© BELGA

Kink in de kabel? Concurrent krijgt betere beoordeling dan kandidatuur van België, Nederland en Duitsland voor organisatie WK vrouwenvoetbal

De gezamenlijke kandidatuur van België, Nederland en Duitsland (BNG) voor de organisatie van het WK vrouwenvoetbal in 2027 krijgt in een evaluatierapport van de Wereldvoetbalbond FIFA een lagere score dan die van concurrent Brazilië. Het BNG-bid krijgt 3,7 op 5 terwijl de Zuid-Amerikanen 4 op 5 halen.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

De FIFA publiceerde het 182 pagina’s tellende rapport woensdag op zijn website. Daarin worden heel wat verschillende aspecten van de twee kandidaturen beoordeeld. Het gaat onder meer om infrastructuur (stadions, accommodaties), marketing, duurzaamheid, mensenrechten en juridische thema’s. 

In een conclusie stelt de zogenaamde Bid Evaluation Task Force dat beide kandidaturen voldoen aan de minimale vereisten voor de organisatie van het toernooi. De onderzoekers wijzen in hun rapport wel op een “hoog risico” in het BNG-dossier met betrekking tot een aantal juridische kwesties. Zo staat er in het Belgische luik te lezen dat de FIFA bezorgd is om een aantal bepalingen die zijn opgenomen in het wettelijk kader om het WK te organiseren, vooral in de akkoorden rond stadions en gaststeden. België schuift met Anderlecht, Charleroi, Genk en Gent vier steden naar voor als mogelijke locaties. De compactheid en duurzaamheid zijn dan weer sterke punten in de BNG-kandidatuur.

Het WK 2027 wordt op 17 mei toegewezen tijdens een  FIFA-congres in het Thaise Bangkok. Mexico en de Verenigde Staten waren ook lange tijd in de running maar besloten hun gezamenlijke kandidatuur eind april in te trekken om voluit voor de organisatie in 2031 te gaan.

Vorig jaar vond het WK voor vrouwen plaats in Australië en Nieuw-Zeeland. Spanje veroverde er voor het eerst de wereldtitel. De Red Flames konden zich nog niet plaatsen voor een WK-eindronde.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer