© TVL

“Verdovingsmiddel ketamine in Ivana’s bloed”

De ouders van het in Maleisië in raadselachtige omstandigheden omgekomen model Ivana Smit (19) zijn sinds zaterdag terug thuis in Peer. “We kregen enorme tegenwerking van de autoriteiten en konden er niets meer doen”, zegt een boze vader Marcel die nu hoopt op een snelle vrijgave van het lichaam. Intussen zijn er sporen van de verkrachtingsdrug ketamine in Ivana’s bloed gevonden.

Geert HOUBEN

De 19-jarige Ivana uit Peer kwam op 7 december om het leven in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Na een avondje stappen viel ze naakt van de twintigste verdieping van een flatgebouw. De lokale politie beschouwde het als een ongeval en sluit de piste van zelfmoord evenmin uit. Het mysterie wordt echter nog groter nu er naast alcohol ook sporen van de verkrachtingsdrug ketamine in haar bloed aangetroffen zijn. “Dat heeft onze advocaat bevestigd”, aldus vader Marcel Smit.

Haar laatste uren bracht Ivana in het flatgebouw door bij een steenrijk Amerikaans koppel over wiens rol er veel onduidelijkheid is. “Ook in hun bloed is er drugs gevonden, maar geen ketamine. Het is duidelijk dat zij iets met haar dood te maken hebben. Ze hebben veel geld en invloed bij hoge ambtenaren. Het is vreemd dat ze enkel gearresteerd zijn voor drugsdelicten en niet beschouwd worden als moordverdachten”, aldus Marcel. “Ik wil mijn dochter niet vrijspreken van alcoholgebruik, maar ik weer zéker dat ze niet van het balkon gesprongen is. Ivana stond vreugdevol in het leven, was optimistisch en nooit depressief.”

“Flutonderzoek”

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Ivana’s ouders pas op 24 december zouden terugkeren uit Maleisië, maar zaterdag waren ze al thuis. “Wij mochten er niets doen en niets tegen de media zeggen. Er is zoveel tegenwerking en ze voeren een flutonderzoek. Pas na contact met de Nederlandse ambassade is er dna afgenomen bij een zestal personen die in de flat aanwezig waren. Nu proberen wij vanuit Peer alles te coördineren. We willen de onderste steen naar boven halen.”

Het lichaam van Ivana bevindt zich nog altijd in Maleisië. Wanneer het vrijgegeven wordt, heeft Marcel het raden naar. “Enorm frustrerend. Ik weet niet wat ze plan zijn, maar ik hoop dat ze haar lichaam niet gaan cremeren om zaken te verdoezelen”, zucht Marcel.