Het infobord op het Moorkensplein.© IF

Borgerhout zet infobordjes in straten en op pleinen met link naar koloniaal verleden: “Historische informatie kaderen in hedendaagse context”

Borgerhout -

In het district Borgerhout verwijzen verschillende straten en pleinen naar het Belgisch koloniaal verleden. Vijf locaties krijgen nu een permanent infobord met meer duiding bij de persoon of personen naar wie de plek vernoemd is.

Laurens Van Aert

Borgerhout hecht veel belang aan het koloniale verleden. Zo plaatste het district in mei vorig jaar een gedenksteen aan het districtshuis om de slachtoffers van het Belgische kolonialisme te herdenken. Nu volgt extra duiding bij verschillende straat- en pleinnamen die verwijzen naar die zwarte bladzijde uit de geschiedenis.

LEES OOK. Borgerhout herdenkt slachtoffers koloniaal beleid als antwoord op gedenksteen voor kolonialen

Op vijf relevante locaties wordt een permanent infobord geplaatst: het Moorkensplein, Vinçotteplein, Krugerplein, Monseigneur Van Goethemplein en in de Luitenant Lippenslaan.

Op het Moorkensplein komt er duiding bij twee monumentale gedenkstenen op het districtshuis ter nagedachtenis van enerzijds Borgerhoutse kolonialen en anderzijds slachtoffers van de kolonisatie. Op het Vinçotteplein voorziet het bord uitleg over beeldhouwer Thomas Vinçotte en de rol van koloniale propaganda.

Een bronzen beeld van koning Leopold II van de hand van Thomas Vinçotte in Brussel.© BELGAIMAGE

Op het Krugerplein krijgen lezers informatie over enkele militaire leiders tijdens de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlogen, onder wie Paul Kruger en Louis Botha.

Paul Kruger.© Belga

Op het Monseigneur Van Goethemplein kom je meer te weten over Eduard Van Goethem, een missionaris verbonden aan een Borgerhoutse congregatie die in Congo werkte. In de Luitenant Lippenslaan wordt de rol van Joseph Lippens en Henri De Bruyne, beiden militairen in het koloniale leger, geduid.

 “Elk bordje geeft extra informatie over de naam in kwestie: wie was die persoon, wat is de link met het koloniaal verleden, wat weten nu, enzovoort”, vertelt districtsschepen van Cultuur Aïssatou Cissé (Vooruit).

Cruciale herinnering

“Als district zijn we niet bevoegd om deze plekken van naam te veranderen. En dat is niet de beste optie”, zegt districtsburgemeester Mariam El Osri (Groen). “Onze geschiedenis heeft een plek in het heden en de toekomst. Door ze te verwijderen, wissen we een deel uit. Het is net cruciaal om eraan herinnerd te worden en er lessen uit te trekken. Via deze bordjes bieden we meer historische informatie maar wel gekaderd in een hedendaagse context.”

Ook districtsschepen van Diversiteit Ben van Duppen (PVDA) is opgezet met de bordjes. “Borgerhout is een thuis voor veel verschillende mensen. Hoe meer inclusief onze publieke ruimte, hoe beter. Naast onder meer de gedenksteen en de bordjes, blijven we ook de gegidste wandeling Koloniale littekens in Borgerhout gratis organiseren op onder meer Erfgoeddag en in het wandelaanbod voor 55-plussers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER