaalde de uitspraak van president Biden zaterdag dat een staakt-het-vuren in Gaza mogelijk is als Hamas gijzelaars vrijlaat. De wereld zou Hamas moeten aanmoedigen om weer aan de onderhandelingstafel te komen en een deal te accepteren, aldus Sullivan. De Verenigde Staten doen er volgens de nationale veiligheidsadviseur alles aan om zo'n overeenkomst tot stand te doen komen, maar hij kon niet voorspellen of dat ook zou lukken.
Wim Verhaert

Eurocomissaris veroordeelt dood van eerste buitenlandse VN-medewerker

Bij een Israëlische aanval op een gemarkeerd voertuig van de Verenigde Naties (VN) in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, is een VN-medewerker gedood. Een andere medewerker raakte gewond. Het om de eerste internationale VN-medewerker die het leven laat sinds de oorlog in Gaza losbarstte. De twee mannen maakten deel uit van het veiligheidsdepartement van de VN. Sinds het begin van de oorlog in Gaza zijn al meer dan 190 VN-medewerkers omgekomen.

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN verklaarde op X dat "humanitaire werkers beschermd moeten worden". "Ik veroordeel alle aanvallen op VN-personeel en herhaal mijn dringende oproep tot een humanitair staakt-het-vuren en de vrijlating van alle gijzelaars (door Hamas, red.)." Ook Janez Lenarcic, Europees Commissaris voor humanitaire hulp, veroordeelde op X de aanval "op een humanitair konvooi dat op missie was om mensenlevens te redden". "Humanitaire werkers zijn geen doelwit", aldus Lenarcic.
Wim Verhaert

Erdogan: "Meer dan duizend Hamasleden behandeld in Turkse ziekenhuizen"

Meer dan duizend leden van de extremistische Palestijnse beweging Hamas worden momenteel behandeld in ziekenhuizen in Turkije. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan maandag laten weten. Erdogan herhaalde zijn standpunt dat hij Hamas niet beschouwt als"terroristische organisatie". Volgens de Turkse president gaat het om een "verzetsbeweging". "Er zijn zoveel leden van Hamas gedood. Het hele Westen valt hen aan met allerlei soorten wapens en munitie", aldus nog Erdogan.
Wim Verhaert

Hamas: geen contact meer met bewakers vier Israëlische gijzelaars

De gewapende vleugel van Hamas, de Al Qassam-brigades, heeft geen contact meer met de strijders die vier Israëlische gijzelaars bewaken, meldt de beweging op Telegram. "Als gevolg van de barbaarse bombardementen van de afgelopen tien dagen werd het contact verbroken", staat in de boodschap. Een van de vier gijzelaars is volgens Hamas Hersh Goldberg-Polin, die de Amerikaanse en Israëlische nationaliteit heeft en op 7 oktober werd ontvoerd tijdens een muziekfestival. Eind vorige maand deelde Hamas nog een videoboodschap van Goldberg-Polin, waarin hij aangaf "te moeten vechten voor zijn leven". 
Wim Verhaert

Israëlische betogers blokkeren hulpkonvooi onderweg naar Gaza

Verschillende vrachtwagens die maandag met voedselpakketten vanuit de Westelijke Jordaanoever richting Gaza reden, kwamen onderweg in aanraking met Israëlische betogers. Ze probeerden de trucks te blokkeren en van hun hulppakketten te beroven door die op straat uit te strooien. Vier aanwezigen, waaronder een minderjarige, werden gearresteerd bij het checkpoint van Tarqumiya, ten westen van Hebron.
Wim Verhaert

Israëlische oorlog eist al 35.091 Palestijnse levens

Minstens 35.091 Palestijnen zijn gedood door het Israëlische militaire offensief in Gaza. Dat meldde het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid in een statement vandaag. Het ministerie voegt toe dat nog eens 78.827 werden verwond.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen