Direct naar artikelinhoud
Houtkachels

Milieubewegingen ondertekenen ‘green deal’ niet

Een nieuwe hout- of pelletkachel blijft nog altijd een verbrandingsinstallatie die uitstoot, stelt de milieubeweging.Beeld Bas Bogaerts

De zogenaamde ‘green deal’ over de vernieuwing van oude houtkachels is niet naar de zin van de milieubewegingen. In tegenstelling tot wat vandaag verkondigd werd door Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) hebben milieuverenigingen de green deal niet ondertekend.

Minister Schauvliege stelde vandaag samen met technologiefederatie Agoria een plan voor om eigenaars van oude houtkachels te motiveren om een nieuwe, milieuvriendelijke versie aan te kopen. Oude houtkachels stoten namelijk veel fijn stof uit. Bedoeling is dat hout- en pelletkachels tegen 2030 de helft minder fijn stof uitstoten.

“Zo’n programma om oude houtkachels te vervangen door nieuwe is volgens ons niet de juiste weg”, meent Benjamin Clarysse van de Bond Beter Leefmilieu. “Zo’n nieuwe kachel stoot weliswaar minder fijn stof uit dan een oude, maar het blijft een verbrandingsinstallatie. Je hebt nog altijd uitstoot. We moeten de kwestie net opentrekken en nadenken over alternatieven zonder verbranding. Dan denken we een warmtenetten en warmtepompen. Daar ligt volgens ons de toekomst.”

Volgens Clarysse hebben de milieuverenigingen die betrokken waren bij de opmaak van de tekst van de green deal dan ook gezamenlijk besloten om die niet te ondertekenen. “We willen wel blijven meedenken over een echte visie hierover.” 

‘Zo’n nieuwe kachel stoot weliswaar minder fijn stof uit dan een oude, maar het blijft een verbrandingsinstallatie. We moeten nadenken over alternatieven zonder verbranding’