Direct naar artikelinhoud
Smartphone-interview

“Google weet alles over mij. Ik scan zelfs wat ik eet”

Bart Van der Roost.Beeld Bob Van Mol

Is een smartphone een spiegel? Strookt het onlineleven nog met de werkelijkheid? Matthias M.R. Declercq gaat wekelijks face to face, over swipen, liken en liegen. Vandaag: Bart Van der Roost (37), algemeen directeur van Opera Ballet Vlaanderen.

Je verwacht het niet meteen van de algemeen directeur van Opera Ballet Vlaanderen, maar Bart Van der Roost is als geen ander begaan met technologie en multimedia. Jaren ­geleden lanceerde hij met twee vennoten nog een start-up om partituren online te kopen. NeoScores is intussen wel verdwenen, maar de interesse van Van der Roost in technologie is dat niet.

Er staan enorm veel apps op uw telefoon.


“Ik ben continu op mijn gsm bezig. Echt ­continu. De schermtijd ga ik niet berekenen, dat zou te confronterend zijn. Tegelijk ben ik wel ontzettend blij met dat toestel.”

‘Beeld je in: je stapt een lege operazaal binnen, zet een VR-bril op en je ziet de opera virtueel tot leven komen. Fantastisch, toch?’
Bart Van der Roost

Wat is uw huidige Spotify-mood?

“Ik luisterde daarnet in de wagen naar Young­blood Brass Band, een soort hiphop­fanfare, dus ik ben behoorlijk opgewekt. Maar die moods van Spotify passen niet bij mij.”

Hoe dan?

“Ik ben verslaafd aan muziek, het is een drug, maar wil ik me focussen, dan luister ik alleszins niet naar Spotify-Focus. Van Sigur Rós en dat soort bands raak ik alleen maar afgeleid. Geef mij maar Bach of Jef Neve, dat is pas materiaal om te focussen. Ik luister ook naar de opera’s die we binnenkort brengen. Ik wil de eerste verkoper zijn van ons product, dus luister ik úren naar ieder stuk, tot ik alle finesses ken. Ook al duurt een stuk als Lohengrin (Wagner) vijf uur. Ik luister tot ik het uit het hoofd ken.”

Uw telefoon staat vol Google-apps.

“Ik heb er geen probleem mee om al mijn data aan Google af te staan. Wat ik eet, waar ik ben, wanneer ik sport: Google weet alles. Die apps maken mijn leven beter.”

Hoe?

“Dankzij de smartphone eet ik gezonder en sport ik meer. Ik gebruik Google Fit om me aan te porren. Die app weet dank­zij mijn agenda ­wanneer ik sportactiviteiten heb ingepland. En als ik daar aan verzaak, krijg ik een melding: ’Are you breaking your promise, Bart?’ Het is vreemd dat een robot je opmerkingen geeft, maar het werkt wel. Sinds een aantal weken zet ik dagelijks veel meer ­stappen en scan ik wat ik eet. Zonder die apps zou ik dat nooit doen.”

Wat is IFTTT?

“‘If this, then that’, een online­dienst die apps aan elkaar koppelt. Ik kan bijvoorbeeld de app van mijn Volvo aan Google Weather ­koppelen. Dus als het ’s ochtends -3 graden vriest, schiet de chauffage van de auto in gang en vertrek ik om 8 uur ‘s morgens met een warme wagen. Ik durf die technologie echt wel te omarmen. Net door zoveel ­automatisaties aan de technologie over te dragen, creëer je meer tijd voor jezelf.”

Of net niet. U bent ontzettend druk bezet.

’Ja, maar de smartphone is een hulp om alles gecombineerd te krijgen, geen oorzaak van de drukte. Ook de weekends zijn volgepland en dat is mijn eigen verantwoordelijkheid, natuurlijk. Dus staat er op zondag ook: ’van 13 tot 18 uur familie’. Ik plan alles in, ook de tijd die ik met mijn gezin doorbreng.”

‘Blinkist vat een boek samen in 15 minuten. Ik zeg het je: een telefoon kan je leven véél ­efficiënter maken’

Hoe kun je opera en ballet de wereld van de technologie in loodsen?

“Mijn opdracht is mensen verliefd laten worden op de podiumkunsten. De makkelijkste manier is hen backstage meenemen, tonen hoe kunst wordt gemaakt. Maar dat vinden kunstenaars zelf niet fijn. Probleem. Boven­dien repeteren kunstenaars in de opera zelf, waardoor het lijkt dat de opera altijd gesloten is. Pro­bleem.

“Dus: als we nu eens een aparte repetitie­ruimte creëren en mensen die een lege operazaal binnenlopen via augmented reality de opera laten beleven, dan zijn we toch goed op weg? Beeld je in: je stapt de lege zaal binnen, zet een VR-bril op en je ziet de opera virtueel tot leven komen. Fantastisch toch?”

Werkt u daar actief aan?

’We zijn in gesprek met een groot bedrijf om de technologie beter te laten aansluiten op de podiumkunsten. Nu al heeft bijvoorbeeld Google een app – Arts & Culture – waarmee je virtueel door musea kunt wandelen. Zij weten heel goed wat allemaal mogelijk is.”

Hebt u nog tijd om een boek te lezen?

“Amper, maar daar heb ik een app voor. Blinkist vat een boek samen in 15 minuten. Ik zeg het je: een telefoon kan je leven véél ­efficiënter maken.”