De stad Porto Alegre is grotendeels afgesneden van de buitenwereld.
Foto: AP

Al minstens 100 doden bij zware overstromingen in Brazilië

Zeker 100 doden en 130 vermisten: dat is de voorlopige tol van de hevige regens die grote delen van de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul onder water zetten. Er worden nog steeds bewoners geëvacueerd, maar nieuw noodweer bemoeilijkt de reddingswerken. Voorlopig is het einde van de rampspoed nog niet in zicht, want voor dit weekend wordt er opnieuw regen voorspeld.

10 dagen geleden begon het hevig te regenen in de deelstaat Rio Grande do Sul in het zuiden van Brazilië. De rivier Guaiba, die de hoofdstad Porto Alegre doorkruist, zwol aan tot een recordhoogte van 5,3 meter en zette de stad onder water. Sindsdien is het peil wat gedaald, maar de ontreddering is totaal.

Volgens de laatste schattingen zijn 61.000 woningen beschadigd of vernield. Er zijn al minstens 100 doden geteld, 130 inwoners zijn vermist en 230.000 Brazilianen kunnen hun huis niet meer in. Ondertussen wordt er ook gewaarschuwd voor ziekten die welig tieren in het vuile overstromingswater.

80 procent van alle gemeenten in Rio Grande do Sul staat onder water. Hoofdstad Porto Alegre, met zijn 1,3 miljoen inwoners, blijft zo goed als afgesneden van de buitenwereld.  De gemeente Eldorado do Sul, die zo'n 40.000 inwoners telt, zal dan weer helemaal geëvacueerd worden. Volgens burgemeester Emani de Freitas zal het minstens een jaar duren voor zijn stadje er weer bovenop is. 

Nog niet terugkeren naar huis

Het Braziliaanse leger wordt intussen ingezet voor noodhulp en reddingsoperaties. Het zorgt onder andere voor water, medicijnen, voedsel en ziekentransport.

Nog steeds worden er bewoners bevrijd uit hun huizen, maar het aanhoudende slechte weer hindert de operaties. Burgers die met jetski's anderen in veiligheid proberen te brengen, moesten gisterenavond hun reddingspogingen staken wegens hevige rukwinden. 

Inwoners van Porto Alegre verplaatsen zich in bootjes door de stad.
Foto: AP

Er is voorlopig geen beterschap in zicht. Gisteren druppelde het nog in Porto Alegre, maar voor dit weekend wordt er alweer een koudefront met hevige regens voorspeld in het noorden en oosten van de deelstaat. "We hopen dat die niet worden zoals de regen die we eerder hebben gezien, maar er is geen enkele zekerheid dat er geen nieuwe problemen aan zitten te komen", zei legergeneraal Marcelo Zucco aan het persbureau AP.

Geen goed nieuws, zeker aangezien er nu al 2 dammen dreigen te breken. In het totaal zijn er voor 5 dammen noodmaatregelen genomen.

Gouverneur Eduardo Leite waarschuwde de ontheemde inwoners van Rio Grande do Sul alvast om zeker geen risico's te nemen. "Dit is niet het moment om terug te keren naar huis."

Marshallplan

Zeker is dat de herstellingen, wanneer de overstromingen eenmaal weggeëbt zijn, veel tijd en geld in beslag zullen nemen. Nu al is de noodtoestand afgekondigd tot het einde van het jaar. Dat moet het gemakkelijker maken om financiële middelen vrij te maken.

Volgens de Nationale Confederatie der Gemeenten lopen de economische verliezen op tot 1,1 miljard euro. Gouverneur Leite roept alvast op tot een herstelplan zoals het Marshallplan dat Europa er na de Tweede Wereldoorlog bovenop hielp.

Voor VN-secretaris-generaal António Guterres zijn de overstromingen een wake-upcall. Hij betreurt het verlies aan mensenlevens en benadrukt dat natuurrampen zoals deze "ons herinneren aan de vernietigende gevolgen van de klimaatverandering".

Meest gelezen