Luister naar

Aantal meldingen van euthanasie na jaren omlaag

Nieuws
Voor het eerst in zestien jaar is het aantal meldingen van euthanasie in ons land gedaald. Een incidentele afname, denkt Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie.
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
dinsdag 16 oktober 2018 om 14:42
Jacob Kohnstamm
Jacob Kohnstamm anp / Bart Maat

Amsterdam

Van januari tot en met september dit jaar overleden 4600 mensen door euthanasie, maakte Trouw dinsdag bekend – negen procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het lijkt ook een einde te maken aan een jarenlange trend: sinds 2003 steeg het aantal meldingen ieder jaar, van minder dan 2000 naar ruim 6500 in 2017.

Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE), spreekt van een ‘onverwachte ontwikkeling’. Op basis van de groeicijfers van de afgelopen jaren had de commissie verwacht dit jaar op ongeveer zevenduizend meldingen uit te komen, vertelt hij telefonisch. ‘Voordat deze cijfers bekend werden, kondigde de minister (van Volksgezondheid, red.) al een onderzoek aan naar de groei van het aantal meldingen. Ik verwacht dat er nu ook gekeken gaat worden naar de fluctuaties in het aantal meldingen.’

Wat betreft oorzaken voor de daling is het nog koffiedik kijken, zegt Kohnstamm. De griepepidemie die eind 2017 begon en tot midden april duurde, kan een mogelijke oorzaak zijn. In die periode lag het aantal sterfgevallen erg hoog; bijna 3500 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Het is mogelijk dat een deel van de overleden patiënten anders in aanmerking zou zijn gekomen voor euthanasie.

strafrechtelijk onderzoek

Daarnaast zijn er volgens Kohnstamm mensen die een verklaring zoeken in het strafrechtelijk vooronderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar vijf ‘onzorgvuldige’ euthanasiegevallen en de betrokken artsen. Het onderzoek zou andere artsen die met euthanasieverzoeken te maken krijgen, kunnen afschrikken.

Dat lijkt Kohnstamm echter erg onwaarschijnlijk. ‘Zo’n tachtig procent van de euthanasiegevallen vindt plaats bij de huisarts, die de patiënt goed kent. Wanneer een patiënt er vrijwillig om vraagt en de arts concludeert dat er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden, laat hij dat lijden echt niet voortduren uit angst voor een strafrechtelijk onderzoek.’

Ook weerspreekt hij de conclusie van Bert Keizer, arts bij de Levenseindekliniek, die in Trouw opmerkte dat de toetsingscommissies lastiger worden onder druk van het OM.

‘Jaarlijks bestempelen wij slechts acht tot twaalf euthanasiemeldingen als onzorgvuldig, uit een totaal van 6600’, zegt Kohnstamm. Bovendien klopt het volgens hem niet dat artsen bij elke euthanasie bij een demente of psychiatrische patiënt tekst en uitleg moeten geven. ‘Dat is alleen standaard bij vergevorderde demente patiënten met wie geen communicatie meer mogelijk is en waar de euthanasie plaatsvindt op basis van een geschreven wilsverklaring. Dat ging in 2017 en 2016 maar om drie gevallen.’ Kohnstamm verwacht dat de afname incidenteel is en dat twee elementen ervoor zullen zorgen dat het aantal meldingen de komende jaren juist weer gaat stijgen: het grote aantal beginnend demente patiënten en de ouder wordende babyboomers. ‘Die generatie is zelfbewuster dan de generaties daarvoor en zal bij uitzichtloos lijden waarschijnlijk makkelijker om euthanasie vragen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).