LIVE GAZA. Volg hier het nieuws over de oorlog in de Gazastrook en spanningen in het Midden-Oosten

De spanningen blijven hoog oplopen in het Midden-Oosten: niet alleen door de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook, maar ook in de bredere regio staan de zenuwen strak gespannen. Volg alle ontwikkelingen hier live.

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb

Israëlische aanvallen op Rafah tonen "minachting" voor Internationaal Gerechtshof

De voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie, Moussa Faki Mahamat, heeft maandag "de gruwelijke nachtelijke luchtaanvallen" op een kamp in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, veroordeeld. Hij heeft ook verontwaardiging geuit over het feit dat "Israël straffeloos en met minachting voor een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof het internationaal recht blijft schenden".

Op 24 mei droeg het Internationaal Gerechtshof (ICJ), het hoogste gerechtshof van de Verenigde Naties, Israël op zijn militaire offensief in Rafah onmiddellijk te staken. Het bevel van het ICJ "moet dringend worden uitgevoerd als de wereldorde wil zegevieren", zei Moussa Faki Mahamat in een verklaring die op X werd geplaatst.

Israëlische soldaat schiet Egyptische militair dood bij Rafah

Er is een Egyptische soldaat om het leven gekomen bij een vuurgevecht met Israëlische troepen aan de grensovergang van Rafah. Dat melden Israëlische media en het Egyptische leger bevestigt het overlijden. Het Israëlische leger zegt een "incident" waarbij maandag "schoten" werden gelost aan de grens tussen de Gazastrook en Egypte te onderzoeken.
"Een paar uur geleden vond er een incident met schoten plaats aan de Egyptische grens. Het incident wordt onderzocht en er zijn gesprekken gaande met de Egyptenaren", stelt het leger in een verklaring. Volgens het Egyptische leger is er iemand van de grenswacht omgekomen bij een schietpartij dichtbij de grens met de Gazastrook bij Rafah. Het incident wordt onderzocht, aldus Caïro.
Times of Israel schreef eerder al dat er maandag aan de grensovergang een vuurgevecht plaatsvond tussen Israëlische en Egyptische troepen, waarbij een Egyptische soldaat omkwam. Volgens de Israëlische nieuwssite Ynet beschuldigt Israël de Egyptenaren ervan de schietpartij te hebben gestart. Volgens anonieme militaire bronnen openden Egyptische troepen het vuur op de Israëli's, die met schoten reageerden.

Borrell "geschokt" door Israëlische aanvallen op vluchtelingenkamp in Rafah

De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell zegt maandag "geschokt" te zijn door de Israëlische aanvallen op een vluchtelingenkamp in Rafah, in het zuiden van Gaza. Daarbij vielen volgens het Hamasministerie van Volksgezondheid zeker 45 doden, onder wie een kind. "Geschokt door de berichten uit Rafah over Israëlische aanvallen waarbij tientallen ontheemden, onder wie kleine kinderen, zijn gedood", schrijft Borrell op X. "De aanvallen moeten onmiddellijk stoppen."

UGent-bezetters hebben "veel vertrouwen" in imam Khalid Benhaddou

De bezetters die het UFO-gebouw van de Gentse universiteit hebben ingenomen, spreken hun vertrouwen uit in auteur en imam Khalid Benhaddou. Die is door rector Rik Van de Walle gemandateerd om een geweldloze oplossing te vinden voor het meningsverschil over de academische samenwerking met Israëlische universiteiten.

Benhaddou heeft een eerste gesprek achter de rug met de actievoerders. Die blijven aanwezig in het universitaire gebouw, al zijn enkele tenten verwijderd om studenten vrije doorgang te verschaffen tot examenlokalen. Dat leek onnodig: de universiteit heeft examens verplaatst naar andere locaties. Het aantal aanwezige actievoerders is moeilijk te tellen. Overdag kreeg een kerngroep de voorbije weken gezelschap van tientallen sympathisanten, soms kwam het tot samenkomsten van enkele honderden actievoerders. Maar ook het aantal mensen dat in het Ufo overnacht varieert. "De voorbije week waren dat er telkens een 40-tal", aldus de universiteit.
Imam Khalid Benhaddou.
Imam Khalid Benhaddou.

Israël zegt feiten rond aanval in Rafah te onderzoeken

Israël onderzoekt de feiten van een Israëlische aanval op een vluchtelingenkamp zondag, in de humanitaire zone van Rafah. Dat meldt een regeringswoordvoerder maandag. Bij die aanval vielen volgens het door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid zeker 45 doden.

"We onderzoeken de zaak", aldus woordvoerder Avi Hyman. Hij wijst erop dat de aanval "ernstig" was. "Elk verlies van mensenlevens, van burgerlevens, is een ernstige en verschrikkelijke zaak." Verder benadrukt hij dat Israël "het aantal burgerslachtoffers probeert te beperken". Volgens het Israëlische leger was de aanval van zondagavond gericht op een complex in Rafah "waar belangrijke Hamas-terroristen actief waren".

Israëlische procureur-generaal: "Israël kan schendingen zelf onderzoeken"

De Israëlische procureur-generaal Gali Baharav-Miara heeft scherpe kritiek geuit op aanklager Karim Khan van het Internationaal Strafhof (ICC). Hij vraagt het ICC om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen Israëlisch premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant. Volgens Baharav-Miara is dat verzoek niet gegrond en onderzoekt het Israëlische rechtssysteem zelf elke verdenking van illegaal gedrag. Dat zei ze volgens Times of Israel maandag op een conferentie in Eilat.

"De beslissing van de aanklager gaat onder andere voorbij aan het feit dat het Israëlische rechtssysteem in het verleden zijn onafhankelijkheid, onpartijdigheid en toewijding aan de waarden van waarheid en gerechtigheid heeft bewezen", aldus Baharav-Miara. "We deinzen er niet voor terug om de wet te handhaven tegen wie dan ook, zelfs tegen de top van het leger en de staat, als er gegronde vermoedens zijn van illegale activiteiten. We hebben daarvoor geen hulp van buitenaf nodig."

Israël: "Burgers Rafah mogelijk omgekomen door brand"

De burgers die zondagavond bij de Palestijnse stad Rafah om het leven zijn gekomen, zijn mogelijk gestorven door een brand, zegt Israël. Dat vuur zou veroorzaakt zijn door een luchtaanval. Dat blijkt volgens een woordvoerder van de Israëlische regering uit de eerste resultaten van een onderzoek naar het incident. Israël voerde een luchtaanval uit op Rafah, naar eigen zeggen gericht op hamas-terroristen. Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn daardoor 45 mensen in een tentenkamp om het leven gekomen.

Macron verontwaardigd over Israëlische aanval bij Rafah

De Franse president Emmanuel Macron is "verontwaardigd" over de Israëlische aanval bij Rafah waar zondag 45 doden bij vielen. "Deze operaties moeten stoppen", schrijft hij op X. Volgens Macron zijn er veel ontheemde mensen gedood bij de luchtaanval. In Rafah zitten veel Palestijnen die zijn gevlucht uit de rest van de Gazastrook. Zij kunnen volgens hulporganisaties geen kant op en daar sluit Macron zich bij aan. "Er zijn geen veilige plekken in Rafah voor de Palestijnse burgers. Ik roep op tot respect voor de internationale wet en een onmiddellijk staakt-het-vuren."

Dodentol stijgt naar 45 na Israëlische aanvallen nabij Rafah

Bij de Israëlische luchtaanvallen op een vluchtelingenkamp zondag, in de humanitaire zone van Rafah, zijn al minstens 45 doden geteld.  Dat meldt het Hamasministerie van Volksgezondheid maandag.
Door de aanvallen vlogen de tenten in het Tal Al-Sultan-kamp in brand. Tientallen vluchtelingen zijn gewond geraakt door de branden.
"Het bloedbad in Rafah resulteerde in de dood van 45 mensen, onder wie 23 vrouwen, kinderen en ouderen. In totaal raakten 249 mensen gewond," zegt het ministerie in een persbericht.
Het Israëlische leger heeft zondagavond bevestigd dat het een aanval heeft gelanceerd, naar eigen zeggen op een complex in Rafah "waarin belangrijke Hamas-terroristen actief waren".

Gennez maakt 5 miljoen euro extra vrij voor Palestina

België maakt 5 miljoen euro extra steun vrij voor Palestina. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) maandag bekendgemaakt na een ontmoeting met de Palestijnse premier Mohamed Mustafa en leden van de Palestijnse Autoriteit. Het geld zal dienen om geplande hervorming in het onderwijs te ondersteunen.
Palestina is een partnerland van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. De extra 5 miljoen euro wordt aan het huidige samenwerkingsprogramma toegevoegd. Dat programma loopt van 2022 tot en met 2027 en is goed voor 70 miljoen euro.
Het geld gaat naar een speciaal fonds waartoe ook andere Europese donoren zoals Finland, Ierland, Noorwegen en Duitsland zullen bijdragen. Bedoeling is om de toegang tot het onderwijs te verbeteren, zeker in de gebieden die het hard te verduren hebben onder de Israëlische bezetting, en om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Als en wanneer er een staakt-het-vuren komt in Gaza kunnen met het geld ook schoolgebouwen worden hersteld.

Onderzoek naar 70 zaken tegen Israëlische soldaten

Israël heeft sinds het begin van de Gaza-oorlog zeventig onderzoeken tegen Israëlische soldaten geopend. Dat meldt generaal-majoor Yifat Tomer-Yerushalmi, als militaire advocaat-generaal de hoogste jurist van het Israëlische leger, maandag. De soldaten worden verdacht van misdrijven als plundering, geweld en het doden van gevangenen uit Gaza.
Tomer-Yerushalmi zegt dat Israël vecht tegen vijanden die zich niets aantrekken van het oorlogsrecht. Beschuldigingen van uithongering van de burgerbevolking in de Gazastrook, evenals de beschuldiging van het gericht doden van burgers, verwerpt de generaal-majoor. 
"In een oorlog gebeuren ook incidenten die aanleiding geven tot vermoedens van schendingen van het oorlogsrecht en militaire bevelen", aldus Tomer-Yerushalmi, die benadrukt dat de onderzoeken van het leger professioneel en onafhankelijk zijn. "Dergelijke verdachte gevallen worden grondig en krachtdadig onderzocht."
In februari waarschuwde Tomer-Yerushalmi al voor mogelijke illegale handelingen van Israëlische soldaten in de Gaza-oorlog. Er waren "gevallen van onacceptabel gedrag die afweken van de waarden en bevelen van het leger", schreef ze toen in een brief. De vraag voor een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant bekritiseert de generaal-majoor. 

Twintigtal toezichthouders kijkt weg van spiekende studenten

Een groep van toezichthouders aan Vlaamse universiteiten zal uit protest tegen het geweld in Gaza de lopende examenperiode niet strikt toezien op spieken en andere overtredingen. "Zolang onze rectoren wegkijken van schendingen van internationale rechtsregels door Israëlische instellingen, zullen wij dat ook doen wanneer studenten regels overtreden", zeggen ze. De oproep is alvast ondertekend door een twintigtal doctoraatsstudenten aan UGent, UAntwerpen, VUB en KULeuven.
Het is afwachten of de oproep verder uitbreidt, maar de zogenaamde 'surveillancestaking' lijkt in eerste instantie steun te krijgen aan de UGent, waar een bezettting van het UFO-gebouw vrijdag uit de hand liep. De politie moest tussenkomen en de rector vroeg de ontruiming van het universitaire gebouw, waar maandag ook examens gepland waren. Die zijn niet doorgegaan, maar tot een gedwongen uitzetting is het voorlopig niet gekomen. Er loopt een bemiddeling tussen de universiteit en de actievoerders.

"Activisten willen alle examens die hier zouden doorgaan ondersteunen"

De activisten die het UFO-gebouw van de UGent bezetten, willen de examens niet verstoren. Dat zegt een woordvoerder van de protestgroep. Maandag is aan de Gentse universiteit voor ruim 40.000 studenten een examenperiode begonnen. Maar in een centraal gebouw loopt nog steeds een burgerprotest tegen academische samenwerking met Israëlische universiteiten.
Tientallen tenten zijn opgesteld in de inkomhal van het gebouw en een grote houten constructie is het voorbije weekend opgetrokken nadat de rector gevraagd had om het gebouw te ontruimen. Maandag werden geplande examens in het zogenaamde UFO-gebouw (afkorting voor universitsforum) verplaatst naar een andere locatie. Nochtans hadden de academische proeven er wel kunnen doorgaan, zeggen de activisten. Tenten die een vlotte doorgang naar de aula moeilijk maken, zijn verplaatst of verwijderd.
Een geimproviseerde verdedigingswal, gebouwd met houten paletten, blijft wel intact aan de zuidelijke ingang. Maar die constructie moet geen schrikwekkend effect te hebben, verklaren de activisten. In de loop van de voormiddag is er een kartonnen bordje aangebracht waarop staat dat het gaat om een kunstinstallatie.

België wil grote groep landen verzamelen met oog op erkenning Palestina

België wil een grote groep Europese landen verzamelen die een proces op gang wil brengen dat moet leiden tot een einde van het geweld in Israël en Palestina. De erkenning van de Palestijnse Staat moet deel uitmaken van dat proces. Dat heeft premier Alexander De Croo maandag verklaard na afloop van een onderhoud in Brussel met zijn Palestijnse collega Mohammad Mustafa.
De ontmoeting vond plaats daags na de Israëlische aanval op een vluchtelingenkamp in Rafah. Daarbij vielen tientallen doden. "Totaal onaanvaardbaar", noemde premier De Croo de aanval. "Je leidt mensen naar een veilige zone en die wordt dan aangevallen met bommen."

Al 40 doden geteld bij Israëlische aanvallen nabij Rafah

Bij de Israëlische luchtaanvallen op een vluchtelingenkamp, in de humanitaire zone van Rafah, zijn al zeker 40 doden geteld. Dat meldt de Palestijnse civiele verdediging maandag gezegd, daags na de aanval. Er vielen ook 65 gewonden.
Vanuit Caïro kwam er zware kritiek op een "doelbewust bombardement van de Israëlische troepen op tenten van vluchtelingen". Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken roept Israël in een persbericht op "de maatregelen uitgevaardigd door het Internationaal Gerechtshof, over een onmiddellijke stopzetting van de militaire operaties, uit te voeren". 

Burgemeester De Clercq verdedigt politieoptreden aan UGent

Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) verdedigt het politieoptreden van vrijdag in het rectoraat van UGent. Een tiental activisten is toen het universitaire gebouw binnengedrongen en luisterde niet naar het veiligheidspersoneel. De politie kwam ter plaatse en tien personen werden opgepakt. Ze werden aangehouden op basis van het weigeren van identificatie en opzettelijke slagen en verwondingen.
Bij sympathisanten van actievoerders klonk de kritiek tegen het politieoptreden en de activisten ontkennen de tenlastelegging. Maar burgemeester De Clercq heeft er "alle vertrouwen in dat onze politie dat op een correcte en professionele manier heeft gedaan".
"De politie heeft vrijdag een oproep gekregen dat een tiental actievoerders met geweld het rectoraat binnendrongen", zegt De Clercq maandag. "Zij schatten op dat moment in wat hun inzet is en hoe ze dit aanpakken. Het is normaal dat zij reageren op een oproep en hiervoor de nodige manschappen voorzien."

Activisten bouwen houten verdedigingswal in UFO-gebouw UGent

Aan de UGent zijn nog steeds tientallen activisten aanwezig in het UFO-gebouw, ondanks de vraag van de universiteit om de bezetting stop te zetten. Een deel van de centrale hal is wel ontruimd. Tenten zijn verplaatst en met houten paletten is een kleine verdedigingswal opgetrokken, er hangen Palestijnse vlaggen.
Vrijdag gaf UGent-rector Rik Van de Walle het bevel om het universiteitsgebouw te ontruimen nadat een groep activisten zonder toelating het rectoraat had betreden. Het kwam toen tot strubbelingen met de politie, die een tiental activisten heeft opgepakt. Er was sprake van slagen en verwondingen ten aanzien van universiteitspersoneel.
Van de Walle zette vrijdag de procedure in gang om een uitzetting af te dwingen, maar het voorbije weekend werd de situatie gede-escaleerd. De politie heeft nog niet ingegrepen en de bezetters, die sinds 6 mei met enkele honderden in het UFO-gebouw hebben overnacht, zijn nog steeds aanwezig.
Al lijkt het aantal actievoerders maandagochtend wel iets lager dan voor het weekend. Het is te vroeg om te concluderen dat de steun voor de actievoerders afgenomen zou zijn. Heel wat activisten en sympathisanten zijn niet permanent aanwezig bij het protest en er zijn sinds vanochtend examens aan de Gentse universiteit.

Israël verbiedt Spanje consulaire diensten te leveren aan Palestijnen

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het Spaanse consulaat in Jeruzalem bevolen om vanaf 1 juni de dienstverlening voor Palestijnen te staken. De maatregel komt er als vergelding voor de Spaanse erkenning van Palestina. In een apart persbericht heeft de Israëlische minister Israel Katz het over "voorlopige strafmaatregelen".
Het Spaanse consulaat kan vanaf 1 juni enkel "aan inwoners van het consulaire district Jeruzalem" diensten verlenen, en niet "aan inwoners van de Palestijnse Autoriteit", aldus het persbericht van het ministerie. "We tolereren geen aanvallen op de Israëlische soevereiniteit en veiligheid", vult Katz nog aan.
Sinds het begin van de oorlog is Spanje een van de EU-landen die de zwaarste kritiek had op Israël. Vorige week maakte Spanje - samen met Ierland en Noorwegen - ook bekend dat het, vanaf dinsdag, de Palestijnse staat zal erkennen. 

Luchtaanval op vluchtelingenkamp in Rafah: zeker 35 doden, onder wie twee "belangrijke terroristen" volgens Israël

Er zijn volgens Palestijnse artsen minstens 35 mensen om het leven gekomen na een Israëlische luchtaanval op een vluchtelingenkamp in Rafah, de stad in het zuiden van Gaza. De luchtaanval kwam er enkele uren nadat Hamas voor het eerst in maanden een raketaanval op Israël had gelanceerd. Beelden van ter plaatse laten zware verwoestingen zien.

Het Israëlische leger zei dat het bij de aanval een Hamas-complex had getroffen en dat de aanval werd uitgevoerd "met precisie" en op basis van "nauwkeurige inlichtingen". Nog volgens het Israëlische leger zouden twee "belangrijke terroristen" door de aanval zijn uitgeschakeld: Yassin Rabia, de stafchef van Hamas voor de Westelijke Jordaanoever, en Khaled Nagar, eveneens een hoge functionaris binnen de Palestijnse politieke en militante beweging. Beiden zouden meerdere aanvallen hebben uitgevoerd waarbij Israëlische soldaten omkwamen.

Het getroffen kamp zou volgens de Palestijnse hulporganisatie Rode Halve Maan door het Israëlische leger aangeduid zijn als humanitaire zone. Het Israëlische leger zegt "op de hoogte" te zijn van de meldingen dat er ook meerdere burgerdoden zijn gevallen in het gebied. "Het incident wordt onderzocht", luidt het.