© bvdl

Gaia haalt slag thuis met petitie: geen milieuvergunning voor uitbreiding hondenkwekerij

De gemeente Kasterlee heeft een milieuvergunning geweigerd voor de uitbreiding van hondenkwekerij Hoeve Hoogland, na een bezwaarschrift van dierenrechtenorganisatie Gaia en een petitie met enkele duizenden handtekeningen. Gaia is dan ook tevreden met de weigering. “Hoeve Hoogland is een beruchte broodfokker die reeds verschillende keren veroordeeld werd voor de verkoop van zieke dieren”, zegt voorzitter Michel Vandenbosch. “Het lijdt geen twijfel dat 154 extra kweekhonden een enorme impact op het milieu hebben en dat hun welzijn niet gegarandeerd kan worden.”

Hoeve Hoogland haalde enkele jaren geleden nog bakzeil in een rechtszaak tegen presentatrice An Lemmens voor laster en eerroof, nadat Lemmens de eigenaar onder meer een “broodfokker” had genoemd. In augustus vroeg de kwekerij een vergunning aan om de capaciteit uit te breiden met 154 kweekdieren, maar volgens Gaia komt dat in de praktijk neer op 500 extra dieren, met de puppy’s erbij.

“Het is onmogelijk om met een beperkt aantal medewerkers - in de milieuvergunningsaanvraag wordt over maximaal 5 werknemers gesproken - een dermate groot aantal honden te socialiseren”, stelt Gaia. “Honden die niet worden gesocialiseerd en niet correct worden behandeld, kunnen angstig en agressief zijn. Deze honden worden echter wel verkocht als huisdier.”

Gaia vraagt het gemeentebestuur van Kasterlee nu om “waakzaam” te blijven bij eventuele nieuwe vergunningsaanvrangen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER