© BELGA

Laurens De Plus test nieuwe isokinetische fietsopstelling in Bakala Academy uit

In de Bakala Academy in Leuven is dinsdag een isokinetische fietsopstelling voor profwielrenners voorgesteld. Bij deze vermogenstest kunnen zij voortaan hun eigen fietskader gebruiken. Laurens De Plus van Quick-Step Floors heeft als eerste het nieuwe toestel uitgetest.

In de Bakala Academy, het onderzoeks- en testcentrum voor topsport aan de KU Leuven, deed professor inspanningsfysiologie Peter Hespel eerder al vermogenstesten bij atleten. Twee jaar geleden bood het Leuvense bedrijf Comate assistentie voor het ontwerp van een marktconform toestel met nieuwe technologie. Met een subsidie van 68.000 euro van de provincie Vlaams-Brabant tekende Comate voor de engineering en het design van de nieuwe testopstelling. Dat toestel werd dinsdag ingereden door Laurens De Plus.

Isokinetisch slaat op de vaste trapfrequentie of het aantal toeren per minuut dat de renners tijdens de proef verzetten. “Met deze test krijgen we een accuraat beeld van het vermogen van de individuele renner”, zei Hespel. “Bij onze krachttest doen de renners zes maximale inspanningen van telkens vijf seconden. Elke inspanning gebeurt aan een andere trapfrequentie, van 40 tot 140 toeren per minuut.” Uniek aan de nieuwe test is dat de renners hun eigen fiets gebruiken. “Dat zorgt voor maximale prestaties en realistische resultaten.”

Comate heeft twee jaar gewerkt om de mechaniek en de software op punt te stellen. “Een van de grote uitdagingen was de keuze van de zware motor die de renners aan een vast toerental doet trappen. Ook de stabiliteit en veiligheid van de opstelling waren cruciale factoren”, zei bestuurder Sander Van den Dries.

De Plus demonstreerde het toestel met zijn op maat gemaakte Specialized. “In de winter zijn er blijkbaar enkele kilo’s bijgekomen”, stelde hij na de hevige inspanning. Hespel testte de 22-jarige derdejaarsprof van Quick-Step Floors in vier beurten met respectievelijk 60, 80, 100 en 120 toeren per minuut. De Plus liet een vermogen optekenen van 762 tot 1.031 watt.

Dit jaar rijdt De Plus voor de tweede keer de Ronde van Italië. “De Giro is mijn grote doel van 2018.” Ook het wereldkampioenschap op de weg in het Oostenrijkse Innsbruck moet hem gezien zijn klimmerscapaciteiten uitstekend liggen. “Dat is nog veraf. Er kan nog zoveel gebeuren.” Daarmee verwees De Plus naar zijn val in de Ronde van Lombardije vorig najaar. “Fysiek ben ik volledig hersteld, maar in het hoofd speelt het soms toch nog mee.”

De Plus verblijft momenteel op de eerste verdieping van de Bakala Academy, voor een gesimuleerde hoogtestage op 3.000 meter. Straks trekt hij met ploegmaat Bob Jungels op stage naar Zuid-Afrika.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen