Het Heilig Hart Ziekenhuis in Mol.© BERT DE DEKEN

Heilig Hart Ziekenhuis start met innovatieve therapievorm

Mol -

Het Heilig Hart ziekenhuis in Mol is gestart met de uitrol van OPAT, een therapievorm waardoor patiënten die langdurig worden behandeld met intraveneuze antibiotica, voortaan hun behandeling thuis kunnen verderzetten.

OPAT, ofwel Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy, is een gloednieuwe therapievorm die de verblijfsduur van patiënten in het ziekenhuis sterk inkort. “De antibioticabehandeling wordt nog steeds in het ziekenhuis opgestart zodat artsen meteen kunnen ingrijpen mocht de patiënt allergisch reageren op de medicatie”, legt .Dr. Marc Naert, hoofdarts van het ziekenhuis toe. Als alles vlot verloopt kan de patiënt het ziekenhuis verlaten en de behandeling thuis verder zetten met behulp van thuisverpleging. De behandelende arts blijft in contact met de patiënt, thuisverpleegkundige en de huisarts.

De allereerste OPAT-patiënt is na een kort ziekenhuisverblijf van twee dagen, met succes naar een thuisbehandeling kunnen overstappen en krijgt nog één week intraveneus antibiotica toegediend, waardoor de patiënt niet langer opgenomen moet worden in het ziekenhuis, maar verder kan herstellen in de vertrouwde thuisomgeving.(sg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners