© Leo De Nijn

Mechelse zomerkermis trekt zich op gang: “Te warm voor smoutebollen, liever een ijsje”

De Mechelse zomerkermis is woensdagnamiddag onder een loden hitte van start gegaan. Tot en met woensdag 10 juli blijven de attracties en kramen staan, goed voor vijftien dagen vol ambiance op en rond de Grote Markt.

Leo De Nijn

(Lees verder onder de video.)

Liefst eenendertig kermisattracties zijn van de partij, verdeeld over de Grote Markt en de Schoenmarkt. Naast onder andere draaimolens en eendjes vissen, zijn er ook bungee trampolines, een rupsmolen, een waterballenbad, lunaparken... “De kermis in Mechelen draait voor een groot deel op traditie. De meeste mensen komen voor de klassiekers”, zegt Steve Severeyns, voorzitter van de Mechelse foorkramers. “Als het goede weer behouden blijft, zijn we ervan overtuigd dat we toch zo’n 10.000 bezoekers per dag naar de kermis moeten kunnen lokken. Al mag het ook niet snikheet zijn, want dat weerhoudt vele mensen of af te komen.”

Vandaag, donderdag, wordt van 13 tot 15u uitgepakt met een ‘prikkelarme namiddag’ voor kinderen en senioren die niet goed tegen flikkerende lichtjes en luide muziek kunnen. De flikkerlichtjes worden dan wat gedimd en de muziek speelt enkel op de achtergrond.

© Leo De Nijn

“Uitlaatklep”

Jitte (12) en haar vriendinnen van het Scheppersinstituut hebben dolle pret. “De examens zijn achter de rug. De stress is voorbij. De kermis vormt voor ons echt een uitlaatklep”, zeggen de meiden in koor.

Wat verder bakt Philippe Vandongen (48) zijn eerste frieten en smoutebollen van de dag. “We staan met onze zaak al 36 jaar op Mechelen kermis.” “Ik hoop vurig dat het niet té warm gaat worden de komende dagen, want dat voel ik in de verkoop”, zegt Philippes vrouw Fabienne (51).

Mia (64) staat met haar kleinkinderen Robbe en Annelore aan het ballenkraam. “Een traditie op de eerste kermisdag. Maar het is echt wel heel warm vandaag. We sluiten ons kermisbezoek meestal af met smoutebollen, al zal dat bij dit weer eerder een ijsje worden”, lacht ze.

© Leo De Nijn

Kidsday

Op woensdag 3 juli staat Kidsday op het programma. Op dinsdag 9 juli om 19.30u is er de trekking van de gratis tombola. Daarbij zijn mooie prijzen te winnen, al moet je wel aanwezig zijn om je prijs in ontvangst te nemen. Op woensdag 10 juli staat de jaarlijkse familiedag gepland, met sterk verminderde prijzen. De kermis is tijdens de week geopend van 16 tot 21u, in het weekend van 14 tot 22u. Bij mooi weer en tijdens de wekelijkse markt kunnen de attracties zelfs tot 23u openblijven.