© WOAD

Turnhoutse politici naar de stembus met familie, mama Reccino Van Lommel mag niet op eigen zoon stemmen

Zondag kropen de politici in de huid van hun doelpubliek, de kiezers. Ook in Turnhout wachten drie politici bang af om te weten wat die kiezers beslist hebben. Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) trok met zijn mama naar de stembus, Hannes Anaf (sp.a) had zijn gezin bij zich.

Wouter Adriaensen

Reccino Van Lommel, op de derde plaats voor het federaal parlement, ging strak in het pak en met een goed gevoel kiezen. “De sfeer op de markten was positief, dus ik ben hoopvol. Mijn persoonlijke ambities? De kans is groot dat ik er bij ben, maar je weet het nooit op voorhand. Het zou mooi zijn als Turnhout een Vlaams Belanger in het parlement krijgt.”

Van Lommel trok samen met zijn mama Anna naar de stembus. “Spannend he? En zo erg dat ik niet voor mijn zoon kan kiezen. Kijk, ik heb een blauwe stembrief. Omdat ik een Italiaanse ben, mag ik vandaag alleen voor het Europees Parlement stemmen.” “Ik volg vandaag nog de televisie-uitzendingen”, voegt Reccino nog toe. “Vanavond ga ik naar Londerzeel, waar de partij bijeenkomt, en natuurlijk naar onze Turnhoutse militanten.”

De sfeer in de rijen richting de kiesbureaus is ondertussen gemoedelijk. Uiteraard valt er bij de Turnhoutenaars altijd iets te mopperen, over het lange aanschuiven voor bureau 25 of over de stemplicht (“Ze pakken toch altijd iemand anders dan diegene voor wie je kiest”). Maar er kan ook gelachen worden. Met kiezers die de pijlen richting uitgang negeren (“Jij moet ook altijd tegendraads doen he schat!”), met voorbijstekende bijzitters (“Pardon service mag je alleen gebruiken als je een plateau met pinten draagt!”), met oude bekenden in de wachtrij (“Zie maar dat je op de goei stemt!”).

© WOAD

Gekke dag

“Het is een gekke dag, je kunt eigenlijk niks meer doen”, vertelt Hannes Anaf. De Turnhoutse sp.a’er lijkt met zijn tweede plaats op weg naar het Vlaams Parlement. “Dit is een unieke kans om twee Kempense socialisten in het parlement te krijgen (Herentalsenaar Jan Bertels staat op de federale lijst, red.). We hebben een sterke campagne gehad, dus ik sta hier met een goed gevoel. Nu maar hopen dat de mensen kiezen voor zekerheid.”

Anaf had een ontspannen voormiddag. “We hebben rustig ontbeten en zijn daarna met enkele volmachten gaan stemmen op drie locaties. Dat is wel fijn, zo proef je de sfeer. Vanmiddag gaan we nog even met de kinderen spelen in het stadspark. Vanavond komen we samen met de Turnhoutse achterban, daarna ga ik naar Brussel.”

© Wouter Adriaensen

Paul Van Miert is er niet gerust in

Turnhouts burgemeester Paul Van Miert is er naar eigen zeggen niet gerust op dat hij zijn zitje in het Vlaams Parlement kan behouden. “Er staan sterke kandidaten achter mij, kijk maar naar de drie lijstduwers (met onder meer ontslagnemend minister Philippe Muyters, red.). We zitten nu met veertien in het Vlaams Parlement, hopelijk kunnen we dat consolideren. Vanaf de zesde plaats moet het me wel lukken er bij te zijn.”

Van Miert combineert ondertussen al enkele maanden de sjerp met Brussel. “Het zijn communicerende vaten, ik beschouw het als één job. Als ik opnieuw verkozen word, ga ik wel minder hooi op de vork nemen in het parlement. Turnhout blijft het belangrijkste, drie dagen hier en twee dagen Brussel zou ideaal zijn. Hopelijk zijn we binnenkort met twee Turnhoutenaars in het Vlaams Parlement en kunnen Hannes Anaf en ik de Kempense taken wat verdelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER