© Kioni Papadopoulos

Eenzame sokken leiden tot goed gesprek

Niet iedereen zat zondag aan zijn televisiescherm gekluisterd om het verkiezingsnieuws op de voet te volgen. Sommigen tekenden liever voor een gezellige babbel en een wandeling met iemand die ze van haar noch pluim kenden: het opzet van de Eenzame Sokken Clubwandeling.

Elien Van Wynsberghe

“Ik woon nog maar enkele maanden in Lier”, vertelt Kirsten (27). “Eigenlijk ken ik hier niet zo veel volk. Ik zag dit initiatief passeren op Facebook en het leek me wel wat.” André (57) kreeg dan weer een relatiebreuk te verwerken. “Zes maanden ben ik ondertussen alleen, na een relatie van vijf jaar. Ik werk wel als verpleger en doe ook geregeld vrijwilligerswerk, maar toch zit ik nog vaak alleen. Ik zag daarnet een berichtje in de zondagskrant over deze wandeling en ben dan maar meteen mijn auto ingesprongen. Ik heb er niet over nagedacht. Iets te verliezen heb je toch niet?”

© Kioni Papadopoulos

Positieve reactie

De Eenzame Sokken Clubwandeling is een initiatief van actrice en comédienne Veerle Malschaert. In 2017 kwam ze naar buiten met haar show Deel Mij, over eenzaamheid. “Uit die voorstelling volgden in eerste instantie een-op-eenwandelingen, maar daar kreeg ik zo veel inschrijvingen voor dat ik dat niet meer kon volhouden. Eenzaamheid is een taboe, zo blijkt. En dat terwijl heel veel mensen zich op een of andere manier niet verbonden voelen. Zo is de Eenzame Sokken Clubwandeling ontstaan. Als een positieve reactie daarop. Want mensen hebben vandaag de dag te weinig contact met elkaar.”

Bedoeling is dat deelnemers een eenzame sok – zo eentje die al maanden op de rand van de wasmand ligt en waarvan de wederhelft spoorloos verdwenen lijkt – bij aanvang in een zak stoppen. Uit die zak worden vervolgens duo’s aan kleurrijke exemplaren getrokken. De rechtmatige eigenaars ervan worden dan aan elkaar ‘gekoppeld’ en wandelen een uur lang samen.

© Kioni Papadopoulos

Oorspronkelijk vonden de wandelingen alleen plaats in het Gentse, maar de Lierse Hilde Van Wouwe vond het initiatief zo mooi dat ze Veerle Malschaert overtuigde om ook een editie in haar stad te laten doorgaan. “Zelf ben ik heel erg sociaal”, vertelt ze. “Maar ik merk dat veel mensen het moeilijk hebben om met elkaar te communiceren.” Ze babbelt honderduit met de 27-jarige Kirsten, die haar gesprekspartner werd. “We werken blijkbaar op nog geen vijfhonderd meter van elkaar!”, lachen ze.

Geen politiek

Smalltalk is hier niet aan de orde. In een uur tijd worden er toekomstplannen uit de doeken gedaan, verhalen over familieleden gedeeld, gaat het over het werk … Eigenlijk over zowat alles behalve over politiek. “Daar hebben we intussen mooi genoeg van”, lacht André.

Ook Liesbeth Adriaenssen (56) is enthousiast. Ze werd gekoppeld aan Nancy (54), die speciaal voor de wandeling uit Lokeren kwam afgezakt. “Ik vind het leuk om mijn kennissenkring uit te breiden”, zegt Liesbeth. “Maar mensen zijn niet altijd geneigd om je gezelschap te waarderen, zeker niet als ze al met meer zijn.” “Maar hier kan je wel gewoon je babbel doen”, glimlacht Nancy.

En intussen wordt er genoten van de natuur. Een meerwaarde, vindt postbode Josée (60). “Ik had sinds jaar en dag een vaste wandelpartner, maar zij kreeg reuma en kan nu niet meer mee. Toen zij dit initiatief zag passeren, zei ze me: Josée, je moet dit doen! En voilà, het valt goed mee. Wie weet leer ik hier wel een nieuwe wandelpartner kennen.”

In juni vindt er in Lier een nieuwe Eenzame Sokken Clubwandeling plaats. “Maar eigenlijk hoop ik dat de wandelingen op den duur in heel Vlaanderen plaatsvinden”, zegt Malschaert nog.

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos