Luister naar

Ambassade Australië verhuist mogelijk ook

Nieuws
Ook Australië verplaatst mogelijk zijn ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem. De nieuwe premier van het land, Scott Morrison, zegt daarvoor open te staan.
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
dinsdag 16 oktober 2018 om 08:20

Canberra

Tijdens een persconferentie dinsdag zei de premier dat er een ‘verstandig’ voorstel op tafel ligt om de ambassade te verplaatsen. Hij zei zich daarbij te baseren op de ervaringen van de voormalige Australische ambassadeur in Israël, Dave Sharma.

Maandagavond berichtte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu al op Twitter dat hij met Morrison had gebeld. ‘Hij informeerde mij dat hij overweegt Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël te erkennen en de Australische ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen’, schreef Netanyahu. Verder gaf hij aan ‘erg dankbaar’ te zijn en de banden met Australië verder te willen versterken. Morrison, die in augustus aantrad, is een conservatief christen. Op vragen van journalisten of zijn geloof een rol heeft gespeeld in zijn overweging om de ambassade te verplaatsen, ontkende hij. ‘Mijn geloof en religie hebben niets te maken met dit besluit.’

discussie

In mei dit jaar verplaatste Donald Trump de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem, waarmee hij verklaarde de stad als hoofdstad van Israël te erkennen. Met de maatregel haalde de Amerikaanse president zich de woede op de hals van de Palestijnen, die het oostelijke deel van Jeruzalem als hoofdstad ­claimen.

Ook het grootste deel van de internationale gemeenschap erkent Jeruzalem niet als hoofdstad van Israël. Trumps beslissing werd door veel staten gezien als de doodsteek voor de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen.

In de persconferentie verklaarde Scott Morrison nog steeds achter een tweestatenoplossing te staan. ‘Maar eerlijk gezegd lukt dat nog niet goed. Er is weinig vooruitgang geboekt.’

Volgens de premier kunnen de erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad en de wens voor een tweestatenoplossing prima naast elkaar bestaan. ‘Het hele punt van een tweestatenoplossing is juist dat twee staten naast elkaar leven en elkaar erkennen. Dus door die discussie te openen, doen we wat Australië altijd heeft gedaan: een praktische, verstandige rol spelen in het samenwerken met partners over de hele wereld en in dit geval, het nastreven van een tweestatenoplossing.’

In navolging van de VS verplaatste ook Guatemala dit jaar de ambassade naar Jeruzalem. Paraguay, dat eveneens in mei een verhuizing aangekondigd had, trok die beslissing in september in, toen een nieuwe president aan de macht kwam. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.