© Joren De Weerdt

Geestelijke vader van cordon sanitaire Jos Geysels: “Doorbreken cordon zou N-VA in grotere problemen brengen”

Jos Geysels en politicoloog Dave Sinardet verwachten niet dat het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang gaat sneuvelen. “Het zou N-VA in grotere problemen brengen”, zegt Jos Geysels, geestelijke vader van dat cordon sanitaire.

svw

Met de stevige winst van het Vlaams Belang zal het nut van het cordon sanitaire weer ter discussie worden gesteld. Er wordt vooral gekeken naar nationaal N-VA-voorzitter Bart De Wever.

“Ik zie of hoor op dit moment geen enkel signaal dat het cordon sanitaire zal worden doorbroken”, zegt Jos Geysels, voormalig Groen-voorzitter en geestelijke vader van het cordon. “Het cordon is een principieel standpunt en geen strategisch. De verantwoordelijkheid hierover ligt bij de partijen zelf. Dat er binnen N-VA meer druk zou ontstaan om een coalitie met Vlaams Belang te vormen, was er in het verleden ook al, maar dan vooral bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ik verwacht alleen dat Bart De Wever niet gaat toegeven aan de roep om het cordon te doorbreken. Het zou hem en zijn partij alleen in grotere problemen brengen.”

“Sommigen, zoals ex-staatssecretaris Theo Francken (N-VA), zouden zich beter zorgen maken over de toon van taalgebruik en twittergedrag, en de manier waarop ze over bepaalde problemen spreken”, zegt Geysels nog. “Als dit vanuit N-VA tactisch en strategisch was, dan bewijst deze uitslag dat het niet werkte, behalve dan voor het Vlaams Belang.”

“Niet de grote liberalen”

Antwerps politicoloog Dave Sinardet deelt de analyse van Geysels. “N-VA en Vlaams Belang halen geen meerderheid, dus zal altijd een derde partij nodig zijn om een meerderheid te hebben”, zegt Sinardet. “Als N-VA het cordon zou loslaten, dan zie ik die derde partij dat niet onmiddellijk doen. Bij Open Vld gaan er wel stemmen op, maar het gaat dan niet om de toonaangevende figuren bij de liberalen. De kwestie van het doorbreken van het cordon sanitaire zal zich dus niet stellen. In het publieke debat zal dit cordon sanitaire wel weer hevig worden gevoerd.”

Anti-N-VA-coalitie

Volgens Sinardet versterkt de winst van het Vlaams Belang de positie van N-VA. “De groei van het Vlaams Belang is in het voordeel van N-VA, want de partij van Bart De Wever is nu incontournable. Zijn slogan dat stemmen op Vlaams Belang een stem voor links is, klopt niet. Op basis van de resultaten blijkt dat een anti-N-VA-coalitie slechts een zeer nipte meerderheid haalt. Dat is dus niet waarschijnlijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER