© luc daelemans

Eerbetoon aan grondlegger van Het Belang van Limburg tijdens MoMeNT

In een pand in de Maastrichterstraat brengt Hedwig Snoeckx (41) een postuum eerbetoon aan Nicolaas Theelen, de founding father van deze krant. Ze vond daarvoor inspiratie in het stadsarchief. “Het wordt iets helemaal anders dan wat mensen van mij gewoon zijn”, zegt ze.

Rudi SMEETS

Zonder Nicolaas Theelen (1848-1918) zat u nu naar alle waarschijnlijkheid een ander dagblad te lezen. De in Bilzen geboren Tongenaar was namelijk de stichter van Het Algemeen Belang der Provincie Limburg, de voorloper van de door zijn zoon Frans opgerichte uitgeverij Concentra en Het Belang van Limburg. Significant detail: pakweg tot het einde van de vorige eeuw werd deze krant in de volksmond Theelekes gazet genoemd. Hedwig Snoeckx brengt de mediapionier weer tot leven met een driedimensionale installatie in zwart-wit.

Ze is de zaakvoerster van het Tongerse kunstenaarsbedrijf Zephyr, dat ze samen met wijlen haar echtgenoot Dirk Claesen (1963-2014) opstartte. Voor musea en kunsthistorische evenementen maakt ze hyperrealistische replica’s van dieren en mensen. Haar werk voor MoMeNT is van een andere orde, maar ze vond het een leuk idee om mee te werken aan de derde editie van het Tongerse cultuurfestival. Ze woont in de oudste stad van het land en voor de expo Neanderthalers in Europa in het Gallo-Romeins Museum reconstrueerde ze samen met haar man 23 menselijke figuren tot in de kleinste details.

Geen gordijnen

“Ik was op zoek naar een moment uit het verleden waarmee ik iets kon creëren binnen de thematiek van MoMeNT”, verduidelijkt ze. “Toen ik rondneusde in het stadsarchief, kwam ik uit bij een zwart-witfoto van een huiselijk tafereel in het salon van Nicolaas Theelen en zijn gezin. Dat ga ik ruimtelijk uitwerken in een 3D-voorstelling van een huiskamer. De setting daarvoor is een vitrine in de langste winkelstraat van Tongeren. De voorbijgangers kunnen binnenkijken, zoals ze dat ook haast onbewust doen als ze langs een woning zonder gordijnen wandelen. Dat voyeurisme intrigeert me.” “Dit project biedt me ook de kans om een evoluerend gegeven als tijd te bevriezen, er een statisch karakter aan te geven. Met dit soort creaties onttrek je tijd aan de vergankelijkheid. Dat is nochtans niet de reden waarom ik doe wat ik doe. Ik maak geen replica’s om onsterfelijk te worden, maar omdat ik ze wíl maken en omwille van de voldoening voor mezelf en de toeschouwer. Voor mij heeft onsterfelijkheid vooral te maken met de betekenis die anderen aan jou en je werk geven. Je bent maar dood als je wordt vergeten, zoiets. Maar voor het te ernstig wordt: ik vind MoMeNT vooral een fijne gelegenheid om iets te doen in en voor de boeiende stad waar ik al jaren woon en me goed voel.”

Ten huize Theelen, 9 t/m 18 augustus, Maastrichterstraat 55. Gratis.